In elke knie zitten schijfjes van kraakbeen die de vorm hebben van een halve maan. Tussen het onderbeen en tussen het bovenbeen zit er eentje. Om jouw knie goed en soepel te kunnen bewegen zijn deze schijfjes erg belangrijk. Daarnaast worden schokken er ook door opgevangen. Maar wat als jouw meniscus scheurt? Je vraagt je af; mag ik fietsen met een gescheurde meniscus? En hoe kan ik dit beste aanpakken? We geven je alle informatie en tips om het fietsen weer op te pakken in dit artikel.
Wat is een gescheurde meniscus?
Er zijn verschillende momenten waarop een van de schijfjes kan scheuren. Zo kan het gebeuren als je jouw knie draait met heel veel kracht. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een work-out. Ook kan het simpelweg gebeuren door slijtage. Het kan dus op elke leeftijd voorkomen.
Waaraan merk je dat je een gescheurde meniscus hebt?
- Hele heftige pijn in jouw knie;
- Een gevoel dat er iets scheurt of een plop geluid;
- Het strekken van de knie wordt lastiger;
- Ook lopen wordt lastiger door de pijn of het gevoel dat de knie op slot zit;
- Tijdens de eerst 24 uur na het letsel kan er zwelling ontstaan.
In de meeste gevallen worden de klachten zonder er iets aan te doen minder. Het kan echter wel een aantal maanden duren. Je kan hierbij hulp krijgen van een fysiotherapeut. Met adviezen en oefeningen zal worden geprobeerd de mogelijke zwelling en pijn onder controle te houden. Ook wordt er door de fysiotherapeut bijgedragen aan het herstel en daarbij vooral het terugkrijgen van de mobiliteit en volledige kracht. Mochten de klachten niet weggaan, dan kan je worden doorgestuurd naar een orthopeed. Het is mogelijk om een kijkoperatie uit te laten voeren, waarbij de meniscus gehecht kan worden of waarbij er een deel van de meniscus wordt verwijderd.
Mag je fietsen met een gescheurde meniscus?
Het wordt aangeraden om te blijven bewegen als je niet veel pijn hebt, de knie niet erg dik is geworden en als je nog op het been kan staan. Je mag dan dus ook fietsen als je last hebt van een gescheurde meniscus. Dit zorgt ervoor dat de knie sneller herstelt. Mocht je wel veel pijn hebben aan je knie, dan kan je beter een paar dagen rust nemen en ook het fietsen even overslaan. Kleine stukjes lopen kan wel en is alleen maar goed voor het herstel.
Als je een kijkoperatie hebt laten doen, mag je pas weer fietsen als je jouw knie goed kan buigen. Veel andere sporten kan je gemiddeld na 6 weken weer beoefenen. Doe dit alleen op het moment dat jouw knie niet meer dik is. Wil je meer zekerheid? Draag dan de eerste weken een kruisband.
Tips als je gaat fietsen met een gescheurde meniscus
Als je last hebt van een gescheurde meniscus maar toch graag wilt gaan fietsen, luister dan goed naar je lichaam en doe het rustiger aan als je veel pijn ervaart. Mocht je veel pijn hebben en een paar dagen thuis uitrust, kan je met de volgende tips zorgen voor een spoedig herstel:
- Op het moment dat je gaat zitten of liggen op de bank of op bed, leg je jouw been hoog.
- Voelt je meniscus soms nog wat stijf aan? Of ben je gewoonweg nog wat onzeker? Probeer dan je dagelijkse (sport)bezigheden weer op te pakken met een kruisband om. Dit geeft je meer vertrouwen en geeft extra ondersteuning.
- Om de pijn wat weg te nemen kan je de knie zo nu en dan koelen. Dit kan bijvoorbeeld met een cold pack die speciaal ontwikkeld is voor het kniegebied. Doe dit met ijs wat gewikkeld is in een theedoek.
- Als de knie minder pijnlijk is, is het verstandig om af en toe de knie te strekken en buigen. Na enkele dagen kan je proberen wat meer te gaan lopen.
- Voorkom dat er extra druk op jouw knieën ligt. Doe bijvoorbeeld geen hele diepe kniebuigingen en spring een tijdje niet.
Om de spieren die zich in jouw knieën bevinden goed sterk te houden, kan je verschillende oefeningen doen. Ongelukjes zijn bijna niet te voorkomen, maar probeer niet snel te draaien met jouw voet die plat op de grond staat om een gescheurde meniscus te voorkomen. Je kan regelmatig de oefeningen doen die onder aan de pagina in de link beschreven staan. Raadpleeg wel altijd eerst jouw fysiotherapeut voor persoonlijk advies.
Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:
- Peesontsteking aan de knie of in de heup? Mag ik daar mee fietsen?
- Wanneer mag ik weer fietsen na een heupoperatie?
- 17 redenen waarom je kniepijn hebt tijdens het fietsen
- Mag ik fietsen met een zweepslag in de kuit?
- Wanneer mag ik fietsen na een staaroperatie?
- Mag ik fietsen met een gebroken pols?
- Mag ik fietsen met een gebroken elleboog?
Ride a bike photo created by diana.grytsku - www.freepik.com