Je wilt op je e-bike stappen en je display elektrische fiets doet het niet. Hoe kan dit en wat zijn de meeste voorkomende oorzaken. We leggen het je uit in deze blog. Gelukkig komt het maar zelden voor dat je display echt kapot is.

Een display van een elektrische fiets stopt meestal met werken als gevolg van een lage of geen accutoevoer. Dit komt door losse verbindingen, defecte connectoren of beschadigde onderdelen. Een lege accu kan ook een reden zijn. Maar het is maar zelden dat het display stopt met werken vanwege een defect circuit of beeldscherm.

Wat het probleem ook is, je moet de elektrische fiets onderzoeken om het probleem te identificeren en te verhelpen. Laten we de redenen eens op een rijtje zetten, zodat je het perfect kunt doen.

We krijgen vaak vragen binnen waarom het display het niet doet, de displays van de merken Batavus, Koga en Sparta worden het meest genoemd. Dit hoeft natuurlijk niet aan het merk zelf te liggen, het is aannemelijk dat deze merken het meest worden verkocht op de Nederlandse markt.

 

Display elektrische fiets doet het niet. 8 redenen waarom:

Lees snel onze 8 redenen die het meest voorkomen. We hopen dat er een reden tussen zit waardoor jij je display weer werkend krijgt.

 

Lege accu

Aangezien de stroom hier begint, is het goed om met de accu te beginnen. Als de batterij bijna of helemaal leeg is, zal het display niet oplichten na het inschakelen van de fiets.

Het kan ook zo zijn dat de oplader van je elektrische fiets niet meer goed werkt of zelfs kapot is. Gelukkig kun je heel eenvoudig een nieuwe bestellen die de originele kan vervangen. Je kunt bijvoorbeeld hier kijken en het merk van je fiets aanklikken.

 

Losse verbindingen

8 redenen waarom je elektrische fiets display het niet doetMeestal ontstaan black-outs op het display door losse verbindingen in de bedrading. Er zijn zes of meer draden aan het circuit verbonden. Wanneer één of meer daarvan los zijn of los zitten, kan het display (bijvoorbeeld een Kiox scherm op Bosch fietsen) stoppen met functioneren.

 

De contacten aan de onderzijde geleiden niet goed meer

Als het display van uw e-bike een storing heeft en niet meer normaal werkt, kan dat aan de contacten van het display liggen. Om deze fout te verhelpen, neem het display uit de houder en controleer de contacten. Gebruik een beetje contactspray naar keuze of speciale WD 40 contact spray. Maak de contacten schoon voordat je het display weer in de e-bike steekt. De computer zou nu zonder fouten moeten werken.

 

Gebroken contacten/schakels

Connectoren verbinden de fietscomputer met de accu en de controller. Als een enkele schakel van die connector breekt, werkt het display niet meer. Bovendien kunnen kapotte pinnen van het accusysteem voorkomen dat de stroom de computer bereikt. Daardoor kan het display niet meer werken.

 

Storing in de controller

De controller is een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische fiets. Je kunt er de fiets mee aan/uit zetten, gas geven of remmen. Als de controller niet goed werkt, gaat het display flikkeren of werkt het niet meer.

 

Defecte schakelaars

Op de gashendel is een aan/uit knop gemonteerd om de fiets aan te zetten. Het display heeft ook functionele toetsen om aan/uit te schakelen of zichzelf in te stellen/terug te stellen. Als ten minste één van deze knoppen beschadigd raakt, zal het display niet kunnen worden ingeschakeld.

 

Doorgebrande zekering

Door overbelasting worden elektrische onderdelen erg warm. Dit heeft tot gevolg dat de zekering doorbrandt. Niet alleen de zekering, maar ook elk type draad kan doorbranden als gevolg van oververhitting. In deze gevallen werkt het display niet meer.

 

Defect IC/scherm:

In heel weinig gevallen ligt het probleem echt aan dat het display defect is.

Dit zijn de populairste E-bike display accessoires: