Gelderland heeft haar bezoekers veel interessants en moois te bieden. Landschappelijk bestaat deze provincie uit drie delen: de bosrijke Veluwe, de Achterhoek met zijn landelijke charme en Rivierenland met de rivieren Maas, Waal, Rijn en Lek. De meeste mensen wonen in de provinciehoofdstad Arnhem en in de oude universiteitsstad Nijmegen. Daarnaast is het ideaal om te fietsen in Gelderland. In deze blog zijn 5 routes opgenomen.
Fietsen in Gelderland: diverse landschappen
De Hoge Veluwe is met zijn bossen, heidevelden en stuifzandgebieden het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Het gelijknamige nationale park is een leefgebied voor veel wilde dieren zoals edelherten, wilde zwijnen, vossen, moeflons (wilde schapen), wolven en reeën. Het is daarom zeer de moeite waard om een verrekijker mee te nemen op de fietstocht.
De Achterhoek daarentegen heeft een heel andere sfeer. Hier leiden idyllische, smalle paadjes door glooiende heuvels en fiets je langs akkers, boomgroepen, historische landhuizen en boerderijen. Een mooier landschap voor een fietstocht kun je je bijna niet wensen.
In het Gelderse Rivierenland met onder meer de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal fiets je door kleine, historische vestingstadjes en over kronkelende dijken, vanwaar je uitzicht hebt over het brede dijkuiterland en de zacht stromende rivieren kunnen ronddwalen.
Fietsen in Gelderland is een spannende combinatie van al het moois dat de provincie te bieden heeft. Je fietst in de Achterhoek, langs de rivieren Rijn, Waal en IJssel, daarna maak je een mooie tocht door Nijmegen en een rondje over de Veluwe. Kan het nog diverser? Naast het natuurlijke landschap maak je ook kennis met gezellige steden als Arnhem, Nijmegen, Doetinchem en Zutphen.
Hoogtepunten van fietsen in Gelderland
- Aantrekkelijke oude stadjes
- Lommerrijke landgoederen, grote herenhuizen, rivieren, landbouwgrond, bossen
- Prachtige landelijke regio’s als Rijk van Nijmegen en Montferland
Routes:
- Route 1: Doetinchem – Nijmegen (Vastentijd)
- Route 2: Rondvaart Nijmegen
- Route 3: Nijmegen (Vastentijd) – Zutphen
- Route 4: Rondrit Zutphen (30 – 57 km)
- Route 5: Zutphen – Doetinchem
Route 1: Doetinchem – Nijmegen (Vastentijd)
54 km
Een afwisselende route door de natuurgebieden Montferland en Ooijpolder, deels door Duitsland. In Zeddam passeer je de Grafelijke Torenmolen, de oudste werkende windmolen van Nederland. Door de bossen en graanvelden van het Montferland en langs Kasteel Bergh fiets je ongemerkt richting Duitsland. Vanuit Elten rijd je richting Rijn. Een veerboot brengtjeu naar Millingen aan de Rijn en de Ooijpolder. De Nijmeegse stuwwal komt steeds dichterbij via dijken door mooie weilanden en dorpjes.
Liefhebbers kunnen kiezen voor een langere route van 61 km. Deze route voert over de Rijnbrug in Emmerich (langste hangbrug van Duitsland), langs de Duitse Oude Rijn (met de historische, oudste stalen spoorbrug van Duitsland en de voormalige vesting Schenkenschanz) naar Millingen. Je volgt dan de standaardroute door de Ooijpolder naar Lent.
Route 2: Rondrit Nijmegen
48 km
Hier kun je kiezen uit 2 mooie rondritten van 48 km (ook te combineren tot 1 route van 57 km), die je ook door het centrum van Nijmegen voeren. De zuidwestelijke tocht gaat door het Land van Maas en Waal, dwars door het natuurpark Overasselt en Hatertsevennen met de St. Walrickkoortsboom voor genezing en terug door de bossen onder Nijmegen.
De zuidoostelijke route is een mooie maar heuvelachtige rit door het Rijk van Nijmegen langs de Mookerheide, het Zuid-Limburgse Zevendal. Een mooie slingerroute door Duitsland brengt je naar Groesbeek, waar de plaatselijk bekende Zevenheuvelenweg op je wacht naar Berg en Dal. Een snelle afdaling brengt je uiteindelijk dicht bij de dikste Gelderse boom en de Ooijpolder. Indrukwekkende uitzichten op de Eisrandlage vergezellen je het laatste stuk terug naar Nijmegen.
Route 3: Nijmegen (Vastentijd) – Zutphen
61 km
De bossen van de Veluwe zijn hier je metgezel. Je fietst door Arnhem en naar Eerbeek. Wat zou je hier willen doen? Wil je een van de musea bezoeken of gewoon een wandeling maken en even ontspannen voordat je doorgaat naar Hanzestad Zutphen? Natuurlijk is er ook veel te doen in Arnhem en omgeving, misschien moet je een bezoek brengen aan Kasteel Rosendael in Rozendaal?
Je kunt op sommige plekken je route inkorten na een route tussen de 50 en 56 km.
Route 4: Rondrit Zutphen (30 – 57 km)
32 km
Hier kun je kiezen uit verschillende routes. Je volgt eerst de rechteroever van de IJssel naar Gorssel. Je gaat er met de veerboot heen en komt in een prachtig uiterwaardengebied. Een café en het landbouwmuseum De Kribbe zijn vlakbij. Je kunt hier via de linker IJsseloever met slot Nijenbeek op de terugweg naar Zutphen varen. Liefhebbers kunnen ook fietsen naar de oude Hanzestad Deventer in Overijssel of naar het plaatsje Bronkhorst. Ook via een mooie fietstocht keer je terug naar Zutphen.
Route 5: Zutphen – Doetinchem
50 km
Lekker fietsen in de natuur. Het mooie dorpje Zelhem nodigt uit om er even tussenuit te gaan en ook Kasteel Vorden, dat op de route ligt, is een bezoekje waard.
Lees ook eens over: