De Tacx Flux S Smart T2900S is een van de goedkopere direct drive fietstrainer die op de markt verkrijgbaar is. Deze fietstrainer is het kleine broertje van de Tacx Neo 2, omdat hij een iets minder sterke motor heeft. Daardoor is deze trainer ook iets goedkoper, ondanks dat een fietstrainer nog steeds geen goedkoop toestel is. Je betaalt zo rond de € 550,- voor dit apparaat. Daarom is het goed om je eerst te verdiepen in fietstrainers en uit te zoeken welke fietstrainer het beste bij jou past. Om jou daarbij een handje te helpen hebben wij diverse fietstrainers met elkaar vergeleken. Eén daarvan is deze Tacx Flux S Smart T2900S. In deze review bespreken we alles wat je moet weten over deze direct drive fietstrainer, kritisch en eerlijk. Zo kun jij ontdekken of het een fietstrainer is die bij jou en jouw wensen past. Lees dus snel verder.

 

 

Wat is de Tacx Flux S Smart T2900S?

De Tacx Flux S heeft een vermogen van maximaal 1500 Watt en maakt een stijging tot 10% mogelijkVoordat we alle plus- en minpunten van de Tacx Flux fietstrainer opsommen vertellen wij je eerst in een aantal korte zinnen wat de Tacx Flux S Smart T2900S precies is. De Flux S Smart is een zeer hoogwaardige direct drive fietstrainer van het bekende merk Tacx. Je traint zonder achterwiel, wat voor een zeer realistische fietservaring zorgt. Dit apparaat heeft een aantrekkelijke aanschafprijs in vergelijking met andere soortgelijke apparaten. De mogelijkheden zijn compleet en gevarieerd wat ervoor zorgt dat de Flux S Smart momenteel een van de populairste trainers van de markt is. De prestaties zijn echter hier en daar wat minder dan soortgelijke modellen, maar de aanschafprijs is daar dan ook naar. Daarom is deze fietstrainer een prima keuze voor de beginnende en ervaren fietser, maar de echte krachtpatser en klimgeit kan beter op zoek gaan naar een ander model die net wat krachtiger is. Denk dan bijvoorbeeld aan de Tacx Neo 2 of de Saris H3.

 

Wat zijn de eigenschappen van de Tacx Flux S Smart T2900S?

Om in één oogopslag te kunnen zien wat je met dit apparaat in huis haalt, zetten we de belangrijkste eigenschappen van dit product voor je op een rij:

  • Interactieve direct drive fietstrainer
  • Super accuraat: +/- 3% nauwkeurigheid
  • Simuleert stijgingspercentages tot 10% met een vermogen van maximaal 1500 Watt
  • Type weerstand: elektromagnetisch
  • Communiceert via Bluetooth Smart, ANT+ en ANT+ FE-C
  • Te koppelen met Android, iPhone, Mac, Windows computers en diverse sporthorloges en -computers
  • Compatibel met Kinomap, Zwift, Tacx app en TrainerRoad
  • Te combineren met Shimano- en SRAM cassettes (niet meegeleverd)

 

Voor- en nadelen van de Tacx Flux S Smart T2900S

Wij hebben diverse fietstrainers uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Van elke fietstrainer hebben we een aantal pluspunten op een rij gezet. En zoals met elk product kent een fietstrainer ook een aantal minpunten. Ook die gaan we voor je op een rij zetten. Zo kun jij voor jezelf een lijstje maken met wat jij meer of minder belangrijk vindt bij het maken van een keuze voor een fietstrainer.

 

De voordelen van de Tacx Flux

We beginnen met de punten die wij als zeer positief hebben ervaren bij deze fietstrainer van Tacx:

 

Vermogen en hellingspercentage

Wat voor de één een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Zo is dat ook met het vermogen van de fietstrainer en het hellingspercentage. De Tacx Flux S heeft een vermogen van maximaal 1500 Watt en maakt een stijging tot 10% mogelijk. Best fors en zorgt al voor flink wat uitdaging. Echter; het is wel wat minder als je het vergelijkt met andere hoogwaardige fietstrainers. Ben je een echte krachtpatser en vind je dit een belangrijk punt, dan is het verstandiger om een ander model te overwegen. Je betaalt daar dan wel wat meer voor, maar dan heb je een apparaat die beter bij je past. Vind je het vermogen en hellingspercentage een minder belangrijk punt? Dan is deze fietstrainer absoluut het overwegen waard!

 

Stilte

Voor- en nadelen van de Tacx Flux S Smart T2900SDe Tacx Flux S Smart is een direct drive fietstrainer die voorzien is van een elektromagneetrem. Dat zorgt ervoor dat de fietstrainer ontzettend stil is. Sterker nog; de Flux S Smart is een van de stilste fietstrainers die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Daarom is deze trainer ideaal als je je fietstrainingen in een gehorige omgeving afwerkt. Bovendien kun je ook prima tv kijken tijdens de trainingen. En superfijn natuurlijk dat niemand anders last van je heeft tijdens een training.

 

Strak ontwerp en makkelijk te verplaatsen

Opvallend aan de Tacx Flus S Smart is het ontwerp. Er is nauwelijks verschil tussen deze fietstrainer en zijn grotere, en dus ook duurdere, broers. Qua afmetingen zijn ze allemaal net zo groot en wegen ze even zwaar. De fietstrainer heeft een strak ontwerp en is stevig gemaakt. Dat maakt dat deze trainer zeer stabiel is en je je niet hoeft in te houden tijdens een zware training. Dankzij het relatief lage gewicht is deze fietstrainer makkelijk te verplaatsen.

 

Slimme communicatiemogelijkheden

De Flux fietstrainer communiceert via ANT+ en Bluetooth Smart. De trainer kan met elke smartphone, tablet, computer en sporthorloge verbonden worden. Dankzij het ANT+ FE-C protocol kun je de fietstrainer aan laten sturen met zowel Tacx-apps als apps van derden, zoals Zwift. Het is ook mogelijk om stand-alone te trainen. Wanneer je de Tacx Flux fietstrainer niet koppelt simuleert hij een vlakke weg.

 

Geschikt voor de meest voorkomende fietsen

De Flux S Smart is geschikt voor de meest voorkomende wielmaten. Bovendien kun je ‘m zowel voor de racefiets als de mountainbike gebruiken. Hij is geschikt voor de wielmaten 26, 27, 28,5 en 29 inch.

 

De nadelen van de Tacx Flux S Smart T2900S

Naast de voordelen zijn er zeker ook een aantal aspecten van de fietstrainer te noemen waar wij minder blij mee zijn.

 

Hellingspercentage

We hebben dit punt ook bij de voordelen genoemd, maar wat voor de één een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Hoewel de hellingshoek van 10% al best fors is, is het wel een stuk lager dan bij andere vergelijkbare modellen. Als je dit een belangrijk punt vindt, dan is het zeker raadzaam om bij een van de andere modellen te kijken.

 

Cassette wordt niet meegeleverd

De Tacx fietstrainer wordt zonder cassette geleverd en dat vinden wij echt een minpunt. Met de aanschafprijs van rond de € 550,- ben je dus nog niet klaar, je zult ook rekening moeten houden met de aanschafprijs van een losse cassette. Bovendien moet je op zoek naar een cassette die geschikt is voor je fiets en de fietstrainer. Dat kost weer tijd en moeite en daarom is het jammer dat de cassette niet standaard wordt meegeleverd.

 

Niet inklapbaar

Het is jammer dat de Flux fietstrainer niet inklapbaar is zodat je ‘m makkelijk kunt opbergen. Hij neemt dus altijd ruimte in beslag. Houd daar wel rekening mee bij de aanschaf van een fietstrainer.

 

Eindconclusie

Je krijgt ‘m nog steeds niet bij een pakje boter, maar toch haal je met dit exemplaar een waardige fietstrainer in huis voor een leuke prijs. De Flux S T2900S is betaalbaarder dan bijvoorbeeld de Neo, maar heeft wel veel dezelfde eigenschappen. Het is niet de meest luxe en geavanceerde fietstrainer, maar voor deze prijs kun je dat ook niet verwachten. De Tacx Flux biedt jou een zeer realistische virtuele fietservaring en daarmee is deze fietstrainer een prima optie voor de fanatieke wielrenner.

De populairste accessoires voor de Tacx T2900S FLUX S Fietstrainer: