Een operatie is nooit leuk, zeker als je weet dat het om zo’n belangrijk onderdeel van je lichaam gaat als de heup. Toch is een operatie van de heup in veel gevallen een essentieel stap om te ondernemen. Denk maar aan een versleten heup, of bijvoorbeeld een heupgewricht dat door chronische blessures en slijtage niet meer functioneel is. Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om na een dergelijke operatie toch nog te blijven sporten. Vooral fietsen is een populaire keuze en dat komt omdat veel mensen veronderstellen dat deze manier van bewegen toch een minder grote belasting met zich meebrengt dan bijvoorbeeld wandelen. Je vraagt je af; wanneer mag ik weer fietsen na een heupoperatie? We leggen het je uit in dit artikel. We geven eerst nog wat informatie over wat een heupoperatie precies is en we sluiten af met enkele tips als je weer begint met fietsen.

 

Wat is een heupoperatie?

Een heupoperatie is een overkoepelende term voor alle ingrepen waarbij men de structuur, functie of positie van de heup gaat verbeteren. Zo’n operatie is in veel gevallen essentieel, zeker als het voor de persoon in kwestie moeilijk wordt om op een normale manier te functioneren in het dagelijkse leven.

Een heupoperatie kan zich op verschillende manieren voordoen. Vaak wordt er bijvoorbeeld een stukje van het heupgewricht vervangen of weggenomen. Mede omdat het zorgt voor frictie en dus ontstekingen op de lange termijn. In bepaalde gevallen is er sprake van een heupgewricht dat door constante wrijving en een tekort aan mineralisatie bijvoorbeeld erg broos is geworden. Dit komt vooral voor bij oudere mensen, die sowieso al meer last hebben van aandoeningen als artrose.

Daarbij is een heupoperatie een van de meest toegepaste methodes als het gaat om een acute blessure, zoals een val of stoot. Denk maar aan een oudere vrouw die van de trap valt in haar eigen woning en daardoor haar reeds verzwakte heup breekt. Ook in het geval van atleten is het mogelijk dat een heupoperatie nodig is. Bijvoorbeeld als er bij een sprong of onverwachte beweging een breuk of andere vorm van blessure voorkomt.

 

Wanneer mag ik weer fietsen na een heupoperatie?

Tips als je gaat fietsen na een heupoperatieIn sommige gevallen is het dus essentieel dat men een heupoperatie uitvoert, dat is zeker. Veel mensen die zo’n operatie hebben ondergaan en daarna revalideren, stellen zich de vraag wanneer ze weer mogen beginnen met sporten.

Wanneer mag ik weer fietsen na een heupoperatie? Dat hangt er natuurlijk een beetje van af. In de meeste gevallen rekent men op een minimale revalidatieperiode van toch zo’n 6 weken. Zodat het heupgewricht en de omliggende weefsels de kans krijgen zich voldoende te herstellen.

Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat een dergelijke operatie acuut wat schade en verwondingen met zich meebrengt. Dit heeft tijd nodig om te helen. Geef je je lichaam die tijd en ruimte? Dan is er echter geen enkele reden waarom je daarna niet weer zou mogen fietsen.

De redenen waarom je best even wacht voor je weer gaat fietsen, zijn divers:

  • De bewegingen van je benen tijdens het fietsen kunnen de omliggende heupspieren belasten
  • Het heupgewricht kan, als je te vroeg begint te sporten, sneller geblesseerd raken na een operatie.
  • De heup kan na en operatie tot wel een jaar pijnlijk blijven, en dat maakt fietsen natuurlijk minder aangenaam
  • Aangezien er na een heupoperatie vaak zwelling ontstaat, kan het een uitdaging zijn om op een normale manier te fietsen.

Het is dus aangeraden om wat langer te wachten voor je weer gaat fietsen na een heupoperatie. Zo krijgt je lichaam de tijd om te herstellen, heb je minder last van pijn én zijn je bereik en bewegingsvrijheid veel beter.

 

Tips als je gaat fietsen na een heupoperatie

Als je dan weer gaat fietsen na een heupoperatie, loont het de moeite om met een aantal zaken rekening te houden. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede nachtrust krijgt nadat je de operatie hebt gehad. Dit kun je bijvoorbeeld verbeteren door de heup te ontlasten met een ergonomische heupkussen. Hieronder enkele goede tips:

 

1. Goede, stevige schoenen

In de eerste plaats is het van groot belang dat je goede sportschoenen koopt als je na een heupoperatie weer wilt beginnen fietsen. Dit heeft te maken met het feit dat goede, kwalitatieve schoenen ervoor zorgen dat je voeten en benen meer stabiliteit hebben. En dat verlaagt de kans op een heupgewricht dat onverwachte bewegingen maakt.

Als je geen fanatieke wielrenner of MTB’er bent dan worden normale trekking schoenen aangeraden als je weer begint met fietsen. Over het algemeen is het geen slecht idee om stevige schoenen te dragen als je een redelijke fietstocht gaat maken. Ook als je geen operatie hebt ondergaan.

 

2. Geen bruuske bewegingen

Vervolgens is het beter om geen al te bruuske bewegingen te maken tijdens de eerste maanden dat je weer fietst. Dergelijke bewegingen zorgen er immers als snel voor dat je heupgewricht extra belast wordt en, afhankelijk van de ernst van de situatie, uit de kom schiet.

 

3. Warm voldoende op

Ten slotte is het heel erg belangrijk dat je als beginnende fietser voldoende opwarmt. Zo krijgen de spieren rondom je heupgewricht de kans om zich aan activiteit aan te passen. Daarbij zorgt opwarmen ervoor dat je heupgewricht zelf beter gesmeerd is, wat de kans op verdere blessures en pijn drastisch vermindert!

 

4. Kies een vlakke route met goede wegen

Na een heupoperatie zit je niet te wachten op hobbelige wegen en steile beklimmingen. Kies dus voor goede asfaltwegen waar je heup niet te veel te verduren krijgen. Daarnaast is het ook van belang om niet te veel druk op je heupen te zetten. Vermijd daarom wegen met hellingen of beklimmingen. Op deze manier kun je op een rustige manier het fietsen weer oppakken.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:

 

 

 Woman nature photo created by jcomp - www.freepik.com
Bone health photo created by kjpargeter - www.freepik.com