Fietsen is aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden en biedt niet alleen een schoon energie-alternatief voor autorijden. Het is ook een geweldige low-impact oefening. Maar voordat je op de pedalen de zonsondergang tegemoet trapt, moet je deze feiten over fietsen en hielpijn kennen! En we geven antwoord op de vraag of je kunt fietsen met hielspoor.
Fietsen met hielspoor (plantaire fasciitis)
Als hielspoor bij je is vastgesteld en je gaat fietsen, dan belast fietsen de hielen, bogen en voeten minimaal (bij normale inspanning). Hoewel het verleidelijk kan zijn om meteen met fietsen te beginnen, moet je niet vergeten dat fietsen verschillende spieren op een unieke manier belast. Begin langzaam en werk toe naar langere en intensievere fietstrainingen om blessures te voorkomen. Als je tijdens het lopen inlegzolen draagt, dan kun je die het beste ook tijdens het fietsen dragen. Dit zorgt er namelijk voor dat de hielen en bogen extra ondersteuning krijgen.
Kan ik fietsen met hielspoor?
Fietsen met hielspoor kan zeker. Het is zelfs een goede vervanging van zwaardere sporten die je door de hielspoor niet meer kunt beoefenen. Zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt.
Kies voor een
- vlakke route.
- zet niet teveel kracht.
- kies voor de juiste sportkleding en schoenen.
- houd voldoende rust na een fietsrit.
Gebruik de volgende hulpmiddelen als je last van hielspoor hebt:
Of neem een kijkje in het volledige assortiment.
Hielpijn voorkomen tijdens het fietsen
In vergelijking met andere sporten brengt fietsen een laag risico op hielpijn met zich mee. Toch kan bij elke activiteit waarbij de voeten, de bogen en de hielen worden belast, plantaire fasciitis ontstaan. Om hielpijn en plantaire fasciitis tijdens het fietsen te voorkomen, moet je de volgende voorzorgsmaatregelen in gedachten houden:
Formaat van je fiets moet juist zijn:
Hoewel het misschien lijkt alsof een fiets een fiets is, zijn er talloze maten en stijlen. Voor racefietsen met een rechte stang moet je op de fiets kunnen zitten met een centimeter tussen jou en de stang. Voor mountainbikes met een schuine stang is dat twee centimeter. Een onjuiste hoogte en pasvorm betekent extra belasting en spanning op de been-, voet- en rugspieren.
Gebruik de juiste uitrusting:
Als je fietsschoenplaatjes draagt, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn met je pedalen. Als de platen te ver naar voren of naar achteren zitten dan geeft dit voor een verkeerde houding van de voeten. Zorg er ook voor dat je stuurlint nog van goede kwaliteit is en juist is bevestigd.
Rijd met de juiste techniek:
Een goede fietspositie helpt je lichaam in de juiste positie te houden en vermindert het risico op blessures. Voor racefietsers is de ideale houding een hoek van 45 graden met de armen gebogen in een hoek van 90 graden. Een goede techniek helpt ook als je een versleten heup hebt. De juiste fietstechniek zorgt er ook voor dat je geen last van kniepijn krijgt.
Trap op de juiste manier:
Je been mag tijdens het trappen nooit tot een volledig rechte positie strekken. Als de benen meer dan 80 of 90 procent recht zijn tijdens de neerwaartse beweging dan moet het zadel wat lager worden ingesteld.
Draag het juiste fietsschoenen:
Hoewel fietsen een low-impact sport is, is het nog steeds belangrijk om goed passend schoeisel te dragen. Zorg ervoor dat de tenen niet worden afgekneld en de hiel niet in de schoen kan bewegen.
Lees ook eens ons artikel over fietsen met een hernia door. Andere veel voorkomende blessures die bij fanatieke fietsers voorkomen zijn de frozen shoulder, klapvoet en een liesbreuk of fietsen weer oppakken na een keizersnede.