Compacte GPS fietsnavigatie met volledige functionaliteit. Alles wat je moet weten lees je in onze Garmin Edge 830 review. Deze GPS-fietscomputer in een aantrekkelijke prijsklasse ziet er goed uit, maar kan deze Garmin genoeg om aan jouw wensen te voldoen. We gaan er dieper op in.

Enkele eigenschappen van de Garmin Edge 830 zijn:

  • 16 GB intern geheugen
  • micro USB aansluiting
  • Li-Ion accu tot 20 uur
  • Gewicht: 80 gram
  • Opladen tijdens het fietsen
  • ClimbPro-functie

 

 

Garmin heeft onlangs deze nieuwe modellen uitgebracht:

 

Hardware van de Garmin Edge 830

Garmin Edge 830 reviewDe behuizing meet 50 x 73 x 21 mm en heeft een gewicht van 80 gram. Aan de linkerkant zit de aan/uit-knop. Aan de onderrand zitten de knoppen voor ronden en start/stop. Al het andere wordt bediend via het touchscreen. Tussen de onderste knoppen, beschermd achter een klepje, bevindt zich de microUSB-aansluiting om op te laden en gegevens uit te wisselen. Het interne geheugen is 16 GB. Met de huidige fiets-kaart, blijft er nog 5.69 GB vrij geheugen over. Het is niet mogelijk het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart.

De houder bevat de contacten die bekend zijn van de Edge 1030. Momenteel kan je enkel Garmin’s eigen Edge Powerpack aansluiten.  De belangrijkste innovatie zit binnenin: een krachtige CPU. Terwijl de Edge 820 extreem traag was, vooral op de kaart en bij het berekenen van routes, is dit nu veel beter en is de 830 op gelijke hoogte met de Edge 1030.

 

Weergave

Vergeleken met de voorganger is het display iets groter geworden. Van 2,2 inch tot 2,6 inch met een resolutie van 246 x 322 pixels. Zoals gebruikelijk bij Garmin, is de leesbaarheid zeer goed.

Bij het testen van de kijkhoek merkte ik dat het scherm minder goed leesbaar wordt als je er van voren op kijkt. Dit kan gebeuren als de Edge erg ver naar achteren op de fiets is gemonteerd (op de stuurpen). Het is beter om hem voor het stuur te plaatsen met een aero-montage. Dan heb je een beter zicht op het scherm vanuit de richting van de twee knoppen. Er is een omgevingslichtsensor voor het regelen van de helderheid van het scherm.

 

Levensduur accu van de Edge 830

Volgens Garmin zou de permanent geïnstalleerde Li-Ion batterij tot 20 uur meegaan. In de praktijk, hield de Garmin het ongeveer 15 tot 18 uur vol. Je kunt de gebruikstijd meer dan verdubbelen met de reeds genoemde extra batterij* van Garmin. Anders kan de batterij ook tijdens het rijden worden opgeladen via de microUSB-kabel. Bij een geschikte eBike, zelfs met directe voeding uit de grote accu.

 

Sensoren en connectiviteit

Je kunt de Edge 830 via Bluetooth aan je smartphone (Android of iOS) koppelen. De Garmin apps Garmin Connect en Connect IQ Store zijn dan beschikbaar voor extensies. Zoals past bij een navigatiesysteem voor GPS-sporten, kan je allerlei fitnesssensoren koppelen. De Garmin Edge 830 kan overweg met ANT+ en Bluetooth sensoren. Sinds een update raadt Garmin sterk aan om ANT+ te gebruiken waar mogelijk.

 

Mountainbike functies

Nieuw bij de Edge-apparaten 530 en 830 zijn mountainbikemetingen en trailnavigatie met TrailForks-gegevens. Deze omvatten Grit (conditie van het parcours), Flow (persoonlijke rijstijl) en Airtime (gegevens over sprongen), evenals TrailForks parcourszoekfunctie.

De populairste accessoires voor de Garmin Edge 830:

De ClimbPro functie op de Garmin Edge 830

Een andere nieuwe toevoeging is de functie voor beklimmingen. Het maakt niet uit of je op een mountainbike, racefiets of wat dan ook zit. De ClimbPro-functie is alleen beschikbaar voor geplande routes. De Garmin overloopt eerst de route en kijkt of er stijgingen zijn. Je kunt deze op een aparte pagina bekijken. Tijdens de navigatie zie je de komende beklimmingen op een extra gegevenspagina. Wanneer je een beklimming bereikt, word je op de hoogte gebracht van de voortgang van je beklimming. Het scherm springt automatisch naar de Climb Pro pagina. Als je op dat moment een belangrijke navi-manoeuvre moet uitvoeren en je moet de kaart zien, heb je pech. Ik heb geen manier gevonden om dit uit te zetten.

 

Navigatie

Voor de navigatiefuncties wordt de Garmin Fietskaart Europa meegeleverd. De kaart staat al op het interne geheugen. Zoals gebruikelijk biedt Garmin ten minste twee gratis kaartupdates per jaar. Een computer met Garmin Express is vereist om de kaart bij te werken.

Je kunt bestemmingen invoeren (adres, POI of coördinaten) en je laten leiden door turn-by-turn aanwijzingen. Ik mis de laatste bestemmingen waarheen genavigeerd werd. Heeft Garmin ze gewoon vergeten of met opzet verwijderd? Maar zelfs met “routing by popularity” is de routeberekening vrij slecht en veel te zwaar (hoofd)wegen. Daarom raden wij aan vooraf te plannen en je te laten leiden door deze route. Allereerst heb ik gemerkt dat je de mogelijkheid hebt om de opgeslagen routes te rijden met of zonder turn-by-turn aanwijzingen. Zo kun je beslissen of je handige routebegeleiding wilt met turn-by-turn aanwijzingen, piepjes en gesproken aanwijzingen via de smartphone, of dat je alleen een lijn op de kaart wilt volgen. Net als met de outdoor apparaten, Oregon, GPSmap en co.

Round trip routing voor spontane circuits is inbegrepen. Daarnaast is er de nieuwe MTB-navigatie op basis van TrailForks-gegevens. Waar ik ook reed, zelfs als er een pad vlak naast lag, de Garmin zei altijd: “Geen routes gevonden. Pas het beginpunt van de zoekactie aan zodat het op een spoornetwerk is en probeer het opnieuw.” Zoals ik hierboven al zei, zal ik de MTB-functie in detail introduceren zodra ze bruikbaar zijn.

Wanneer je klaar bent met je activiteit sla je deze op in de Edge en indien gewenst worden de gegevens overgezet naar het Garmin Online Portal. In Garmin Connect kan je de geregistreerde gegevens in detail analyseren. Bijvoorbeeld, de MTB metriek.

 

Garmin Edge 830 ervaringen

Het GPS signaal is heel snel weg. Er is maar een kleine onderbreking nodig en het signaal klinkt met de boodschap “satelliet verloren”.

Enerzijds is het satellietsignaal snel weer terug en anderzijds zie je niets in het spoor omdat het zo kort is, maar het is gewoon vervelend.

In principe is de Edge 830 een verder ontwikkelde, kleinere Edge 1030. Maar dan wel met een aantal opties die je er niet bij krijgt (geen SD kaart uitbreiding).

Het gebied van veiligheid en tracking is aanzienlijk uitgebreid. Naast het bekende ongeval melding is er ook de manuele noodoproep. Druk 5 seconden op de aan/uit-knop en er gaat een noodbericht uit naar de noodcontacten. Per SMS, e-mail of spraakbericht.

Sterke punten

  • goede processorprestaties
  • volledige kenmerken
  • goede weergave

Zwakke punten

  • interne routeberekening
  • MTB-functies nog niet bruikbaar
  • geen geheugenkaart

 

Als de Edge 1030 te groot of te duur voor je is, kun je overstappen op zijn kleine broertje. De prestaties en de functies zijn min of meer dezelfde. Nieuwe toevoegingen zijn de MTB-parcoursnavigatie, die momenteel niet bruikbaar is, en de klimfunctie. Twijfel je over de Edge serie van Garmin? Lees dan ook eens onze review over de Garmin Oregon 700, de Garmin Edge 130 Plus fietscomputer en de Garmin Edge Explore review door.