Garmin verbetert met de Edge 130 Plus! Veel functies van de huidige Garmin middenklasse- en topmodellen zijn nu ook beschikbaar in de Edge 130 Plus. De Edge 130 Plus is een krachtige GPS-fietscomputer voor prestatiegerichte fietsers. We gaan in detail in op de nieuwe mountainbike functies en navigatie in de Garmin Edge 130 test. De kleine Garmin fietscomputer heeft slechts beperkte navigatiemogelijkheden. Lees onze Garmin Edge 130 Plus review door en ontdek of deze fietscomputer iets voor jou is.

Lees ook onze reviews over de:

Nieuw: Fietscomputer Review: De Garmin Edge 1040 en Edge 1040 Solar getest
Praktijktest: De Garmin Edge 1030 Plus review
Review: De Garmin Edge 830 in de praktijk getest.
De Garmin Oregon 700 getest in de praktijk
Garmin Edge Explore review. Is deze GPS de moeite waard?

 

Dit zijn de nieuwe functies van de Edge 130 Plus:

We testen de Garmin Edge 130 Plus

 • Veranderingen in de levensduur van de batterij
 • Geïntegreerde bewegingssensor (gebruikt voor de MTB-functies en voor ongevallendetectie)
 • MTB functies: ClimbPro & Grit, Stroom en Sprong gegevens
 • Ondersteuning voor slimme hometrainers
 • Ondersteuning voor ongevalsdetectie
 • Steun voor gestructureerde opleiding
 • Nieuwe initiële setup: gegevensvelden en sensoren van andere Garmin Navis worden automatisch ingesteld via Garmin Connect
 • LiveTrack-ondersteuning: toon je huidige route en positie live aan vrienden en familie

Veel nuttige nieuwe functies zijn beschikbaar in de 130 Plus! Sommige, zoals MTB Metrics en ClimbPro, werden voor het eerst geïntroduceerd met de huidige middenklasse- en topmodellen van Garmin. Het is geweldig dat Garmin deze functies ook naar de kleine Edge 130 Plus brengt.

Dit is wat wordt geleverd bij de Garmin Edge 130 Plus:

 • Edge 130 Plus GPS-fietscomputer
 • Garmin basissteun
 • USB-kabel (USB naar Micro-USB)
 • Veiligheidsriem
 • Documentatie

Alles is al inbegrepen in het standaardpakket, zodat je meteen kunt beginnen met fietsen. Lees hier onder onze Garmin Edge 130 Plus review verder door.

 

Technologie en gewicht

De behuizing van de Edge 130 Plus is slechts 4,1 x 6,3 x 1,6 cm. De mini GPS-fietscomputer weegt slechts 33 gram. Dit maakt de kleine Garmin Edge bijzonder geschikt voor racefietsers en mountainbikers.

Stof- en waterbescherming conform IPX7 is beschikbaar. Dit betekent dat de Edge 130 Plus beschermd is tegen beschadiging na onderdompeling in water tot een maximale diepte van 1 m gedurende maximaal 30 minuten. Dit betekent dat zelfs een zware regenbui geen bedreiging meer vormt.

De resolutie is 303 x 230 pixels. Voor gebruik als fietscomputer voor training, met enkele navigatiefuncties, is de resolutie prima.

De leesbaarheid is ook zeer goed. Of het nu in de felle zon is of bij wisselende lichtomstandigheden in het bos: het monochrome display is onder alle omstandigheden perfect te zien! Zelfs onder een zeer schuine hoek is de scherminhoud zeer goed leesbaar. Over het geheel genomen is het display een van de beste op de fietsnavigatormarkt en presteert het beter dan de meeste andere fietscomputers.

Garmin Edge 130 Plus gps fietscomputer getestOok kan een displayverlichting worden ingeschakeld. De volgende niveaus zijn beschikbaar:

 • Laag
 • Medium
 • Hoog

De tijdslimiet na een invoer kan worden gekozen:

 • 10 seconden.
 • 30 seconden.
 • Blijft aan

Overdag kan de verlichting worden uitgeschakeld. Het heeft hier geen toegevoegde waarde. De batterij van de Edge 130 Plus gaat veel langer mee als de achtergrondverlichting is uitgeschakeld. In het schemerlicht of ‘s nachts kun je de achtergrondverlichting het beste op Laag of Medium zetten. Het niveau Hoog is nauwelijks nodig.

Als je bij schemering of ‘s nachts fietst, zorgt de displayverlichting voor een goed zicht! Ik ben zeer enthousiast over de geweldige weergavekwaliteit in de Garmin Edge 130 Plus test.

 

Knoppen en bediening

De bedieningsknoppen bevinden zich aan de zijkant van de behuizing en aan de onderkant. De kleine Edge 130 Plus kan volledig worden bediend met in totaal vijf knoppen.

Garmin heeft de menustructuur speciaal ontworpen en aangepast voor de toetsbediening van de Edge 130 Plus. Het bedieningsconcept is dus snel begrepen.

Deze toetsen worden gebruikt om de Garmin Edge 130 Plus te bedienen:

 • Aan/uit-knop – aan de linkerkant van de behuizing: Hiermee schakel je de displayverlichting of de Edge 130 Plus zelf in of uit.
 • Omhoog/menuknop – rechts op de behuizing: indrukken om omhoog te scrollen en ingedrukt houden voor menutoegang
 • Omlaag knop – aan de rechterkant van de behuizing: Scroll naar beneden
 • Lap-knop – onderaan de behuizing: ga terug naar het menuniveau of start een nieuwe ronde tijdens de navigatie
 • Start/Stop-toets – onderaan de behuizing: Bevestig in het menu of start of pauzeer de navigatie/activiteit

De zijknoppen zijn gemakkelijk in te drukken, voorzien van rubber en hebben een licht profiel. De toetsen aan de onderzijde zijn groot. Dit betekent dat de Edge 130 Plus comfortabel kan worden bediend, zelfs met halflange of lange MTB-handschoenen.

Een toetsaanslag wordt bevestigd door een duidelijk drukpunt en een waarneembare klik. Indien gewenst kunnen ook toetstonen worden in- en uitgeschakeld (Menu > Systeem > Tonen > Toetstonen).

 

Tussentijdse conclusie Garmin Edge 130 Plus review:

Garmin heeft aan bijna alles gedacht als het om de knoppen gaat! Grootte, gevoel en toegankelijkheid zorgen voor een harmonieus totaalconcept. Je kunt logisch en snel door de menu’s navigeren, met of zonder handschoenen.

 

Hardware en geheugen van de Garmin Edge 130 Plus

Volgens Windows Verkenner heeft de Edge 130 Plus 19,2 MB geheugen. Hiervan is 16,9 MB als vrij aangegeven.

Volgens Garmin is het geheugen voldoende voor deze gegevens: tot 100 posities als favorieten, 30 geplande routes en 100 uur ronde geschiedenis.

 

Montage en bevestiging

Bij de levering zijn twee betrouwbare Garmin basisbevestigingen inbegrepen. Je kunt ze gebruiken om de Edge 130 Plus op de stuurpen of het stuur te monteren. De stabiliteit is bijna perfect: of het nu op de weg, grind of trail is. De Edge 130 Plus wordt in elke situatie stevig vastgehouden.

We hopen dat je je keuze nu beter kunt maken middels onze Garmin Edge 130 Plus review. Lees ook eens onze andere blogs door. Heb jij een E-bike, bekijk dan eens onze review over het Bosch Kiox display of lees ook eens over Fietsen in Gelderland routes.