Iedereen die weleens van de fiets is gevallen kent het, pijn in je pols. Als je valt dan gebruik je je armen om de klap op te vangen. Dit kan er toe leiden dat je pols verstuikt of dat je een polsbreuk oploopt. Het sturen doe je met je pols, dus doorfietsen is bijzonder pijnlijk. Maar mag je met een gebroken pols fietsen? Laten we eerst naar de pols zelf kijken.

 

Polsbreuken

Er zijn acht polsbeenderen die verbonden zijn met de onderarmbeenderen, de radius en de ellepijp. Meestal is de radius gebroken. Polsfracturen kunnen in ernst variëren. Je kunt een “niet-verplaatste” breuk hebben, wat betekent dat de botten niet van hun plaats zijn verschoven. Of jouw fractuur kan “verplaatst” zijn, waarbij de botten weer op hun plaats moeten worden gezet. Bij sommige fracturen kunnen de botten in meerdere stukken uiteenvallen (verkleinde fracturen).

 

5 tekenen van een gebroken pols

Met gebroken pols fietsenHet is echter niet altijd duidelijk of je last hebt van een echte polsbreuk. Hier zijn vijf tekenen dat je je pols hebt gebroken:

  • Pijn en zwelling in de pols
  • Onvermogen of moeite om de hand of pols te gebruiken
  • Vervormd uitziende pols
  • Pijn bij vingerbeweging
  • Gevoelloze of tintelende vingers

Veel mensen denken ten onrechte dat als je je pols nog kunt bewegen, deze misschien niet gebroken is. Maar zelfs als je slechts enkele van de bovenstaande symptomen hebt, kan jouw pols nog steeds gebroken zijn.

 

Behandeling gebroken pols

Dus, hoe weet je of je je pols hebt verstuikt of gebroken? Het antwoord is om zo snel mogelijk naar een handchirurg te gaan. Afhankelijk van de ernst van jouw breuk, zal de chirurg een behandelplan bepalen dat het beste bij je past. De polsbreuk kan worden behandeld met een spalk of gips. Als de breuk ernstig is, moet er mogelijk zelfs geopereerd worden.

De meeste fracturen genezen binnen 6-8 weken, maar dit varieert enorm op basis van de hierboven besproken factoren. Hand- en polsfracturen genezen vaak binnen 4-6 weken, terwijl een tibiafractuur 20 weken of langer kan duren.

 

Met gebroken pols fietsen?

Alhoewel je altijd overleg met je arts moet plegen, kun je waarschijnlijk fietsen met een spalk voor de pols. Je moet dan niet verdergaan bij te veel pijn. Dit wordt dan waarschijnlijk veroorzaakt omdat je teveel op het stuur leunt.

Als je je pols gebroken hebt, en je hebt gips gekregen, dan kun je daar mee fietsen. David Green heeft hier in ieder geval een oplossing voor gevonden. Hij wilde zo snel mogelijk op de fiets zitten en bedacht daarom een speciale constructie, de fietsspalk. Je kunt zo gemakkelijk remmen en je wordt niet gehinderd door het gips. Het zorgt daarnaast voor pijnverlichting.

 

Tips als je gaat fietsen na een polsblessure

  • Handschoenen (ook wel padded handschoenen) met gelvulling en schokabsorberende materialen zorgen ervoor dat de druk op de pols worden verlicht.
  • Verschillende fiets fabrikanten bieden verschillende greepmaten aan, zodat je minder energie kwijt bent met bij het vasthouden van je stuur.
  • Met goed ontwikkelde spieren in het bovenlichaam hoeven de handen niet zoveel gewicht op te vangen. Je hebt je pols een tijdje niet kunnen bewegen, maar probeer wel oefeningen te blijven doen, zodat je niet teveel kracht verliest.
  • Bouw je fietsritten rustig op. Begin eerst met een korte fietsrit en vergroot langzaam de afstand. Het laatste wat je wilt is pijn aan je pols krijgen als je ver van huis bent.
  • Kies voor rustig en vlak terrein. Plan je fietsroute. Kijk bijvoorbeeld op Google Maps hoe het terrein eruit ziet. Voorkom hellingen en hobbelig terrein.

 

Fietsspalk maken

Voor het maken van de fietsspalk gebruikte hij thermoplastische spalken, die zacht worden na een minuut of twee in water van 75-80˚C te hebben gedompeld. Het is een kwestie van een prototype maken van de vorm met papier, als sjabloon om het plastic uit te snijden en het in vorm te gieten.

Enkele tips voor het vormen van de spalk:

  • Trim het plastic terwijl het zacht is
  • Boor gaten om de wind door te laten – om de ophoping van vocht door zweet te voorkomen
  • Als het niet perfect is, verwarm dan opnieuw en vorm de spalk opnieuw

De ideale vorm is er een die de hand ondersteunt en niet te gemakkelijk loslaat. Door de spalk lichtjes rond de welving van het gips te wikkelen, kun je jouw hand van de stang tillen zonder bang te zijn de spalk te verliezen.

Als het fietsen in het verkeer niet veilig voelt, dan kun je altijd op de hometrainer fietsen. Dat is niet alleen veilig, het is ook nog eens goed voor je herstel.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:

 

 Image by stefamerpik on Freepik