Fietskettingen kunnen heel eenvoudig zijn, of, redelijk complex zoals bij e-bikes. Het is belangrijk om de volledige anatomie van jouw fiets en de ketting te begrijpen, zodat je deze kunt repareren als jouw fietsketting een probleem wordt. Een fietsketting is gemaakt van een reeks onderling verbonden schakels. Deze schakels passen precies over de kleine tandjes van een kettingblad, dat verbonden is met het pedaal. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf de ketting kunt spannen van je elektrische fiets.

Als je op een fiets trapt, draait het kettingblad, waardoor de ketting in beweging komt en de wielen ronddraaien. E-bikes met meerdere versnellingen hebben ook voor- en achterderailleurs, dit is een versnellingssysteem waar de fietsketting doorheen wordt geleid. Nu we de anatomie van een fietsketting hebben behandeld gaan we kijken naar de redenen waarom jouw fietsketting blijft slippen en de stappen die je kunt nemen om overslaande fietskettingen te repareren.

 

Redenen waarom jouw fietsketting blijft slippen

Een diagnose stellen waarom jouw fietsketting blijft slippen, is niet altijd eenvoudig. Als je echter de veelvoorkomende oorzaken van het overslaan van een fietsketting begrijpt, kun je de reikwijdte van jouw onderzoek verkleinen en hopelijk het probleem snel oplossen. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom fietskettingen kunnen overslaan.

 

Onjuist schakelen

Verkeerd schakelen heeft minder te maken met de kwaliteit van de fiets zelf, maar meer met de manier waarop je fietst. Versnellingen zijn speciaal gemaakt om je te helpen op en neer te schakelen, waardoor jouw rit uiteindelijk gemakkelijker wordt voor verschillende soorten terrein en hellingen.

Als je echter de versnellingshendels verkeerd gebruikt, kan jouw fietsketting slippen. Afhankelijk van het model fiets waarop je rijdt, moet je ervoor zorgen dat je het juiste protocol voor het schakelen tussen versnellingen begrijpt, zodat je goed voor jouw fietsketting zorgt.

 

Beschadigde onderdelen

Als een fietsketting, kettingblad of derailleur beschadigd raakt, kan een fietsketting heel gemakkelijk slippen. Zorg ervoor dat je al deze onderdelen inspecteert – alles wat in contact komt met de ketting – zodat je het probleem kunt identificeren (of uitsluiten).

 

Ketenlengte

Fietskettingen worden gemaakt volgens zeer nauwkeurige specificaties voor elk fietsmodel. Als jouw fiets een ketting heeft die te lang of te strak is, kan de ketting gemakkelijker van het kettingblad glijden.

 

Ketting spannen elektrische fiets: Volg deze stappen.

Ketting spannen elektrische fiets - Volg deze stappen.Voor sommige mensen lijkt het ketting spannen elektrische fietsvan een overslaande fietsketting een ontmoedigende taak. Misschien lijkt het zelfs een taak die voorbehouden zou moeten zijn aan een professional. Als jouw fietsketting echter blijft slippen, is er eigenlijk een stapsgewijze methode om het probleem te identificeren en op te lossen. Als het effectief wordt gedaan, zal het overslaan van de fietsketting nooit meer voorkomen. Hier zijn zes eenvoudige stappen voor het bevestigen van springfietskettingen.

 

Stap 1:

Terwijl je stilstaat, trap je gewoon handmatig op jouw fiets terwijl je voorzichtig schakelt. Je wilt jouw ketting op de kleinste ring krijgen en een van de grootste vooraan. Dit maakt het gemakkelijker om te inspecteren en indien nodig te vervangen. Probeer vanuit deze positie opnieuw te schakelen. Als de ketting niet verschuift, moet je waarschijnlijk de spanning op de fietsketting verhogen.

 

Stap 2:

Kijk nu naar de achterkant van je derailleur. Je zult een klein onderdeel vinden waar de kabel doorheen gaat om bij de derailleur te komen. Dat is je loop-afsteller. Draai dat helemaal van je af.

 

Stap 3:

Ga vervolgens terug naar de shifter. Houd de fiets stil en probeer opnieuw te schakelen. Je zou moeten kunnen verschuiven naar de kleinste ring in de cassette. Lukt dat niet, dan heb je toch meer spanning nodig. Ga terug naar de loopafsteller en draai hem nog meer.

 

Stap 4:

Als de eerste drie stappen het probleem met het overslaan of wegglijden van de fietsketting niet hebben geholpen, moet je de ketting zeer zorgvuldig inspecteren. Zoek naar onvolkomenheden. Ziet de ketting er roestig uit? Is het oud en versleten? Is het te los? Te strak?

Dit zijn allemaal dingen die van invloed kunnen zijn op het vermogen om te presteren. Als er defecten zijn aan de ketting of de cassette, moeten deze worden vervangen.

 

Stap 5:

Hoogstwaarschijnlijk moet je de kabel strakker of losser maken. Kijk nogmaals naar de derailleur en zoek het uiteinde van de kabel. De kabel moet op zijn plaats worden gehouden met een klein onderdeel dat op een bout lijkt. Stel deze bout af om de kabel vast of los te maken. Probeer nu opnieuw te schakelen om te zien of de ketting nog steeds overslaat.

 

Stap 6:

Als al het andere er niet in slaagt het overslaan te stoppen, zoek dan de begrenzingsschroef, die zich bovenop de derailleur zou moeten bevinden. Soms is het gelabeld met de letter H. Het probleem met het overslaan van de ketting kan te wijten zijn aan het feit dat deze schroef te strak zit, waardoor de ketting niet naar de kleinste ring verschuift. Probeer deze begrenzingsschroef los te draaien en schakel vervolgens opnieuw. Je zou nu goed moeten kunnen schakelen zonder dat je fietsketting wegglijdt.

Ketting spannen elektrische fiets? Nu weet je hoe het moet!

 

Lees ook eens: