Er is een nieuwe versie van het Garmin 530 model. De nieuwe Garmin Edge 540 en de Garmin Edge 504 Solar. De solar variant laad op middels zonne-energie. Er is veel van de technologie gebruikt die werd toegepast in de Edge 1040 Solar. Je kunt je geleverde arbeid volgen en deze nieuwe modellen fietscomputers zijn voorzien van een USB-C oplaadpoort. Daarmee is de Micro-USB oplaadpoort vervangen. De kwaliteit van de GPS is enorm vooruitgegaan met de Multiband GNSS technologie. Je kunt hiermee verscheidene bandbreedtes ontvangen die komen van een veelvoud van satelietsystemen. We geven in deze review onze mening over de Garmin Edge 540 en 540 Solar modellen.
De Garmin Edge 540 en Garmin Edge 540 Solar
De Garmin Edge 540 heeft een ‘gewoon’ model alsmede een Solar variant. De Solar heeft een laag dat onder het scherm van de computer zit. Dit maakt het mogelijk om op te laden met zonne-energie. Je kunt ermee besparen tot een levensduur van 60 uur. Dit in tegenstelling tot de 42 uur van de gewone versie. De Solar versie kost ongeveer 100 euro meer.
Over de Garmin Edge 540
Garmin’s Edge 540 heeft de kracht die je nodig hebt om lange afstanden af te leggen. Bij de Garmin Edge Solar wordt Power Glass-technologie gebruikt om de batterij op te laden. Weet tijdens het rijden dat multi-band GNSS-tracking altijd een nauwkeurige locatie biedt, op iedere ondergrond. En de krachtige trainingshulpmiddelen van deze computer laten je ook weten wat jouw conditie is. Deze krachtige maar compacte tool helpt je om je ritten te meten.
Voordelen
- PowerGuide en Real-Time Stamina aanwezig
- Monteer “vleugels” zijn nu vervangbaar
- Opladen via USB-C
- Toonaangevende batterijduur van 26 uur tot 60 uur (Solar)
- Multi-band GNSS betekent nauwkeurigere tracking
- Gemakkelijk gebruik Klimscherm
Nadelen
- Ontbreekt aan volledige telefooninterface-integratie
Technische specificaties: Garmin Edge 540
- Scherm: 2,6″ (66 mm) diagonaal met een resolutie van 246×322 pixels
- Gewicht: 82g
- Opslagcapaciteit: 200 waypoints/locaties, 100 routes en tot 200 uur geschiedenis
- Waterbestendig: IPX7
- Connectiviteit: Wifi, Bluetooth, ANT+
- Sensoren: GPS/Glonass/Galileo, Multi-Band GNSS, Barometer, Magnetometer, Gyroscoop, Accelerometer, Omgevingslichtsensor
- Batterij: oplaadbaar met een batterijduur tot 26 uur in intense modus en tot 42 uur in batterijbesparingsmodus
- Afmetingen: 57,8 x 85,1 x 19,6 mm (2,3 x 3,4 x 0,8 inch)
Instellen Garmin Edge 540
Het allereerste dat opvalt bij het aanzetten van de nieuwe Edge 540, is hoe snel je klaar bent om te gaan. De koppeling is snel en naadloos op een Google Pixel 6a. Na aansluiting op Garmin Connect, krijg je een verzoek met de vraag of je jouw sensoren wilt overzetten. Daarna krijg je nog een verzoek met de vraag of je jouw activiteitenprofielen wilt overzetten.
Garmin Edge 540 transferscherm
De installatie is ongelooflijk snel, alles gaat naadloos over
Garmin Edge 540 sensoren scherm
Alle sensoren die je hebt aangesloten, zijn meteen klaar voor gebruik
Garmin Edge 540 gegevensscherminstellingen
Je hebt ook de mogelijkheid om het scherm te wijzigen via de telefoon-app of rechtstreeks op het apparaat.
Gepersonaliseerde trainingstools
De Edge 540 Solar werkt met alle ANT+-compatibele vermogensmeters (niet inbegrepen). Zodat je tijdens het fietsen jouw geleverde vermogen in watt kunt bijhouden. Dit is een van de meest effectieve trainingsmethoden die er zijn. Het kan ook worden gekoppeld aan een hartslagmeter (niet inbegrepen). Dan houdt de Edge 540 Solar jouw hartslag bij, zodat je in de juiste hartslagzone kunt trainen. Zodat je jouw training kunt optimaliseren.
Wanneer je de Edge 540 (Solar) koppelt met Garmin Connect op jouw smartphone, maak je gebruik van verschillende krachtige trainingstools, Deze kunnen helpen inzicht te krijgen in jouw sterke en zwakke punten op het gebied van fietsen. Ze kunnen helpen jouw persoonlijke doelen te bereiken (hartslag- en vermogenssensoren vereist).
- Fietsvaardigheid: vergelijk je fietsvaardigheid met de eisen van specifieke programma’s. Zodat je je training kunt richten op verbeteren waar dat nodig is.
- Gerichte adaptieve coaching: deze gepersonaliseerde trainingstool biedt verscheidene workouts en trainingen voor die zich aanpassen aan je trainingsbelasting en herstelbehoeften.
- Vermogensgids: deze functie houdt jouw voortgang bij wanneer je een vooraf ingestelde koers rijdt. Deze stelt vermogensdoelen voor, zodat je jouw inspanning gedurende het hele traject kunt monitoren.
- Realtime uithoudingsvermogen: hard aan het werk? Deze functie laat je weten hoe lang je het tempo nog kunt opdrijven.
- ClimbPro Ascent Planner: Komt er ooit een einde aan deze klim? ClimbPro laat je de resterende stijging en helling van een klim zien wanneer je fietst. Je kunt je inspanning meten en je persoonlijke KOM-tijd instellen.
ClimbPro
Garmin heeft voor de Edge 540 een belangrijk kenmerk van de Hammerhead Karoo 2 gerepliceerd. Het heeft een nieuwe versie van ClimbPro die je direct klimprofielen geeft in plaats van alleen op vooraf geplande routes. Zoals je dat zag op vorige fietscomputers. Je kunt ook zoeken naar beklimmingen op de Edge of in de Garmin Connect smartphone app.
Voortgang klim volgen
On-the-fly klimprofielen zijn een handige toevoeging. Dat betekent dat je nog steeds je voortgang op een klim kunt volgen. Zelfs als je niet van tevoren een route wilt uitstippelen of als je afwijkt van een geplande route. Garmin heeft ook veel van de functies van zijn eersteklas Edge 1040-fietscomputer doorgesijpeld naar de nieuwe Edge 540.
Realtime
Dat omvat een real-time schatting van het uithoudingsvermogen tijdens het fietsen. Zodat je kunt bijhouden of je het huidige tempo kunt volhouden gedurende een vooraf geplande rit. Je kunt ook een vermogensgids instellen die, als je met een vermogensmeter rijdt.
Garmin claimt een grotere positionele nauwkeurigheid van de nieuwe multi-band GNSS-ondersteuning. Net als bij zijn andere Edge-computers, heeft Garmin ook zijn kaarten bijgewerkt. Met rittypespecifieke kaarten en op populariteit gebaseerde routering, evenals Trailforks-integratie. Er kan worden gepauzeerd en vervolgens weer kunnen worden geactiveerd zodra je echt verdwaald bent.
Power Guide
Als je je aan een plan wilt houden, is de Power Guide veel geavanceerder dan een eenvoudig krachtdoel. De Power Guide is ook goed voor races waar je een tijd rijdt. Met deze functie kun je een intensiteit instellen op basis van jouw FTP en die afstemmen op een programma. Terwijl je rijdt, krijg je een scherm dat je precies vertelt hoeveel kracht je moet toepassen. Het doet geweldig werk door de intensiteit intelligent te moduleren. Het is veel geavanceerder dan alleen een wattage over een afstand vasthouden. Het past zich in plaats daarvan aan op basis van de geografie van de route. Daarnaast geeft het je ook tijd om uit te rusten tussen de inspanningen door.
Garmin Edge 540 klimscherm
Het mooie aan het klimscherm van Garmin zijn niet zozeer de details van één klim. In feite zal elke klim van grote lengte zich over meerdere schermen uitstrekken. Waardoor je toch niet zeker weet waar je bent. Wat geweldig is, is dat als de dagen lang zijn, je het aantal beklimmingen kunt zien wegtikken. Vroeg op de dag zie je misschien 1/11, maar als elke nieuwe verschijnt, tikken die cijfers weg. Als je 11/11 treft, weet je dat je het ergste hebt doorstaan.
Een van de beste onderdelen van de klimschermen is het krijgen van de lengte als het klaar is. Een van de weinige keren dat het scherm een beetje druk aanvoelt, is tijdens een rit zonder navigatie. Je hebt wel de keuze om de pop-up van het klimscherm uit te schakelen als je deze liever niet ziet
Wanneer je een heuvel nadert, schakelt het scherm over naar weergave van de kaart bovenaan en de helling eronder. Als je afslaat voordat u een heuvel oprijdt, verdwijnt de informatie. Als die bocht je naar een nieuwe heuvel brengt, brengt de 540 je niet in verwarring. Als je van een vlakke rit direct een heuvel inrijdt, duurt het maar even voordat Garmin hem oppikt.
Een uniek detail is dat de 540 bijvoorbeeld op de top van de heuvel meldt hoe lang het duurt. Dat soort constante informatie is perfect voor het ontwikkelen van je gevoel voor tijd die je aan klimmen besteedt. Het voelt misschien alsof je al een eeuwigheid aan het klimmen bent. Als je het echter ziet dat het eigenlijk maar vier minuten zijn, helpt dat je interne timing te verbeteren.
Garmin Edge 540 Satelliet instellen
Net als andere fietscomputers van de volgende generatie, helpt multi-band GNSS met nauwkeurigheid in uitdagende situaties.
Garmin Edge 540 navigatie
Garmin heeft al goed werk geleverd met navigatie en er is weinig verandering.
Garmin Edge 540 kaartscherm
Zelfs zonder het touchscreen is het eenvoudig genoeg om naar behoefte over de kaart te bewegen.
Garmin Edge 540 live volgen
De mogelijkheid om een volglink te delen is geen nieuwe functie, maar Garmin blijft het beter doen dan de concurrentie.
Conclusie
Er zijn veel mensen die een hekel hebben aan een interface met alleen touchscreen. Dat is waar de Garmin Edge 540 uitblinkt. Deze computer dekt meer dan bijna iedereen nodig heeft en is goedgeprijst. De coaching- en pacing-functies zijn slechts de kers op de taart.
Het enige nadeel is het relatief kleine scherm en het ontbreken van een aanraakinterface. Als je echter een computer wilt die gewoon werkt, de goedkoopste, dan biedt Garmin Edge 540 heel veel functionaliteit. Sterker nog, de Edge 540 biedt zoveel functionaliteit dat er vrijwel geen concurrentie is. Het enige product in dezelfde klasse is de bijna 2 jaar geleden uitgebrachte Wahoo Bolt. Het kost bijna hetzelfde, maar heeft een veel kortere batterijduur en een kleiner scherm.
Bekijk de Edge 540 en Edge 540 Solar op bol.com
Lees ook onze andere reviews door:
- Review: Dit vinden wij van de Dare2Ride Fuego Fietstrainer 1.0 Smart
- Fietstrainer Review: De Wahoo Kickr Core trainer
- Review: onze mening over de Wahoo Kickr V5 fietstrainer
- Review: hoe goed is de Saris H3 Direct Drive trainer?
- Fietstrainer Review: De Tacx Flux S Smart T2900S getest
- Fietstrainer Review: De Tacx Neo 2 Smart trainer getest
- Fietsreview: De Garmin Edge 130 Plus fietscomputer
- Garmin Edge Explore review. Is deze GPS de moeite waard?