Naarmate de technologie groeit en evolueert, kan het een uitdaging zijn om bij te blijven. Als je met een elektrische fiets rijdt en moeite hebt met het verwisselen van je achterband, dan leert deze blog je alles wat je moet weten om eenvoudig je achterband van de elektrische fiets te vervangen. Lees ook hoe je het achterwiel van je normale fiets kunt vervangen. Doorgaans is het vervangen van de voorband van een elektrische fiets niet zo heel lastig. We geven je daarom meer informatie in dit artikel hoe je je achterband goed kunt verwisselen.

 

Hoe voorkom je een lekke band op je elektrische fiets?

Niemand is van plan een lekke band te krijgen, maar er zijn manieren om dit te voorkomen. Blijf scrollen om te ontdekken hoe je een lekke band op je elektrische fiets kunt vermijden. Lees ook eens over het goed onderhouden van je elektrische fiets, bijvoorbeeld dat het gebruiken van een hogedrukspuit niet een heel goed idee is

 

Maakt de luchtdruk in jouw banden een verschil?

Kortom, ja. Luchtdruk maakt een enorm verschil. Het is algemeen bekend dat de meeste lekke banden het gevolg zijn van een verlaagde luchtdruk, dus het is altijd verstandiger om de luchtdruk van jouw elektrische fiets te controleren voordat je op pad gaat.

Om de luchtdruk in jouw banden te controleren, knijp dan met je duim en wijsvinger in de band. Het moet compact maar niet keihard aanvoelen. Er zijn verschillende betaalbare en draagbare bandenpomppompen en -sets op de markt. Schaf een bandenpomp aan zodat je de luchtdruk in al je elektrische fietsbanden hoog kunt houden.

 

Versleten rubber leidt tot lekke banden

Als het loopvlak van jouw banden versleten is, is het tijd om het te vervangen. Ruil jouw oude banden in voor nieuwe, soepele banden. Gebruik verder anti-afvlakkingsmateriaal in jouw binnenbanden. Vermijd rijden langs de weg, waar vaak glas ligt.

 

Een snelle oplossing

Er zullen dagen zijn dat je er alles aan zult doen om een ​​lekke band te voorkomen, maar soms valt het niet tegen te houden. Als je een lekke band hebt en je kunt deze niet meteen vervangen, dan kun je proberen het lek op te sporen om het tijdelijk te repareren.

Uiteindelijk zul je de lekke band van je elektrische fiets moeten vervangen, wat ons bij het primaire doel van deze blog brengt.

 

Achterband vervangen elektrische fiets in 6 stappen

De meeste reguliere elektrische fietsen hebben naafmotoren op het achterwiel. Maar er zijn ook modellen met naafmotoren aan de voorkant. Het vervangen van de achterband op wielen zonder naafmotor moet vergelijkbaar zijn met het vervangen van een lekke band op een gewone fiets. Als jouw model echter beschikt over naafwielen, zal het proces van het verwisselen van de achterband niet hetzelfde zijn.

 

1. Schakel over naar hoge versnelling

Het is essentieel om naar een hogere versnelling te schakelen als je een band op het achterwiel vervangt om interactie tussen de ketting en de naafmotor te voorkomen.

 

2. Plaats jouw elektrische fiets

Leg eerst een laken onder je fiets om hem te beschermen tegen krassen. Als je een standaard hebt, plaats dan je fiets erin. Maar als je dat niet doet, kun je hem het beste ondersteboven houden, zodat het stuur en het zadel hem rechtop houden.

 

3. Tijd om de motorkabel los te koppelen

Heeft je fiets een naafmotor? Zo ja, dan moet er een kabel zijn die van de batterij naar de hub loopt. Controleer de liggende achtervorken. Zodra je de motorkabel ziet, koppel je deze los.

 

4. Het stuur eruit halen

Bij snelspanners moet je het handvat uitklappen en vervolgens losschroeven. Als je echter te maken hebt met een asbout die aan moeren is bevestigd, moet je deze verwijderen. Neem eventuele rubberen moerafdekkingen weg en ga verder met een sleutel om de moer los te maken.

Bij sommige modellen is het van cruciaal belang om de andere kant met een sleutel vast te houden terwijl je de as losschroeft

Als je elektrische fiets werkt met een frame-inzet – een langwerpige uitsparing die je verschillende mogelijkheden biedt om het wiel met het frame te plaatsen – noteer dan de positie van de as voordat je hem loslaat.

Wanneer je het wiel weer instelt, zorg er dan voor dat je het op exact dezelfde plaats terugplaatst. Als er ringen zijn, let dan op hun richting. De naar buiten gerichte flank zal bij enkele elektrische fietsen afwijken van de naar binnen gerichte zijde. Het is essentieel om ze correct te monteren wanneer je de band opnieuw installeert.

 

5. Til het wiel eruit

Til het wiel eruit van je ebikeJe wilt voorkomen dat de ketting aan de cassette blijft haken, dus oefen druk uit op de neuswielen om meer ruimte te creëren voor de band om eruit te springen.

 

6. Nieuwe band plaatsen

Gebruik een bandenlichter om het rubber van de velg te halen. Keer het proces om zodat je de nieuwe band kan plaatsen. Monteer de band en pomp deze op. Plaats het wiel en draai de bouten vast.

 

Kosten vervangen achterband elektrische fiets

Wanneer je de band zelf verwisselt dan betaal je alleen voor de binnen- of buitenband. Wanneer je het laat doen dan zijn de kosten gemiddeld € 30, wanneer de motor aan het achterwiel zit. Het loont dus de moeite om het zelf te doen.

 

Lees ook eens over:

 

 Image by Freepik
Image by Freepik