We kregen de volgende vraag binnen van iemand die denkt dat er een liesbreuk is ontstaan door te veel fietsen. En daarnaast vroeg deze persoon zich af of je verder kunt fietsen als je een liesbreuk hebt. We geven antwoord op deze vragen. Naast de liesbreuk komt de klapvoet, hielspoor en de frozen shoulder ook regelmatig voor bij fanatieke fietsers.

Kan een liesbreuk ontstaan door teveel op een (race)fiets te fietsen?

Ik werd gediagnosticeerd met een liesbreuk. Momenteel kan ik nog op een racefiets rijden, maar aangezien ik binnenkort een operatie zal moeten ondergaan om de liesbreuk met een gaasje te verhelpen, zou ik graag de volgende vragen willen stellen: Heeft fietsen (ongeveer 5.000 kilometer per jaar) bijgedragen aan het ontstaan van de breuk? Kan ik preventief iets doen om verdere breuken te voorkomen, zoals speciale gymnastiekoefeningen of krachttraining, en moet ik eventueel mijn zithouding op de fiets controleren? Welke behandelingsmethode zou beter zijn om zo snel mogelijk weer op een racefiets te kunnen rijden? Vanaf wanneer na de operatie is dit mogelijk, en hoeveel moet ik me dan inspannen?

 

Het antwoord: Kan ik fietsen met een liesbreuk

Fietsen op de weg veroorzaakt geen liesbreuken. Een liesbreuk is een verwijding van het lieskanaal waarin een min of meer groot deel van de darmwand kan wegglijden, afhankelijk van de omvang van de breuk. De meer kan ik een liesbreuk krijgen door veel fietsenvoorkomende kleine liesbreuken zijn meestal te herkennen aan een kleine, beweeglijke uitstulping in de liesstreek.

Een liesbreuk wordt meestal veroorzaakt door herhaaldelijk sterk verhoogde druk op de buikholte, bijvoorbeeld bij het heffen van zware gewichten. Bij het fietsen op de weg wordt dit gebied normaal gesproken niet blootgesteld aan zo’n sterke druk, tenzij je in een extreem vlakke rijpositie rijdt. Dan kan de onderbuik ernstig gebogen worden. Maar zelfs dan is het vrij onwaarschijnlijk dat deze druk alleen al een liesbreuk zal veroorzaken. Alleen in een hoge versnelling rijden zal waarschijnlijk ook geen hernia veroorzaken.

Als je echter een familiegeschiedenis van liesbreuken hebt, is het mogelijk dat je er een aangeboren aanleg voor hebt. Als dat het geval is, moet je extreem aerodynamische rijposities en lange perioden van trappen met zeer dikke versnellingen vermijden, zoals bij sprinten of bergopwaarts rijden. Gymnastiek kan dit voorkomen; versterk de rechte en schuine buikspieren. Helaas is het niet mogelijk om de keuze van de chirurgische methode van op afstand te beoordelen, aangezien deze afhangt van de individuele situatie.

Waarschijnlijk kun je na ongeveer drie weken weer beginnen met fietsen, of volgens de instructies van de arts die de operatie heeft uitgevoerd. Blijf in de eerste weken bij eenvoudige duurtraining.

Lees ook eens onze artikelen over een fietsbril op sterkte, hoe vervang je snel een stuurlint en kniepijn bij het fietsen.