In dit artikel gaan we verder in op het onderwerp versleten heup en fietsen. Wat is een versleten heup precies en kun je nog fietsen als je een versleten heup hebt? We geven je verdere uitleg.
Wat is een versleten heup?
Artrose van een gewricht ontstaat wanneer, meestal om mechanische redenen, het kraakbeen in het gewricht opgebruikt is. Er ontstaat een steriele ontsteking, die het synoviale membraan irriteert en de productie van synoviaal vocht stimuleert. Hierdoor wordt het gewrichtskapsel, dat pijnreceptoren heeft, gespannen.
Kan ik fietsen met een versleten heup?
Samen met zwemmen is fietsen de ideale sport voor mensen met een versleten heup (artrose). Spieren en gewrichten worden vrijwel zonder hun eigen lichaamsgewicht te dragen in beweging gebracht. Omdat 70 tot 80 procent van het lichaamsgewicht op het zadel rust, worden de knie– en heupgewrichten bij het fietsen veel minder belast dan bij bijvoorbeeld joggen.
Naast fietsen zijn zwemmen, nordic walking, langlaufen en aquafitness ook sporten die goed geschikt zijn voor mensen met artrose of met een versleten heup. Minder aan te bevelen zijn bijvoorbeeld balsporten zoals tennis of badminton, waarbij snel reacties nodig zijn. In principe is er niets mis met joggen; zorg er echter voor dat je schoenen draagt met een goede demping, kies vlakke routes en loop liever op bosgrond dan op asfalt.
Lees ook eens onze artikelen over andere lichamelijke aspecten die voor kunnen komen tijdens het fietsen, zoals: een klapvoet, de hielspoor en een frozen shoulder. Fietsen met een hernia roept vaak ook vragen op.
Tips als je gaat fietsen met een versleten heup
In het kort:
- overleg eerst met je arts of fysiotherapeut als je het fietsen weer wil oppakken.
- Zorg ervoor dat je fiets goed op je lichaam is afgesteld. Dat vermindert de druk op de gewrichten
- Plan je fietsroute van te voren. Voorkom heuvels en bijvoorbeeld slecht wegdek.
- Bouw je fietsschema langzaam op.
- Stop als je pijn voelt.
Als je voor het eerst gaat sporten, is het altijd verstandig om eerst te overleggen met je arts. Ga na wat de huidige grenzen van je gewrichten zijn, en werk binnen die grenzen. Raadpleeg de arts of een fysiotherapeut om te bepalen of fietsen veilig voor je is en hoe je het in een trainingsschema kunt opnemen dat je het meeste voordeel oplevert zonder je gewrichtspijn te verergeren. Meer tips om je gewrichten te beschermen:
Beweeg voorzichtig.
Beweeg je gewrichten in het begin voorzichtig om op te warmen.
Begin met een kort ritje.
Begin met vijf of 10 minuten op een lage weerstand. Doe het eerst rustig aan en verhoog dan geleidelijk de lengte en intensiteit van de rit naarmate je vordert. Werk toe naar 150 minuten matig intensieve aerobe lichaamsbeweging per week (dat is 30 minuten, vijf keer per week). Om te bepalen of je in de matig intensieve trainingszone bevindt, moet je in staat zijn een gesprek te voeren tijdens het trainen, hoewel je ademhaling sneller zal gaan.
Stop als iets pijn doet.
Neem een pauze als je gewrichten pijn beginnen te doen, of verander van versnelling om de weerstand op heuvels te verminderen. Als je nieuwe gewrichtspijn voelt, is het tijd om te stoppen. Praat met je arts over welke pijn normaal is en wanneer het een teken is van iets ergers.
Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:
Elderly exercise photo created by freepik – www.freepik.com
Bone health photo created by kjpargeter – www.freepik.com