Als je denkt aan elektrische fietsen en de regen, dan denk je misschien dat het problematisch is. Iedereen weet dat water en elektriciteit niet goed samengaan, maar e-bikes zijn, als het goed is, watervast, waardoor ze technisch gezien tegen de regen bestand zijn, maar als ze in het water terecht komen dan levert dit wel problemen op. Er bestaat een Europese richtlijn, de En 15194 de (EPAC – Electrically Power Assisted Cycles) die fabrikanten verplicht om waterdichte fietsen te produceren. Kan een elektrische fiets tegen regen? We geven je duidelijke uitleg in dit artikel.
Je kunt dus met een gerust hart door alle omstandigheden fietsen. In deze blog bespreken we een aantal technische zaken. De beste manier om uit te leggen hoe de waterbestendigheid van elektrische fietsen werkt, is door ze op te splitsen in componenten. Alle elektrische fietsen hebben drie hoofdcomponenten, de motor, batterij en bedrading. Als we eerst met de motor beginnen, kunnen we laten zien hoe waterbestendige systemen werken op het meest blootgestelde deel van de fiets.
Elektrische fietsmotoren
De motor zit in een verzegelde behuizing die is gemaakt van plastic. Dit helpt de motor te beschermen tegen vuil en water. De algemene consensus over het rijden in de regen is dat het prima is, maar dompel de motor nooit onder, want ze zijn geen volledig afgedichte eenheid. Geen enkel elektrisch fietsmerk beweert een IP-classificatie met echte waterdichtheid voor hun motoren te bieden.
Alle motoren hebben een stofafdichting die een grote hoeveelheid vocht uit de aandrijfeenheid houdt. Het beste is om met je e-bike in de regen te rijden, maar dompel de motor of de elektronica nooit onder. Het inwendige gedeelte van een motor is afgedicht met een grote O-ring, maar in deze unit wil je geen water krijgen.
Batterijen voor e-bikes
Het volgende onderdeel is de batterij. De batterijen die in een elektrische fiets worden gebruikt, bevinden zich in een afgesloten eenheid, maar zijn niet volledig waterdicht. De enige fabrikant met een IP-waterdichtheidsclassificatie is gespecialiseerd in IP67. IP staat voor een ‘ingress protection rating’.
IP67 is 100% stofdicht en beschermt tegen de effecten van tijdelijke onderdompeling tussen 15cm en 1M diepte van water. De batterij van deze elektrische fietsen is dus bestand tegen rijden in de regen en af en toe onderdompeling in water, maar we raden aan dit te vermijden tenzij het nodig is.
Bedradingssystemen op elektrische fietsen
De derde plaats waar water kan binnendringen, is via het bedradingssysteem. Alle elektrische fietsen hebben verzegelde hoofdunits die de bescherming kunnen bieden die nodig is om de fiets tegen de regen af te sluiten. Ook zullen alle oplaadpoorten en connectoren een enorme rubberen afdichting hebben om ze tegen de elementen te beschermen.
Tot slot raden we een paar dingen aan als je onder alle omstandigheden op je e-bike rijdt:
- Zorg ervoor dat jouw elektrische fiets goed wordt onderhouden en gebruik deze binnen de aanbevolen parameters.
- Dompel jouw elektrische fiets nooit onder in water. Elektriciteit en water gaan niet samen.
- Reinig na een natte rit alle connectoren en elektronische onderdelen en de display van jouw e-bike om corrosie en het binnendringen van water te voorkomen.
Mag een elektrische fiets buiten staan?
Hoewel het prima is om in de regen te rijden, moet je uit voorzorg voorkomen dat je in hevige regen rijdt. Als je binnen enkele minuten nadat je onderweg bent tot op het bot doorweekt bent, is het misschien slim om je om te draaien. E-bikes zijn prijzig en je fiets in gevaar brengen voor een korte rit in de regen is niet de slimste zet. Het is altijd beter om de regen af te wachten als dat de beschikbare optie is.
Breng diëlektrisch vet aan op de elektrische contactpunten van jouw e-bike. Deze voorzorgsmaatregel kan corrosie en vervuiling helpen voorkomen. Het geeft jouw e-bike de beste kans om de functies van de fiets in natte omstandigheden te behouden.
Veeg de fiets af
Laat je fiets niet alleen drogen als je klaar bent met je rit. Neem de tijd om je fiets af te vegen met een schone handdoek om het vocht er zo snel mogelijk vanaf te krijgen. Deze eenvoudige handeling houdt jouw fiets in een betere conditie en verlengt de levensduur.
Droog de batterij
Net als bij de fiets zelf, is het drogen van de accu een cruciale stap als je klaar bent met fietsen. Zelfs als je net in lichte regen hebt gezeten, wil je nooit het risico lopen dat de accu van je e-bike nat wordt. Als je klaar bent, haal je de accu van de fiets uit de fiets en droog je hem af met een handdoek. Zorg ervoor dat ook de cabine van de batterij vrij is van water of vocht.
Gebruik de juiste opslag
Nadat je al deze stappen hebt voltooid, moet je ervoor zorgen dat jouw fiets niet het risico loopt verzadigd te raken. Zelfs als je jouw fiets meestal buiten of op een veranda opbergt, moet je serieus overwegen om hem te verplaatsen of gebruik anders een hoes.
Lees ook eens: