Het gebeurt onverwacht. Je geniet van een weekendrit wanneer uit het niets een brandende pijn door je kuit schiet. Je kunt nauwelijks genoeg trappen om naar de kant van de weg te fietsen. De pijn schiet in de kuit. Een plaag voor veel fietsers. Vaker wel dan niet, krijg je het laat in de rit, nadat je lange tijd met je benen hebt gewerkt. Afgezien van het veroorzaken van pijn, kunnen je kuiten het gevoel geven dat ze in een knoop zitten. Waardoor het moeilijk wordt om je rit af te maken. Het ontwikkelen van pijn in de kuit tijdens het fietsen kan een rit binnen enkele seconden verpesten. Waardoor je aan de zijlijn staat en niet zeker weet wat er is gebeurd. Waar komt dit vandaan? Er zijn veel redenen waarom het gebeurt. In deze blog bespreken we de drie grootste oorzaken van kuit pijn tijdens het fietsen en hoe dit te voorkomen.

 

Je hebt jezelf te veel gepusht

Dit is de meest voorkomende oorzaak. Je probeerde gewoon te snel of te ver te gaan in vergelijking met jouw typische training.

Hoe het te voorkomen:

Dit lijkt voor de hand liggend, maar je moet de spanning die je op je spieren legt verminderen. Omdat ze er nog niet aan gewend zijn. Als je jouw tempo of afstand verandert, moet je de andere variabelen aanpassen. Dus, als je verder gaat, vertraag dan. Of verkort jouw rit als je sneller gaat.

 

Je bent uitgedroogd

Uitdroging is ook een veel voorkomende oorzaak van pijn in de kuiten tijdens het fietsen. En het komt vooral vaak voor tijdens lange, hete ritten. Uiteindelijk heb je niet genoeg gedronken, veel gezweet, of allebei. Je realiseert je misschien niet hoeveel water je tijdens het fietsen kunt uitzweten. Het is veel water dat je verliest en je kuiten zullen het je laten voelen.

Hoe het te voorkomen:

Bereid je voor om gehydrateerd te blijven. Dat betekent niet alleen veel drinken voor de rit. Het betekent ook een sportdrankje bij je hebben voor ritten langer dan 90 minuten. Het is ook cruciaal voor hydratatie.

Hoe heter het is, hoe meer je moet drinken. Dus controleer het weer tijdens je rit en neem een paar flessen mee als het er warm uitziet. Verpak een verscheidenheid aan smaken. Zodat je je niet verveelt met één soort. Doe wat je kunt om ervoor te zorgen dat je tijdens de rit meer gaat drinken.

 

Je hebt een tekort aan elektrolyten

Elektrolyten – mineralen zoals natrium, kalium en calcium – zijn op veel manieren essentieel voor jouw lichaam. Niet in de laatste plaats voor de spierfunctie. Als je er weinig op hebt, zullen spieren veel gemakkelijker verstijven en verkrampen. Terwijl je zweet, verlies je snel elektrolyten. En nogmaals, hoe langer en heter je training, hoe meer je verliest.

Hoe het te voorkomen:

Hoe draag jij bij aan het voorkomen van deze veelvoorkomende oorzaak van pijn in de kuit tijdens het fietsen? Het eerste dat je kunt doen, is natrium innemen in de paar dagen voor jouw rit. Dit geeft je een volledige voorraad elektrolyten om te beginnen.

Tijdens het fietsen moeten je sportdrankjes je elektrolyten onderweg aanvullen. Je kunt ook elektrolytpillen meenemen die je een boost geven.

 

Als je het niet kunt voorkomen – Er is een magische pil

Ja, je leest het goed. In dit geval is er eigenlijk een magische pil. Soms kun je alles goed doen en krijg je nog steeds pijn in je kuit.

Ten eerste, wanneer een kramp begint, zal het stoppen van de pijn jouw hoogste prioriteit worden. De beste aanpak is om de aangetaste spier snel te verlengen. Verleng de spier dan door de hiel te laten zakken en de tenen omhoog te brengen. Blijf het strekken totdat de pijn stopt. In sommige gevallen kun je dit doen terwijl je op de fiets zit. Meestal moet je even stoppen en de tijd nemen om te strekken en zelfs de spieren een beetje te masseren.

Magische pil

De magische pil? Rennies. Zodra je de eerste tintelingen van kramp in je benen voelt, neem je er twee. Je wilt ze langzaam kauwen en ze zo lang mogelijk in je mond houden.

Rennies zijn rijk aan calciumcarbonaat. Het is een van de beste manieren is om snel calcium (een van die belangrijke elektrolyten) op te nemen. En zo je spieren weer vrij te laten werken. Houd er echter rekening mee dat je Rennies alleen moet gebruiken als een kramp actief aan de gang is. Het is niet de bedoeling om toekomstige krampen te voorkomen.

Pijn in de kuit treft elke fietser anders. Als je geluk hebt, heb je er nooit een probleem mee. Maar als wel een probleem is, heb je nu een paar trucjes voor de volgende keer.

 

Lees ook eens over: