Het nieuwe topmodel van de Garmin Edge serie is onlangs uitgekomen en zal beschikbaar zijn in twee versies. De Garmin Edge 1040 en Edge 1040 Solar die langer meegaat dankzij de zonne-energie functie.

Wat is er nieuw en wat is er veranderd? Waar zitten de nuttige verbeteringen en wat kunnen we in de toekomst verwachten bij de andere Edge-modellen? Je krijgt een antwoord op al deze vragen in onze Garmin EDGE 1040 praktijktest. Natuurlijk kijken we er ook naar of de Solar versie de moete waard is.

 

Grote voordelen van de Edge 1040 Solar zijn: + Gebruikt zonne-energie. + Intelligente trainingsfuncties. + Lange levensduur van de batterij. + Hoge GPS-nauwkeurigheid en snelle berekening. Bekijk het item hier >

 

Garmin heeft onlangs deze nieuwe modellen uitgebracht:

 

Garmin Edge 1040 Highlights

Ook al is de Garmin Edge 1040 praktijktest weer behoorlijk lang geworden, het is onmogelijk om alle aspecten van zo’n complex toestel te behandelen. Daarom bespreken wij de volgende onderwerpen.

  • Hardware-innovaties
  • GPS-nauwkeurigheid
  • Nieuwe gebruikersinterface
  • Navigatie kenmerken

 

Hardware

Garmin Edge 1040 gps fietscomputer reviewDe behuizing is iets ronder geworden. De afmetingen zijn weinig veranderd ten opzichte van de voorganger 1030.

Het gewicht van de 1040 is iets toegenomen. Zonder het zonnepaneel weegt het toestel 126 gram. Op de achterkant zijn de twee bedieningsknoppen terug te vinden. Aan de ronde-knop kan nog steeds geen zinvolle functie in het menu worden toegewezen.

Het principe van de fietssteun is hetzelfde gebleven: Garmin kwart mount. Maar het deel aan de rand is nu van metaal. Dat is geweldig, want op deze manier verplaatst het zwakke punt zich naar de basis. Als ik viel, hoorde ik vaak dat delen van de Edge mount afbraken. Dit betekende dat de Edge schroot was, omdat Garmin geen reparatie aanbiedt.

Het interne geheugen van de 1040 is 32 GB. Garmin heeft 64 GB geheugen ingebouwd in de 1040 Solar. Eigenlijk is 32 GB meer dan genoeg. Als je alle kaarten behalve Europa verwijdert, heb je nog 18 GB vrij geheugen. Meer dan genoeg voor toekomstige kaartupdates en extra OSM-kaarten.

 

Display van de Garmin Edge 1040

De Garmin Edge 21040 heeft een display van 3,5 inch met een resolutie van 282 x 470 pixels en transflective technologie, dat echt schitterend is als het onder de juiste hoek door de zon wordt belicht, maar er in de schaduw een beetje dof uitziet en dan achtergrondverlichting nodig heeft. Helaas heeft Garmin verzuimd het glas van het display iets matter te maken.

 

Garmin Egde1040 – Levensduur accu

Garmin geeft 35 uur runtime aan voor de 1040 en 45 uur voor de 1040 Solar. Onder de door Garmin genoemde omstandigheden.

De waarden waren vrij goed tijdens de testritten. De zonne-energie is sterk afhankelijk van het gebruiksprofiel. Racefiets in de zon van opzij was top. Mountainbiken op paden in het bos: bijna niets. Fietsen met de zon in de rug: weinig door de eigen schaduw.

Belangrijke informatie voor gebruikers van de Solar versie: De stroom wordt ook opgevangen als hij is uitgeschakeld en de batterij is opgeladen. Stop de Edge Solar dus niet in je zak tijdens een pauze, maar laat hem op je fiets liggen of leg hem op een tafel in de zon. Maar let op, als de Edge Solar te heet wordt in de brandende zon, schakelt de oplaadfunctie uit.

Op een heldere dag werd de Edge Solar, die was uitgeschakeld en in de zon was gelaten, binnen 2 uur zo heet dat zij niet kon worden opgeladen en de interne temperatuursensor gaf 60°C aan toen zij werd ingeschakeld.

 

GPS-nauwkeurigheid

Garmin Edge 1040 gps fietscomputer getestNa GPSmap en Fenix vindt de nauwkeurige multi-band GNSS chipset nu ook zijn weg naar de Edge fietscomputer. De satellietsystemen GPS, Galileo en Glonass worden gelijktijdig gebruikt. Bovendien worden Galileo en GPS op twee frequenties gebruikt. In de test zorgde dit voor een zeer nauwkeurige positionering in alle situaties. Het niveau van de andere toestellen is echter al zeer hoog, zodat er geen grote verschillen merkbaar zijn.

Je kunt het gebruikte satellietsysteem selecteren op de statuspagina:

  • Alleen GPS – voor maximale energiebesparing
  • Multi-GNSS – met alle systemen maar slechts één frequentieband
  • Multi-Band GNSS – voor maximale precisie met meerdere frequenties

 

 

Kaarten

De Edge 1040 maakt weer gebruik van de bekende Garmin Cycle Map, gebaseerd op OSM. Afhankelijk van het model zijn meer of minder kaarten vooraf geïnstalleerd in het interne geheugen.

Maar uiteindelijk maakt het niet veel uit, want je kunt elke kaart wereldwijd gratis downloaden via Garmin Express op je computer. Je hebt echter nog steeds Garmin Express nodig op de computer. Kaartbeheer via WLAN in het apparaat is niet mogelijk. Vreemd. Waarom Garmin bij de Fenix 7 een kaartmanager op het toestel installeert en deze bij het Edge Top model achterwege laat. Kaartbeheer via WLAN zou vandaag eigenlijk standaard moeten zijn.

Je kunt het kaartontwerp op het toestel aanpassen. De knop “Kaart” is geweldig om snel de effecten van de wijzigingen te zien. De volgende varianten zijn beschikbaar: Klassiek, Contrastrijk en Mountainbike. Bovendien kun je met de Populariteitskaart de breedte en de kleur van de weg aanpassen aan de intensiteit van het gebruik.

 

Navigatie

Wat opvalt is de snellere routeberekening, zelfs bij het verlaten van de geplande route. Deze re-routing is echter alleen sneller, niet beter. In sommige gevallen was het nog erger met actieve ” routebepaling op basis van populariteit “.

Nadat met de laatste grote navigatie-update het cachen van berekende routes was toegevoegd, is dit nu uitgebreid. Zodra een nieuwe route wordt toegevoegd aan de Edge, op welke manier dan ook, begint de berekening onmiddellijk op de achtergrond. Wanneer je dan een route oproept, kan de begeleiding onmiddellijk beginnen.

 

Connectiviteit & Sensoren op de Edge 1040

Er is niets veranderd als het gaat om het koppelen van externe sensoren. Enkel in de samenvatting van de opname verschijnen de sensoren met de huidige batterijstatus. Zo kun je zien wanneer de batterij bijna leeg is en je hem moet vervangen. De gegevensoverdracht van Edge naar Edge is verwijderd. Zo kon je vóór de tocht draadloos routegegevens aan je maatjes doorgeven.

 

Aansluitmogelijkheid voor eBikes

Wat betreft connectiviteit met eBikes blijft het in principe bij Shimano STEPS en ANT+ LEV eBikes. Hier is de registratie van gegevens toegevoegd.

 

Garmin Edge 1040 ervaring

Garmin heeft zich op twee dingen geconcentreerd: Levensduur batterij en trainingsfuncties. Garmin richt zich vooral op de fanatieke wielrenners en mountainbikers. De levensduur van de accu is fantastisch en de snellere rekenkracht van deze nieuwe GPS fietscomputer is een echt pluspunt.

 

De Garmin Edge 1040 kopen – ja of nee?

De Garmin Edge 1040 is zeker een high-end GPS fietscomputer. Vooral atletische fietsers zullen het een geweldige trainingsmetgezel vinden. Degenen die waarde hechten aan navigatie zullen genieten van het grote display. Het is dus zeker de moeite waard om de nieuwe Garmin te kopen. Als je goed rekening houdt hoe je met de Edge 1040 Solar om moet gaan, en je maakt vaak lange fietstochten, dan is hij ook zeker de moeite waard!

 

Lees ook onze andere reviews door: