Mountainbiken spreekt aan, omdat het veel gemakkelijker is voor de knieën en enkels dan bijvoorbeeld joggen. Je kunt mountainbiken eenvoudig toevoegen aan je wekelijkse trainingsschema. Maar welke spieren train je met mountainbiken en hoeveel calorieën verbrandt je met mountainbiken eigenlijk. We hebben het in dit artikel voor je uitgezocht.

 

Waarom mountainbiken een geweldige optie is om spieren op te bouwen

Als begint om met mountainbiken spieren op te bouwen, is het eerste waar je rekening mee moet houden het terrein waarop je gaat rijden. Gebruik bijvoorbeeld een fietscomputer om je route te plannen. Je kunt veel meer spieren opbouwen door heuvels te beklimmen. Op vlak terrein kun je ook kracht opbouwen door je kracht te verhogen en de fiets in een lagere versnelling te houden. De snelheid ligt hoger, dus zorg ervoor dat je veilig fietst.

 

Welke spieren train je met mountainbiken?

welke spieren gebruik je precies bij mountainbikenDe belangrijkste spieren die worden aangesproken bij het mountainbiken zijn je;

  • bilspieren,
  • hamstrings,
  • quadriceps
  • en je kuiten.

Je traint daarnaast ook de spieren in je voet, waaronder je dorsiflexoren en je plantair flexoren. Als je de training wat hebt opgevoerd en je gaat er vol voor dan train je ook je spieren in je bovenlichaam, zoals je;

  • schouderspieren
  • biceps
  • triceps
  • onderarmspieren
  • en je borstspieren

Alle vormen van fietsen zijn goed voor duurtraining en helpen je gewicht te verliezen. Het beklimmen van heuvels en het rijden op kracht is de beste manier om uithoudingsvermogen op te bouwen en tegelijkertijd spieren op te bouwen.

 

Met mountainbiken bouwt men spieren op zonder de gewrichten te belasten

Joggen, hardlopen of sporten waarbij je springt en dynamische bewegingen maakt, kunnen een tol eisen van je lichaam. Het zijn allemaal geweldige activiteiten om je cardio uithoudingsvermogen op te bouwen en ze kunnen je ook helpen om vetvrije spieren op te bouwen.

Naarmate we ouder worden, verslijten je gewrichten en al die schokken kunnen leiden tot blessures of chronische problemen zoals artritis en plantaire fasciitis. Als je spieren wilt opbouwen zonder de pijn en het lijden van activiteiten met een hoge impact, dan is mountainbiken een goede optie voor jou.

Dit is allemaal in de veronderstelling dat je je niet bezighoudt met extreme downhill trails waar er een duidelijke mogelijkheid is om van je mountainbike te vallen. Houdt je je aan gemakkelijke tot matige trails en rijd je binnen je comfortabele zone, dan zou je met mountainbiken spieren moeten kunnen opbouwen en een geweldige workout krijgen.

Op een rustig en verantwoord tempo mountainbiken is goed te doen als je last hebt van blessures, zoals een frozen shoulder of klapvoet.

 

Zal mountainbiken mijn spieren in het bovenlichaam trainen?

Tijdens het mountainbiken bouw je schouders, biceps en triceps spieren op. Door heen en weer te zwaaien tijdens het klimmen worden de spieren van je biceps aangespannen. Bovendien ben je tijdens het fietsen voortdurend in evenwicht, waardoor je schouders en triceps worden getraind. Je krijgt niet dezelfde spiertraining in je bovenlichaam als je in je benen krijgt van mountainbiken, maar je krijgt wel een stevige, constante verbranding.

 

Hoeveel calorieën verbrand je met mountainbiken?

Over het algemeen verbrand je tussen de 350-850 calorieën per uur met mountainbiken. Lees het volledige bericht Hoeveel calorieën verbrand je met mountainbiken?

Lees ook eens: De belangrijkste spieren die je gebruikt met fietsen

 

  
Diverse group photo created by rawpixel.com - www.freepik.com