De Garmin Oregon 700, het nieuwe outdoor paradepaardje van GARMIN, heeft de kans gekregen om zich te bewijzen in ruw terrein. We beschrijven onze ervaringen in de Garmin Oregon 700 review, die veel wordt gebruikt door fietsers en mountainbikers.

Lees ook onze reviews over de:
Praktijktest: De Garmin Edge 1030 Plus review
Review: De Garmin Edge 830 in de praktijk getest
Fietsreview: De Garmin Edge 130 Plus fietscomputer
Garmin Edge Explore review. Is deze GPS de moeite waard?
Nieuw: De Garmin Edge 1040 en Edge 1040 Solar getest

 

De Garmin Oregon 700 review

Garmin Oregon 700 reviewDat een modern GPS-apparaat de positie snel en nauwkeurig genoeg aangeeft, lijkt vanzelfsprekend. Interessanter is de vraag naar de leesbaarheid van het touch display in direct zonlicht.

De verpakking en de accessoires van de Garmin Oregon 700 zijn, zoals gebruikelijk bij Garmin, enigszins spartaans. Een standaard USB-kabel om de Oregon 700 aan te sluiten op de PC of MAC, een snelgids en ook een riemclip met karabijnhaak.

Wat Oregon in ieder geval nodig heeft is een fatsoenlijke TOPO kaart. Om te testen heb ik onmiddellijk de TOPO TransAlpin-wandelkaart* in de microSD-kaartsleuf gestoken, twee volledig opgeladen AA-batterijen toegevoegd, de riemclip bevestigd en we zijn vertrokken.

Net als bij andere outdoor-toestellen van Garmin is routing op de weg natuurlijk nog steeds aanwezig en werkt zonder problemen. Navigatiemeldingen via (uitschakelbare) pieptoon, tekst en pijlen.

  • Model: Oregon 700
  • Fabrikant: Garmin
  • Land van vervaardiging: Taiwan
  • Schermgrootte: 3.0 inch
  • Schermresolutie: 400×240 pixels
  • Gewicht: 176 gram
  • Gebruikstijd: 8:15/12:30 uur*.

 

Het display van de Garmin Oregon 700

De resolutie van 240 x 400 pixels (dezelfde waarden als in de vorige modellen) lijkt laag naar de huidige maatstaven. Maar in de praktijk is het meer dan voldoende. Minder pixels betekent in principe ook een betere leesbaarheid in zonlicht.

En dit is uitstekend met de Oregon 700. Zelfs en vooral zonder achtergrondverlichting. Vergelijkbaar met de 60CSx, 64s of een toestel uit de eTrex-serie en veel beter dan bijvoorbeeld een Oregon 450.

Net als bij de voorganger van de Oregon 600 is het display gemaakt van glas en niet van plastic. Ik neem aan dat hier het robuuste “Gorilla glass” wordt gebruikt dat we kennen van smartphones. Dit is zeker nodig omdat het capacitieve aanraakscherm op precies dezelfde manier kan worden bediend als een smartphone. Een lichte aanraking is genoeg, druk is niet nodig.

Een voordeel van het glas is zeker zijn weerstand tegen krassen. Ik denk dat een beschermende folie overbodig is, maar het is tenminste geen hindernis. Hoe fragiel het is, valt nog te bezien.

De Oregon ondersteunt nu ook multi-touch inputs. Wat leest als een gimmick is niet zo slecht in de praktijk. Kaarten kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk met twee vingers worden gedraaid of met de gebruikelijke gebaren worden ingezoomd.

In de test was het scherm gemakkelijk te bedienen, zelfs met dunne handschoenen.

 

Behuizing, vormfactor en toetsen

De Oregon 700 ziet er eleganter uit dan zijn voorgangers in de 4xx-serie omdat hij een vlakker ontwerp heeft. De afwerking lijkt van hoge kwaliteit en robuust; wat geen display is, is met rubber bekleed. Je kunt hem in je broekzak dragen tijdens een wandeling.

Aan de zijkant bevinden zich twee robuuste knoppen waaraan verschillende functies kunnen worden toegewezen. Zo kan een korte druk op de toets het commando zijn om een terreinpunt te markeren, een lange druk op de toets brengt je naar het overzicht van je geocaches, en twee keer tikken kan het hoofdmenu openen als je dat wilt. Zoals gezegd, alles is vrij programmeerbaar.

 

Interface en menunavigatie

Garmin Oregon 700 getest in de praktijkIn het algemeen kan de Garmin Oregon 700 op alle gebieden aan je eigen wensen worden aangepast. Symbolen kunnen worden in- en uitgeschakeld worden en naar alle hoeken worden verplaatst, net als op een smartphone. Je kunt zelfs nieuwe pictogrammen (“snelkoppelingen” zoals Garmin ze noemt) maken die functies oproepen die anders moeilijk te bereiken zijn.

Bijna elke denkbare meetwaarde kan op verschillende plaatsen als gegevensveld worden weergegeven. Calorieverbruik, hartslag, daalsnelheid en hoogte boven de grond. Ook geen probleem.

De menunavigatie is in vergelijking met oudere toestellen volledig herzien en oogt intuïtiever in gebruik.

Het toestel herkent automatisch de positie in staand of liggend formaat. Dit is enigszins een belemmering omdat het scherm altijd verkeerd uitgelijnd was wanneer het in beweging was. Maar je kunt dit uitschakelen in de instellingen en het instellen op staand of liggend formaat.

 

 

Garmin Oregon 700 – GPS ontvangst

Het lokaliseren van het apparaat nadat het is ingeschakeld, duurt gewoonlijk minder dan 30 seconden. Dat is goed. Garmin noemt dit een “hotfix”. Het kan zeker geen kwaad dat de Oregon 700 ook de Russische GLONASS-satellieten kan verwerken. Dit betekent dat er twee keer zoveel bruikbare satellieten rondvliegen, waarvan Oregon er ten minste vier wil ontvangen voor plaatsbepaling. Met andere woorden: in plaats van ongeveer 30, zijn er ongeveer 60 satellieten beschikbaar. Normaal heeft dit geen effect, maar het kan nuttig zijn in de stad of tussen rotsen op een bergtocht.

 

 

Stroomvoorziening

De 700 wordt gevoed door twee AA-batterijen. De eerste indruk was goed, na een dag ononderbroken gebruik in de auto en off-road, was het batterijniveau op 50%. Nieuw is dat het display volledig kan worden uitgeschakeld (automatisch of handmatig) om energie te besparen. Dit is zinvol als de Oregon alleen bedoeld is om de wandeling in de rugzak vast te leggen.

Nieuw is ook dat batterijen rechtstreeks via de USB-kabel kunnen worden opgeladen. Dit is praktisch wanneer je onderweg bent, want je hebt geen extra lader nodig. Tenminste als je de Garmin batterij gebruikt. Maar met een klein trucje kun je natuurlijk ook normale, in de handel verkrijgbare batterijen opladen.

 

Track opname

Onder de vele functies, is er een die nuttig kan zijn in het veld: Tracks kunnen heel gemakkelijk op de kaart worden aan- en uitgezet worden en ook in verschillende kleuren worden weergegeven. De trackopname kan ook automatisch worden onderbroken bij pauzes. Hierdoor ziet de track er netjes uit.

 

Live Geochaching van de Garmin Oregon 700

Volgens Garmin is er geen beperking op het maximum aantal opgeslagen geocaches.

De filterfuncties voor geocaches op het toestel zijn geniaal: alle open Traditionals die je nog niet gevonden hebt, maar alleen die met een hoge rating in uitdagend terrein? Geen probleem. Het scherm van het toestel is goed en duidelijk.

Overigens kun je de Garmin Oregon 700 ook verbinden met een smartphone en zo onderweg geocaches op de Oregon bijwerken. Het hele ding heet “Live Geocaching”.

 

Samenvatting Garmin Oregon 700 test

Het nieuwe paradepaardje van de outdoor GPS-serie kan ik van harte aanbevelen. De positionering is snel en goed, zelfs onder slechte ontvangstomstandigheden, het display is goed afleesbaar, zelfs in fel direct zonlicht. De batterijen gaan gemakkelijk minstens een dag mee en dankzij de stroombesparingsfuncties zelfs veel langer.

De gebruikersinterface kan als geen ander Garmin-toestel worden aangepast, wat voor sommigen een uitdaging kan zijn. Het grootste voordeel van dit toestel is waarschijnlijk de live geocaching, die na korte tijd onmisbaar wordt.