De Tacx Neo 2 Smart is hét toppunt als het gaat om direct drive fietstrainers. Deze versie is vernieuwd en verbeterd ten opzichte van de voorganger, maar nog steeds mag de Neo 2 Smart zich de beste allertijden noemen. Daar hangt overigens wel een prijskaartje aan vast: voor zo’n € 1100,- à € 1200,- is de Tacx Neo 2 van jou. Het is daarom zeker verstandig om de aanbiedingen in de gaten te houden als je deze trainer overweegt. De Tacx Neo 2 Smart heeft zichzelf overigens wel overtroffen, hij is nóg stiller dan zijn voorganger en een hoop nieuwe features zorgen ervoor dat de fietsbeleving nog realistischer en plezieriger is. Daarnaast heeft de NEO 2 een nieuwe chipset gekregen waardoor de motor nog soepeler loopt en responsiever is geworden. In dit artikel vertellen wij je alles over de Tacx Neo 2 smart en zetten we de voordelen en nadelen allemaal voor je op een rij.

 

Voordelen van de Tacx Neo 2 Smart: + Realistisch klimmen en dalen, + een van de stilste fietstrainers, + Road feel vibratie functie, + Pedaalslaganalyse

Nadeel: -Cassette wordt niet meegeleverd.

Bekijk het item hier >

 

Wat is de Tacx Neo 2?

Voordat we dieper ingaan op de voordelen en nadelen van de Tacx Neo 2, vertellen wij je eerst in een paar korte zinnen wat je precies in huis haalt met deze fietstrainer. Ook zetten we de belangrijkste eigenschappen van het apparaat voor je op een rij.

Bij Tacx staat fietsbeleving hoog in het vaandel en dat zul je ook meteen merken als je een virtuele rit maakt. Het maakt geen verschil of je in het vlakke polderlandschap rijdt, of een rit maakt in de bergen van Frankrijk. De NEO 2 biedt tevens een optimale trainingsondersteuning zodat je het maximale uit elke training kunt halen. De trainer heeft een vermogen van 2200 Watt en simuleert hellingen tot maar liefst 25%. Met een maximale afwijking van minder dan 1% is dit een van de meest nauwkeurige en krachtige direct drive fietstrainer die verkrijgbaar is. Aan de beste fietstrainer hangt natuurlijk wel een prijskaartje: het is meteen ook de duurste direct drive fietstrainer die momenteel op de markt verkrijgbaar is, daar zul je wel rekening mee moeten houden.

Wat zijn de eigenschappen van de Tacx Neo 2 Smart?

De Tacx Neo 2 Smart trainer getestVoordat we de plus- en minpunten van de Tacx Neo 2 Smart verder toelichten, zetten we eerst de belangrijkste features van dit apparaat voor je op een rij. Zo kun je in één oogopslag zien wat je met deze trainer in huis haalt.

 • Wattage tot 2200 Watt
 • Simuleert hellingen tot maar liefst 25%
 • Maximale afwijking van minder dan 1%
 • Past met bijna alle wielassen
 • Werkt met alle bekende trainersoftware
 • Te koppelen met Ant+ en Bluetooth
 • Stilste direct drive fietstrainer
 • Road Feel – wegdeksimulatie
 • Downhill assist
 • Virtueel vliegwiel van maar liefst 125 kilo(!)
 • Dubbelzijdige powermeting
 • Pedaalslaganalyse
 • Werkt ook als stand-alone trainer zonder elektriciteit

 

Voor- en nadelen van de Tacx Neo 2 Smart

Wij hebben diverse fietstrainers uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Van elke direct drive fietstrainer die wij hebben getest hebben we de belangrijkste eigenschappen, maar ook de plus- en minpunten beschreven. Zo kun jij voor jezelf op een rij zetten wat jij meer of minder belangrijk vindt bij het maken van een keuze voor een fietstrainer.

 

De voordelen van de Tacx Neo 2 Smart

We beginnen met de punten die wij als zeer positief hebben ervaren bij deze direct drive fietstrainer van Tacx:

 

Nóg stiller …

De Neo 2 Smart is nóg stiller dan zijn Neo-voorganger. Hoe dat kan? Door de vernieuwde chipset. Dat maakt hij mogelijk dat je tijdens een training prima naar muziek kunt luisteren of tv kunt kijken en het ook kunt verstaan.

 

Realistisch klimmen en dalen

Wat zijn de eigenschappen van de Tacx Neo 2 SmartDe echte klimgeiten zullen onwijs genieten van de Tacx Neo 2. Dankzij het vermogen van 2200 W kan deze fietstrainer hellingen tot 25% simuleren. Dat is echt afzien en jezelf in het zweet werken. Een training die je zeker nodig zult hebben als je een belangrijke tour wilt winnen. Eenmaal de top bereikt ervaar je meteen het opwindende gevoel wanneer je een afdaling inzet. Dankzij de afdalingssimulatie krijg je als het ware een extra duwtje in de rug om vol snelheid de afdeling te voltooien. Is dat even makkelijk fietsen.

 

Road Feel-Functie

Elk soort wegdek heeft bepaalde oneffenheden die je voelt tijdens het fietsen. Met de road feel-functie beleef je de vibrerende sensatie van fietsen over grind, kasseien, kiezelstenen, wildroosters, klinkers, zand, modder, betonplaten en andere oppervlakken. Deze fietstrainer is in staat om de vibraties van de verschillende oppervlakken te simuleren en door te geven aan het frame van de fiets.

 

Slimme communicatiemogelijkheden

De Tacx Neo 2 is via ANT+ en via Bluetooth smart eenvoudig te verbinden met je smartphone, je tablet of fietscomputer. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de software van andere partijen zoals de software van Zwift. Via bijvoorbeeld Strava kun je de gegevens snel en eenvoudig delen. Daarnaast is het ook mogelijk om de Neo als stand-alonetrainer te gebruiken, dus niet verbonden met software of devices. Je kunt de trainer dan overal neerzetten waar je maar wilt, ook buiten, maar je kunt dan alleen gebruik maken van rechte trainingen op vlakke weg.

 

Pedaalslaganalyse

Dankzij de functie pedaalslaganalyse biedt de fietstrainer van Tacx optimale fietsondersteuning waarmee je het maximale uit elke training haalt. Deze functie brengt jouw omwentelingen in kaart en met behulp van software kun je inzien in welke fases jij kracht uitoefent op je pedalen. Zo kun je de krachtoverbrengingen finetunen en je fietsprestaties nog meer verbeteren. Dankzij de cadansmeting aan de linker- en aan de rechterkant kun je het maximale uit elke omwenteling halen.

 

De nadelen van de Tacx Neo 2 smart

Naast de voordelen zijn er zeker ook een aantal aspecten van de fietstrainer te noemen waar wij minder blij mee zijn. We zetten er een aantal op een rijtje:

 

Cassette niet meegeleverd

Bij sommige direct drive trainers krijg je een gemonteerde cassette meegeleverd. Dat is bij de Tacx Neo 2 Smart niet het geval. Je zult er een cassette bij moeten kopen en er zelf op moeten monteren. Dat is een nadeel. Van Shimano en SRAM passen de 8, 9, 10 en 11 Speed-cassettes in ieder geval op de trainer. Wanneer je de Neo 2 Smart wilt gebruiken met een Campagnolo cassette, dan dien je een losse body bij aan te schaffen en deze op de trainer te monteren. Je hebt voor de montage wel een Shimano lockring-remover nodig.

 

Hoge aanschafprijs

De Tacx Neo is dé perfecte fietstrainer voor de professional of voor de veeleisende fietser. Wanneer je het geld hebt en/of ervoor over hebt, dan is de Tacx Neo 2 één van de beste fietstrainers die je kunt kiezen. Het hoge vermogen en de perfecte simulatie zorgen ervoor dat je het beste uit elke fietstraining kan halen en het via de software ook inzichtelijk krijgt. Desalniettemin blijft de aanschafprijs ontzettend hoog.

 

Eindconclusie

De aanschafprijs is hoog, daar heb je dan ook wat voor. De direct drive fietstrainer Tacx Neo 2 levert topprestaties en een zeer realistische fietservaring en is zeker een aanrader voor elke topsporter. Voor de amateurwielrenner zal deze fietstrainer te veel van het goede zijn. Er zijn diverse fietstrainers verkrijgbaar die ook zeer goede prestaties leveren, maar waar je minder geld voor hoeft neer te tellen.

 

 

Lees ook onze andere reviews door: