In dit artikel gaan we dieper in op het thema frozen shoulder en fietsen. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat deze blessure veroorzaakt. Voor de fietsfanaten is het een regelrechte nachtmerrie. Maar kun je nog fietsen met een frozen shoulder en waar moet je op letten als op de fiets stapt. We leggen het je uit.

 

Wat is een frozen shoulder?

Frozen shoulder is een pijnlijke bewegingsbeperking van het schoudergewricht, die te wijten is aan degeneratieve processen in de weke delen (bv. gewrichtskapsel, rotator cuff). Dit wordt ook wel adhesive capsulitis genoemd. Het gewrichtskapsel fibroseert (omvorming tot bindweefsel) en krimpt. De oorzaken van primaire frozen shoulder zijn nog niet voldoende opgehelderd. In veel gevallen is een frozen shoulder het gevolg van een immobilisatie van de schouder.

Naast frozen shoulder hebben fietsfanaten ook weleens last van hielspoor, een klapvoet, een liesbreuk, of een versleten heup. We leggen in dit artikel uit of je kunt fietsen met een hernia.

 

Kan ik fietsen met een frozen shoulder?

Met een frozen shoulder kan fietsen probleemloos. Neem een meer rechtop zittende houding aan om de belasting op de schouder te verminderen. Als het bovenlichaam naar voren is gekanteld, komt er veel gewicht op de schoudergewrichten te staan. Het zadel moet helemaal horizontaal zijn.

Let op de volgende zaken als je wilt gaan fietsen met een frozen shoulder:

  • kies een route met weinig heuvels (beklimmingen en afdalingen)
  • zorg voor goede fietsschoenen
  • stel de fiets goed op jezelf af (zorgt voor een goede houding)
  • train niet te intensief
  • bouw na verloop van tijd de training verder op (als je schouders het goed kunnen hebben).

 

Hoe herken ik het?

Frozen shoulder begint voor de meeste patiënten abrupt met plotseling opkomende pijn. Dit kan zich voordoen onafhankelijk van overbelasting en letsel van de schouder tijdens alledaagse bewegingen: wanneer je je frozen shoulder en fietsen waar moet je op lettenbijvoorbeeld extra inspant om iets van een hoge plank te pakken, wanneer je een ladder beklimt of als je je ‘s ochtends voor de spiegel je aan het klaar maken bent. De schouderpijn bij een frozen shoulder treedt dan steeds regelmatiger op en onafhankelijk van bepaalde bewegingen. Uiteindelijk wordt de pijnlijke schouder stijf en onbeweeglijk.

Dit “bevriezen” van de schouder is waar de term Frozen Shoulder zijn naam aan dankt.

 

Het verloop van frozen shoulder

In de loop van de ziekte gaat het kapselweefsel rond het schoudergewricht littekens vertonen en aan elkaar kleven om grotendeels onverklaarbare redenen. Het krimpen van het gewrichtskapsel en de toenemende littekenvorming leiden tot ernstige bewegingsbeperkingen. De ziekte eindigt gewoonlijk na ongeveer 6 maanden tot 2 jaar. Dit is ook het geval als de schouder niet behandeld wordt.

Lees ook eens: 17 redenen waarom je kniepijn hebt tijdens het fietsen