Wat is een klapvoet?
Een klapvoet is (naast een liesbreuk) een van de meest voorkomende vormen van zenuwletsel bij jongeren en mensen van middelbare leeftijd. Het is een veel voorkomend probleem bij fietsers en kan problemen veroorzaken bij het lopen en het weer op de fiets stappen. Gelukkig kan het worden behandeld met therapie, chirurgie of prothesen, en kunnen fietsen gemakkelijk worden aangepast zodat de fietser weer veilig kan fietsen.
Een klapvoet wordt veroorzaakt door een beschadiging van de nervus peroneus commonis, een aftakking van de nervus ischiadicus, die uit de lage ruggengraat komt. De gewone peroneus zenuw ligt aan de buitenkant en achterkant van het kniegewricht. Hij gaat naar voren en naar beneden en voorziet de spieren en de huid aan de voor- en buitenzijde van het onderbeen van beweging en gevoel. De nabijheid van de zenuw bij het oppervlak en het bot eronder maakt hem kwetsbaar voor beschadiging.
Bij fietsongevallen kan de zenuw beschadigd raken wanneer de botten in het onderbeen breken of uit de kom gaan. Of als het been in een ongemakkelijke positie wordt gedraaid, kan de zenuw worden overbelast
Wanneer de gewone peroneus beschadigd is, wordt hij door de artsen van de spoedeisende hulp vaak over het hoofd gezien omdat er ernstiger letsels zijn die onmiddellijke medische behandeling vereisen. Denk daarbij aan botbreuken, rijtwonden of brandwonden. Het probleem wordt soms pas later ontdekt, bijvoorbeeld wanneer de fietser voor het eerst weer gaat staan en lopen.
De uitzondering hierop is wanneer de beschadigde zenuw zenuwpijn veroorzaakt. Als je zelf weleens zenuwpijn hebt ervaren, dan zal je het ermee eens zijn dat de pijn ondraaglijk is. Het voelt zoals een verschrikkelijke kiespijn maar dan nog erger.
Kan ik nog fietsen met een klapvoet?
Met een klapvoet kun je gewoon nog op de fiets stappen. Het is alleen van belang om de intensiviteit aan te passen. Fiets dus rustig, probeer een zo vlak mogelijke rit te kiezen en ga niet teveel staan op de trappers. Het is goed om je enkel in beweging te houden, maar probeer er niet teveel kracht op te zetten. Fietsen met klapvoet is dus zeker nog mogelijk!
Als je echt veel moeite hebt om je tenen en voet op te tillen, dan kun je er voor kiezen om een enkelbrace om te doen. Zo voorkom je dat je voet te veel verslapt en je hebt dan meer zekerheid op de fiets. Doe ook regelmatig oefeningen om de klapvoet sneller te laten genezen.
Daarnaast is het ook van belang om je fiets zo goed mogelijk af te stellen op je lichaam. Op deze manier belast je je lichaam niet onnodig op de verkeerde manier. Een fietszadel die zadelpijn tegengaat is ook zeker een aanrader voor een ontspannen fietsrit.
Lees ook eens onze artikelen over de frozen shoulder, hielspoor en fietsen en hoe je kniepijn tijdens het fietsen kunt aanpakken door.