Staar is een vervelende aandoening, die de algemene levenskwaliteit en de mogelijkheid om zelfstandig en efficiënt te functioneren drastisch kan verlagen. Het gaat in feite om een vertroebeling van de ooglens in één of beide ogen, waardoor het zicht minder scherp wordt. Een goede behandeling is altijd nodig in het geval van staar, teneinde slechtziendheid te vermijden. Wat houdt een staaroperatie in en wat zijn de gevolgen daarvan? Kan je na zo’n operatie nog dagelijkse activiteiten doen? En wanneer mag ik fietsen na een staaroperatie? Hieronder vind je antwoorden!

 

Wat is een staaroperatie?

Een staaroperatie houdt in dat een oogarts een vertroebelde lens gaat vervangen door een kunstlens, waardoor de kwaliteit van het zicht verbetert. In de meeste gevallen is er sprake van een kunstlens om beter in de verte te kunnen zien, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Na zo’n operatie heb je doorgaans nog een (lees)bril nodig om goed te kunnen zien of lezen.

Ook krijg je na een staaroperatie oogdruppels mee, die ervoor zorgen dat het oog snel geneest. Vertrouw hiervoor altijd op de richtlijnen van de oogarts, zodat je het product zeker correct gebruikt. Een specialist zal je ook meer info kunnen geven over de hoeveelheid druppels die je nodig hebt en hoe je deze het beste in je oog aanbrengt. Ten slotte is het na een staaroperatie vaak nodig om ‘s nachts een oogkapje te dragen!

 

Wanneer mag ik fietsen na een staaroperatie?

Handige tips als je gaat fietsen na een staaroperatieHet spreekt voor zich dat een staaroperatie heel wat moeilijkheden met zich meebrengt, waaronder natuurlijk de uitdaging om op een normale manier te functioneren in het dagelijkse leven. Misschien vraag je je af of het mogelijk is om na een dergelijke operatie weer met de fiets te rijden? Het antwoord op deze vraag is niet altijd eenduidig, omdat het vooral afhangt van de herstelsnelheid van je oog of ogen.

De meeste mensen kunnen zo’n 2 weken na een staaroperatie weer goed zien en bezoeken 4 tot 6 weken na de behandeling een opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen. Het is in de meeste gevallen dus mogelijk om al na 2 weken weer te sporten, waaronder fietsen.

Wel is het belangrijk dat je hierbij zoveel mogelijk bruuske bewegingen vermijdt, en contactsporten laat je beter links liggen. Fietsen mag dus zeker wel, zolang je oppast en de juiste voorbereidingen en maatregelen treft. Hieronder lees je daar wat meer over!

 

Handige tips als je gaat fietsen na een staaroperatie

Fietsen na een staaroperatie kan dus zeker, maar dan nog is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Een overzicht:

 

Gebruik een oogkapje tijdens je slaap

Een van de beste manieren om een snel herstel in de hand te werken is door ‘s nachts een oogkapje voor medisch gebruik te dragen. Hiermee is de kans kleiner dat je in je slaap in je ogen gaat wrijven, waardoor je overdag meer jeuk en ongemak ervaart.

Ga niet meteen te hard fietsen

Daarbij is het beter om op een laag pitje te fietsen, althans de eerste weken na de operatie. Omdat je zicht misschien wat minder goed is, is de kans dat je een tegenligger of ander obstakel niet of te laat ziet immers veel groter.

 

Draag eventueel een zonnebril

Ten slotte is het geen slecht idee om tijdens je eerste sessies recreatief fietsen een zonnebril te dragen. Als je een staaroperatie hebt gehad, dan zijn je ogen immers gevoeliger aan zonlicht, maar ook bijvoorbeeld waterspetters en meer. Met een zonnebril aan je heel wat ongemak voorkomen. Om nog maar te zwijgen van de risico’s die je vermijdt!

We hopen dat je wat aan dit artikel hebt gehad, en dat je het fietsen weer snel zoals vanouds kan oppakken. Bekijk ook eens onze andere blogartikelen.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen: