In Nederland wordt enorm veel gefietst en dit is dan ook iets waar ons kleine land om bekend staat. In Nederland zijn er uiteraard geen bergen en dit zorgt ervoor dat het landschap uiterst geschikt is voor fietspaden. Je kan namelijk hele rechte paden maken, waardoor je zo min mogelijk weerstand hebt tijdens het fietsen en dit is nou precies wat je wil. Er zijn in de loop van de jaren ook heel veel andere versies en modellen van de fiets bij gekomen, zoals de fatbike. Maar wat is een fatbike nou eigenlijk en wat zijn nou precies de voor- en nadelen van een fatbike? 

Veel fietsen

Als je in Nederland bent opgegroeid, ben je vast ook wel opgegroeid met fietsen. Veel kinderen fietsen elke ochtend en middag weer een heel stuk naar school en dit zie je ook als je naar de fietspaden kijkt rond die tijdstippen. Het openbaar vervoer wordt hier eigenlijk weinig gebruikt om naar school te gaan, aangezien de school vaak niet ontzettend ver van je huis ligt en het dus gunstiger is om even met de fiets te gaan. Er zijn daarom heel veel kinderen die elke dag bijvoorbeeld wel een uur op de fiets zitten en dit dus inmiddels best wel gewend zijn.

Een fatbike

Je hebt daarnaast ook een andere soort fiets, die nog niet heel erg lang op de markt is en er is een grote kans dat jij hem al weleens gespot hebt. We hebben het namelijk over de welbekende fatbike en deze fiets met dikke banden is langzaam maar zeker alle fietspaden aan het overnemen. Een fatbike is eigenlijk gewoon een combinatie tussen een e-bike en een mountainbike. Deze fiets ziet er dan ook een stuk stoerder uit dan een gewone fiets en je kan daarnaast ook makkelijker offroad fietsen. Met deze dikke banden heb je dan ook een stuk meer grip, waardoor het makkelijker is om op deze oppervlaktes te fietsen.

Waarom een fatbike?

Het klinkt nu allemaal heel voordelig en er zitten dan ook best wel wat pluspunten aan een fatbike. Zo kan je bijvoorbeeld een Ouxi V20 kopen en dan voelt het net alsof je op een scooter zit, alleen dan zonder helmplicht. Toch zijn er ook een paar kenmerken van een fatbike waar je je van bewust moet zijn voordat je er een aanschaft. Zo heb je veel bredere banden en een zwaarder frame, waardoor je ook meer weerstand hebt tijdens het fietsen. Daarnaast zijn er ook fatbikes die soms opgevoerd worden en dit kan weer voor gevaarlijke situaties zorgen.