Met functies als routing van wegen en terreinen op basis van populariteit en netwerken met andere mountainbikers via de smartphone, is de Explore gericht op echte fietsfans. De navigatiefuncties met geplande, opnieuw berekenbare en daadwerkelijk gereden routes zijn echter ook perfect voor het vinden van weinig bekende paden. Voor trainingsbesturing is het mogelijk om hartslag- en cadanssensoren te koppelen. Lees onze Garmin Edge Explore review door en bekijk of deze fiets GPS iets voor jou is.

De voordelen van de Garmin Edge Explore: + Goede weergave. + ANT+ & Bluetooth voor sensoren. + Duidelijke bediening. + Connect IQ apps. + Importeer routes van smartphone. + E-bike compatibel. + Prijs/kwaliteitverhouding. Bekijk het item hier >

 

UPDATE: Garmin heeft de Edge Explore 2 uitgebracht. In vele opzichten is deze fietscomputer gelijk gebleven maar hij heeft nu ook een hartslagfunctie

 

Onze ervaring: De gevoeligheid van het touchscreen en het eenvoudige bedieningsmenu maken een absoluut stress-vrije navigatie mogelijk, de invoer van gegevens en de routing functioneren perfect draadloos of bekabeld. Een meer te dimmen display zou wenselijk zijn om de levensduur van de batterij te verlengen bij continue inschakeling van de display. Momenteel, in pure GPS modus zonder sensoren, houdt de Garmin Edge Explore er na ongeveer 8 uur mee op.

 

 

Wat maakt de Garmin Edge Explore zo speciaal?

  • Eenvoudige bediening
  • Geweldige route navigatie
  • Fatsoenlijke routeberekening
  • Gratis kaartupdates
  • Aantrekkelijke prijs

 

Hardware van de Edge Explore

onze ervaring met de Garmin Edge ExploreDe afmetingen van de behuizing van de Edge Explore zijn 105 x 55 x 22 mm. Dat ligt tussen de oude Edge 1000 en de huidige Edge 1030 in. De Edge Explore weegt 115 gram.

In het toestel zit 16 GB geheugen voor kaarten, routes en waypoints. Volgens Windows Verkenner is hiervan nog 4,6 GB vrij. Meer dan genoeg voor toekomstige kaartupdates en een overvloed aan routes, waypoints en opgenomen tours. Je moet het doen zonder de mogelijkheid om een microSD geheugenkaart te gebruiken.

Naast de Edge worden twee houders met elastiekjes van verschillende lengte meegeleverd. Bovendien is er een lus als extra beveiliging voor bange rijders, een microUSB oplaadkabel, maar geen gedrukte handleiding. Je kunt de Garmin Edge Explore gebruikershandleiding downloaden.

De Edge Explore heeft alleen de US GPS voor positiebepaling. Geen GLONASS of Galileo, maar dat is in de praktijk niet erg.

Ook de barometrische hoogtemeter, het elektronische kompas en de temperatuursensor moeten worden weggelaten (waarschijnlijk uit kostenoverwegingen). Helaas kun je de temperatuursensor ook niet aansluiten.

Hoewel Garmin nooit de GPS chipset of processor specificeert, merk je meteen dat de Edge Explore veel sneller reageert. Dit is vooral merkbaar bij het zoomen en bewegen van de kaart en bij het berekenen van routes. Of dit nu komt door de CPU of de verminderde functies weten we niet.

 

Lees ook eens onze andere reviews door:

 

Installatie en eerste instelling

Je kunt de compacte houder aan het stuur bevestigen met de elastiekjes van de juiste lengte. Hij blijft goed zitten en je kunt de Edge nog steeds een beetje kantelen als de hoek je niet bevalt. Als je de meegeleverde rubberen ringbevestiging niet mooi vindt, kun je de Aero-bevestiging van Garmin kopen.

 

Display van de Garmin Edge Explore

Garmin Edge Explore reviewHet scherm is 3 inch groot en heeft een resolutie van 240 x 400 pixels. Hij staat dus op gelijke voet met de oude Edge 1000 of Edge Explore 1000.

De afleesbaarheid is uitstekend, zowel op bewolkte dagen als in fel zonlicht, zoals je van Garmin mag verwachten. Helaas heeft Garmin beknibbeld op de helderheidssensor voor de displayverlichting. Je moet de helderheid handmatig instellen, wat vaak te fel is. In principe is dit geen probleem, maar het vermindert de levensduur van de batterij.

 

Garmin Edge Explore accuduur

De Garmin Edge Explore wordt gevoed door een ingebouwde oplaadbare batterij. Hij wordt opgeladen via microUSB, die verborgen zit achter een rubberen klepje aan de achterkant.

Helaas blijft Garmin’s slechte gewoonte om een permanent gelaste behuizing te gebruiken de overhand houden. De behuizing kan niet worden geopend, zodat zelfs ervaren hobbyisten de batterij niet kunnen vervangen. Als de batterij na 2 tot 4 jaar zwak wordt, heb je niet veel meer aan het apparaat. Omdat de contacten ontbreken, zoals bij de Edge 1030, is het niet mogelijk om een externe Garmin batterij te gebruiken.

Opladen tijdens het rijden is mogelijk via een powerbank of naafdynamo. Maar dat zou ik niet doen, want de kabel die verticaal naar beneden hangt, kan gemakkelijk worden losgeschud en de USB-aansluiting verslijten.

 

We hebben onlangs ook de E-bike fietscomputer Bosch Kiox getest!

 

Maar hoe lang gaat de batterij van de Garmin Edge Explore mee?

Tijdens de testritten, ging de accu ongeveer 6 uur mee met volledige verlichting en gekoppelde sensoren. Met de lichten uit en zonder sensoren, gaat hij bijna 13 uur mee. In de normale praktijk is de levensduur van de batterij ergens tussen 9 en 11 uur met verlichting rond 60%, meestal met actieve sensoren en af en toe een aangesloten telefoon.

 

Garmin Edge Explore ervaring

De grafische gegevensvelden ontbreken in de boordcomputer, vergelijkbaar met de fietssnelheidsmeter. Vooral de grafische hoogte-informatie op de Edge 1030 vind ik geniaal. Misschien kan hier iets geschikts worden ingebouwd via Garmin Connect IQ.

In combinatie met een compatibele smartphone zijn online functies beschikbaar, waaronder LiveTrack en GroupTrack, Smart Notifications, berichten van bestuurder naar bestuurder en geïntegreerde meldingen van ongevallen.

Probleem met de routebepalingsmethode

De routemethode in de tourinstellingen stelt zichzelf voortdurend opnieuw in op racefiets. Dit gebeurde bij mij tijdens het synchroniseren met Garmin Connect of wanneer de Edge zichzelf uitschakelde met een lege batterij. Soms had ik het gevoel dat het voldoende was om hem uit te zetten en opnieuw op te starten, dat het fietsen op de weg weer actief was. Het is dus beter om altijd te controleren wanneer de Garmin weer vreemde routes berekent.

 

Sterke punten

  • (Spoor-) Navigatie
  • Prijs
  • snelle en eenvoudige bediening
  • gratis kaartupdates

 

Zwakke punten

  • Ingebouwde accu
  • Gesloten Bluetooth
  • ontbrekende helderheidssensor