Nederland staat natuurlijk bekend als een echt fietsland, en een fietsvakantie is natuurlijk fantastisch in eigen land! Het veelzijdige landschap van Zuid-Limburg is prachtig mooi en biedt voor menig fietsliefhebber een onvergetelijke fietsvakantie.

 

Routes met bezienswaardigheden

Maar waar zijn de mooiste routes te vinden? Met stip op nummer één staat de 48 kilometer lange Kastelenroute. Je begint je tocht in Valkenburg aan de Geul en je ontdekt het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg. Je fietst langs sprookjesachtige kastelen zoals Kasteel Oost, Kasteel Genhoes en Kasteel Hoensbroek.

Een andere leuke route neemt je mee door Nederland, Duitsland en België. De Drie Grenzen Route gaat langs het Drielandenpunt waar overigens veel activiteiten te doen zijn. Je kunt onderweg de Wilhelminatoren beklimmen en genieten van het mooie uitzicht. Of ontdek de charmante dorpen en bewonder de vele monumenten in deze omgeving.

De Watermolenroute mag ook niet ontbreken tijdens je fietsvakantie. Vanuit Valkenburg kom je langs onder andere de Neubourgermolen, de Schaloensmolen, de Groenendaalse Molen en de Wingbergermolen. Aan mooie uitzichten heb je geen tekort tijdens deze rit van 55 kilometer. Als je alle watermolens hebt bezocht, eindigt je reis weer in Valkenburg.

 

Fietsroutes voor iedereen

Of je nu de heuvels van Limburg wilt ontdekken of een makkelijke route wilt fietsen, er zijn geschikte fietsroutes voor iedereen. De elektrische fietsen maken de tocht helemaal makkelijk en zo kom je zonder te veel inspanning over de Limburgse heuvels. De Brunssummerheide is bijvoorbeeld een uitstekende plek om te fietsen, zonder dat je al te veel hoogtemeters maakt. Bovendien geniet je hier van een prachtig landschap met bossen, beken en heide.

Daarnaast kun je schitterende fietstochten vinden langs de rivier de Maas. Ontdek de Eijsden Beemden, een mooi natuurgebied waar de Konikpaarden los rondlopen. Of geniet van de visvijvers, rivieren en kastelen van het Strijthagerbeekdal bij Landgraaf. Je kunt onderweg een hengeltje uitwerpen, de Strijthagermolen bezichtigen of met je kinderen Mondo Verde bezoeken.

Een leuke fietsroute met kinderen is de grensoverschrijdende tocht langs het Maastrichtse ommeland. Je begint de route in de stad Maastricht en je volgt de Maas naar Eijsden, Lanaye en het sluizencomplex van Petit-Lanaye. Onderweg kun je even stoppen bij Fun Valley, een geweldige binnen- en buitenspeeltuin met een dagstrand. Of ontdek de Mergelhoof, een prachtige natuurspeeltuin bij de ENCI-groeve. Mochten je kinderen nog te klein zijn om zelf te fietsen, dan kun je een mooie bakfiets huren om met je gezin op pad te gaan.

 

Uitdagende routes

Voor wielerfanaten is er in Zuid-Limburg veel te beleven! Zo kun je de wielerklassieker de Amstel Gold Race eens meemaken. Maar in plaats van alleen te kijken, is het natuurlijk ook geweldig om een deel van de route zelf te fietsen. De uitdagende tocht heeft diverse steile hellingen en de bekende kuitenbijters zijn de Cauberg, de Fromberg en de Adsteeg. Het Amstel Gold Racetraject is makkelijk te volgen door middel van de routebordjes.

Andere uitdagende routes liggen rondom het plaatsje Gulpen. Als je een uitdaging niet uit de weg gaat, is dit de perfecte omgeving om te fietsen. Naast een flinke beklimming ontdek je scherpe afdalingen tussen de panorama-uitzichten. Daarnaast worden er regelmatig toertochten georganiseerd voor alle niveaus. Populaire tochten zijn Limburgs Mooiste en de Toerversie van de Amstel Gold Race. Of wat dacht je van de Mergellandroute met maar liefst 17 klimmen en hellingen?

Mountainbikers krijgen ook niet genoeg van het Zuid-Limburgse landschap en er is ruim 500 kilometer aan mountainbikeroutes te vinden. De oudste MTB-route ligt bij de Brunssummerheide en de rit gaat langs zandvlaktes, bloeiende heidevelden en steile hellingen in de dichtbegroeide bossen. De MTB-route Margraten gaat langs de prachtige natuurgebieden van de Bemelerberg en lieflijke dorpjes als Bemelen en Scheulder. Als je op zoek bent naar een pumptrack dan is de 330 meter lange Pumptrack Watersley een aanrader. En ben je op zoek naar een échte challenge? Dan mag je de Bart Brentjens Challenge niet missen. Het is dé mountainbike toertocht met lange beklimmingen en een grandioos finishfeest.

 

Vakantieparken in Zuid-Limburg

Zoals je merkt, is Zuid-Limburg enorm veelzijdig en is er een enorm fietsknooppuntennetwerk. En welke fietsroute je ook kiest, er zijn veel mooie vakantieparken in Zuid-Limburg te vinden. Het is de ideale uitvalsbasis voor fietstochten in het Zuid-Limburgse landschap en bovendien kun je bij veel vakantieparken fietsen huren. Zo zijn er vaak fietsen, e-bikes en mountainbikes te huur en kun je gebruikmaken van de kinderzitjes.

In de buurt van het Drielandenpunt kun je bij Landal Hoog Vaals overnachten. Of wat dacht je van het Roompot Resort Brunssummerheide met unieke huisjes aan het water. En bij Landal Kasteeldomein De Cauberg kun je direct de Cauberg op de fiets gaan ontdekken. Na afloop kun je heerlijk je spieren ontspannen bij het kuurresort Thermae 2000! Mountainbikers kunnen bij het Bungalowpark Schin op Geul genieten van een actieve vakantie. Na een dag op de fiets geniet je namelijk van een massagedouche of je eigen bubbelbad!