Als je een scherpe pijn voelt in de binnenkant van je kuit, kan het zijn dat je een zweepslag hebt opgelopen. Een zweepslag ontstaat vaak tijdens (intensief) sporten. Het kan ook in rust ontstaan. In dit artikel geven we je meer informatie over een zweepslag, of je met een zweepslag in de kuit kan fietsen en vind je effectieve oefeningen die je kunt doen om snel te herstellen.

 

Wat is een zweepslag?

Een scherpe pijn in je kuit duidt vaak op een zweepslag. Kort gezegd is een zweepslag een scheurtje in de spier, in dit geval van de kuit. Wat kenmerkend is voor een zweepslag, is dat je plotseling een scherpe, hevige pijn voelt. Vaak kun je het been niet goed bewegen. Er zijn een aantal handelingen die je direct dient te doen zodra je vermoedt dat je een zweepslag hebt:

  • Hoog en koelen. Houd het been omhoog. Koel het been vervolgens twintig minuten lang met een ice-pack. Doe een doek om het ijs heen zodat je been niet bevriest.
  • Beweeg elke dag. Het is belangrijk om te blijven bewegen als je een zweepslag in de kuit hebt. Tip: bouw de inspanning iedere dag iets op.
  • Stop bij pijn. Zodra je kuit pijn begint te doen tijdens het bewegen, is het verstandig om direct te stoppen en het later weer voorzichtig te proberen.

De kuitspier zal vanzelf weer genezen. Vaak duurt het zo een twee tot acht weken voordat een zweepslag in de kuit volledig is hersteld.

 

 

Mag je fietsen met een zweepslag in de kuit?

Als je last hebt van een zweepslag in de kuit is het goed om te blijven bewegen. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, omdat de pijn in de spier behoorlijk scherp kan zijn. Beweeg dan ook gedoseerd en ga niet over je pijngrens heen. Kun je alweer een beetje lopen en op je voet staan? Dan kun je weer sporten uitoefenen, zoals fietsen. Onderstaande sporten kun je doen als je herstellende bent van een zweepslag in de kuit.

 

Fietsen

Op de fiets kun je intensief bewegen zonder dat je je lichaam teveel belast. Als je last hebt van een zweepslag is deze combinatie ideaal. De fietsbeweging zorgt voor doorbloeding van de kuitspier wat het herstel bevordert. Een halfuur per dag fietsen kan de zweepslag al flink doen herstellen.

 

Zwemmen

Ook zwemmen staat bekend als sport die niet al te belastend is. In het water ben je minder zwaar waardoor bewegen niet zwaar op je spieren drukt. Daarnaast is zwemmen onwijs goed voor de doorbloeding van het lichaam, en dus ook voor de kuitspier. Is zwemmen meer jouw ding? Ga dan een halfuurtje per dag het water in om de zweepslag spoedig te verminderen.

 

Rekken

Rekoefeningen zijn een aanrader als je last hebt van een zweepslag in de kuit. De lange kuitspier kun je rekken door met je gezonde been naar voren te stappen en met je herstellende been nog net met de hak op de grond te blijven staan. Verplaats je gewicht naar voren en blijf dertig seconden zo staan. Houd dan twintig seconden rust, en herhaal de beweging enkele malen. Het rekken van de korte kuitspier gaat op dezelfde manier, alleen buig je de knie van je achterste been naar beneden waarbij de hak niet van de grond komt. Houd de houding dertig seconden vast en neem dan twintig seconden rust. Herhaal de rekoefening enkele malen.

 

Tips als je gaat fietsen met een zweepslag in de kuit?

Zoals hierboven duidelijk is geworden is het goed om te fietsen, zwemmen of rekken als je van een zweepslag in de kuit aan het herstellen bent. Ervaar je nog veel pijn bij het staan en lukt bijvoorbeeld fietsen niet goed? Er zijn gelukkig allerlei oefeningen die je kunt doen. Deze oefeningen centreren zich op het versterken van de voet- en teenspieren.

  • Voetspieren versterken (je kunt nog niet goed lopen). Ga zitten op een stoel. Houd je geblesseerde been gestrekt naar voren en draai tien rondjes met je voet. Houd even rust en herhaal de beweging drie tot vijf keer. Doe deze oefening drie keer per dag voor een maximaal effect.
  • Teenspieren versterken (je kunt al goed lopen. Kun je zonder pijn oefeningen doen en wandelen? Ga voorzichtig op je tenen staan en blijf twintig seconden zo staan. Ga dan weer terug en wissel eventueel van been.
  • Draag een kuitbrace. Met brace om de kuit zorg je voor meer stabiliteit en geeft de kuit warmte.

 

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen: