De Garmin Edge 1030 Plus valt in een hogere prijsklasse dan de doorsnee GPS fietscomputer zoals de de Garmin Edge 830. Dus het is geen goedkope fiets navigator. Maar de GPS-fietscomputer biedt geavanceerde navigatie- en trainingsfuncties en verpakt deze functies in een modern hardwarepakket. In dit artikel kun je alles lezen over de Garmin Edge 1030 Plus review.

 

De Garmin Edge 1040 en Edge 1040 Solar zijn net uit! Lees onze review

 

Garmin Edge 1030 Plus GPS fietscomputer eigenschappen:

Garmin Edge 1030 plus in de review

  • Fietscomputer met 3,5″ display, uitgebreide navigatiefuncties en prestatie- en fietsveiligheidsfuncties
  • Trendline Popularity Routing toont de beste weg- en off-road routes op basis van miljarden kilometers routegegevens van Garmin Connect
  • Vooraf geladen fietskaart voor turn-by-turn aanwijzingen en nieuwe navigatie waarschuwingen
  • Lange accutijd: tot 24 uur, en met batterijpack tot 40 uur

 

Hardware en opslag van de Garmin Edge 1030 Plus

 

Eén positief nieuwtje uit de Garmin Edge 1030 Plus test: de fraaie behuizing van de GPS-fietscomputer is zwart aan de voorzijde en heeft een groot wit frame. De algehele afwerking is robuust en van hoge kwaliteit, en het fiets GPS navigatiesysteem ligt goed in de hand. De Edge 1030 Plus biedt niet alleen top fietsnavigatie, maar ook de beste hardware.

De Garmin Edge 1030 Plus fietsnavigator weegt 123 gram en de behuizing is 5,8 x 11,4 x 1,9 cm.

Dit betekent dat de behuizing van de 1030 vrijwel ongewijzigd is ten opzichte van zijn voorganger en een paar gram meer weegt. Met het oog op het sterk toegenomen aantal functies valt daar wel mee te leven. De GPS-fietscomputer wordt bediend via het grote touchscreen. Bovendien is er een aan/uit-knop aan de linkerkant van de behuizing en twee knoppen aan de onderkant van de behuizing: deze hebben de functie ronde en start/stop.

Hoe kunnen de knoppen bediend worden? Het drukpunt van alle knoppen is aangenaam. Er kan iets meer druk worden uitgeoefend op de knoppen onderaan de behuizing. Bij het indrukken van deze toetsen is een tweede vinger nodig om de behuizing vast te houden. Dit geldt zowel voor bediening uit de vrije hand als voor bediening op een van de houders. In de praktijk wen je er onmiddellijk aan en het stoort niet.

Hoe reageert het touchscreen als het met water in aanraking komt?

Touchscreens werken vaak niet meer als ze nat worden. Als je op het internet leest, was dit waarschijnlijk ook het geval met oude Garmin fiets GPS navigatiesystemen. Maar Garmin heeft verbeteringen aangebracht. Het touchscreen wordt niet onstabiel in regen en natte omstandigheden en het is nog steeds mogelijk om tussen de pagina’s te swipen. Over het algemeen is de werking top.

Zoals het een moderne GPS-fietscomputer betaamt, is de Garmin waterdicht (IPX7). De waterdichtheid is gerealiseerd door een stevig gelaste behuizing. De batterij is in de behuizing ingebouwd en is niet officieel vervangbaar. Met een groot geheugen van 32 GB biedt de Garmin Edge 1030 Plus voldoende ruimte voor extra of speciaal kaartmateriaal. Aangezien er al kaarten zijn voor geïnstalleerd, is niet al het geheugen vrij: er wordt ongeveer 8,17 GB vrij geheugen gebruikt.

De microSD-ingang wordt goed beschermd door een roterend klepje. Steek gewoon een muntstuk of de ronde kant van een sleutel in de gleuf van het geheugencompartiment en het deksel kan gemakkelijk worden geopend.

 

Het display deze GPS-fietscomputerde zijkant van de Garmin Edge 1030 plus

 

Een grote vernieuwing is het uitstekende display. Het scherm is gegroeid tot een volle 3,5 inch. Bovendien is de resolutie van het scherm nog hoger: Nu met 282 x 470 pixels.

De getoonde informatie is gemakkelijk herkenbaar dankzij de grootte. Dit geldt voor de gegevensvelden, de fietsnavigatiekaart, het hoogteprofiel en alle andere informatie.

Zoals gebruikelijk bij Garmin is het scherm in elke situatie goed zichtbaar, zelfs in moeilijke situaties zoals zonneschijn, schemering of voortdurend veranderende omstandigheden zoals in het bos. Een helderheidssensor is ook ingebouwd. Dit betekent dat de achtergrondverlichting automatisch juist wordt ingesteld. Ook deze functie is goed geïmplementeerd door Garmin.

 

Accuduur van de Edge 1030 Plus

 

Een van de belangrijkste aspecten van een GPS fietsnavigator is de levensduur van de batterij.

Hoe lang kan ik navigeren met een volle accu? Wanneer moet ik opladen? Garmin doet het hier erg goed: ondanks het grote scherm moet de Garmin Edge 1030 Plus tot 20 uur meegaan. Bij de fietsnavigatietest ging de accu van 15 tot 18 uur vaststellen. Dit is een zeer goede waarde, wat betekent dat je de hele dag kunt fietsen! Uiteraard wordt de runtime beïnvloed door factoren als het aantal gekoppelde sensoren en de verlichting van het scherm.

 

Garmin Edge 1030 plus ervaring en samenvatting

 

De Garmin Edge 1030 Plus combineert een uitstekende GPS-fietscomputer en de beste navigatie in één toestel. In de fiets navigator test kwamen de functies en betrouwbaarheid goed naar boven.

Dankzij de vele aangeboden functies is de GPS fietsnavigator zowel voor racefietsers, mountainbikers als alle andere fietsers aan te bevelen. Als je hoogwaardige fietsnavigatie met veel extra’s wilt en een groter scherm dan de Garmin Edge 830, dan is de Garmin Edge 1030 Plus de juiste keuze. We hebben onlangs ook de de Garmin Oregon 700 getest in de praktijk en de Garmin Edge 130 Plus. Daarnaast hebben we ook de Edge Explore onlangs getest.

We hopen dat je en goede keuze kunt maken nadat je dit artikel hebt gelezen. Lees ook eens ons artikel over het belang van een fietsbril op sterkte.

 

Cyclist photo created by wayhomestudio – www.freepik.com