Een peesontsteking, ook wel tendinitis genoemd, is een vervelend kwaaltje waar je flink last van kan hebben. Een peesontsteking komt vaak in de knie en heup voor. Dit zijn belangrijke lichaamsdelen als je op de fiets zit. Heb jij last van een peesontsteking en vraag je je af of je mag fietsen met een peesontsteking in de knie of heup? In dit artikel geven we een paar handige tips.
Wat is een peesontsteking?
Pezen verbinden spieren aan botten. Een ontsteking aan de pees ontstaat meestal door overbelasting. Andere oorzaken zijn onderliggende reumatische aandoeningen of osteoporose. In die gevallen is een peesontsteking chronisch. Vaak komt een peesblessure voor rondom een gewricht, zoals de schouder, knie, heup of elleboog. Een peesontsteking is niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk en vervelend zijn. De symptomen van een peesontsteking zijn onder andere:
- Pijn aan het gewricht
- Een warm aanvoelende huid op de plek van de ontsteking
- Stijfheid in het gewricht
Tendinitis is goed behandelbaar. Voor welke behandeling wordt gekozen, hangt af van de plek van de ontsteking. Mogelijke behandelingen zijn rust, fysiotherapie en het gebruik van pijnstillers die ontstekingsremmend werken.
Een peesontsteking lijkt ook wel op een slijmbeursontsteking. Er worden dezelfde symptomen ervaren bij peesontstekingen en slijmbeursontstekingen. Het verschil is de pijn die gevoeld wordt: een peesontsteking geeft felle, scherpe pijn, terwijl de pijn bij een slijmbeursontsteking vrij dof is.
In bepaalde gevallen is het verstandig om je huisarts te bellen als je last hebt van een peesontsteking. Meer informatie over peesontstekingen en wanneer je je huisarts moet bellen lees je op de site van Thuisarts.
Mag je fietsen met een peesontsteking?
Natuurlijk vraag je je af of je mag sporten met een peesontsteking. We bespreken hier twee soorten peesontstekingen: aan de knie en aan de heup.
Mag je fietsen met peesontsteking heup?
Fietsen met een peesontsteking aan de heup is mogelijk, maar zal wel pijnlijk zijn. Je blijft immers de overbelaste pees gebruiken. Wanneer je teveel doet, zal de pijn erger worden en duurt het langer om te herstellen van de peesblessure. Lees daarom goed de tips die hieronder staan door.
Mag je fietsen met peesontsteking knie?
Fietsen met een peesontsteking aan de knie is mogelijk. Wel zul je merken dat de knie tijdens het fietsen pijn blijft doen. Ook is de kans aanwezig dat de pijn erger wordt, omdat je de overbelaste pees blijft gebruiken. Denk dus goed na voordat je de fiets op stapt met een ontstoken pees aan de knie en let onderweg goed op of de pijn verergert. Je kunt ook oefeningen voor je knie doen. Overleg dit natuurlijk wel eerst met een medisch professional.
Tips als je gaat fietsen met een peesontsteking
Hieronder staan een aantal tips die kunnen helpen bij fietsen met peesontsteking aan de knie:
- Plan voldoende rustmomenten in. Zorg dat je geen haast hebt en onderweg kan stoppen om de pezen rust te geven.
- Doe een warming-up en cooling-down: dit kan simpelweg door aan het begin en einde van je rit rustiger te fietsen dan je normaal zou doen.
- Bouw het fietsen rustig op: begin met korte stukjes en fiets niet ineens een lange tocht. Zo kunnen je pezen wennen aan de belasting.
- Zoek een goede balans tussen rust en inspanning. Ga niet vijf dagen achter elkaar fietsen en daarna tien dagen niet, maar plan liever steeds een rustdag tussen de fietsritten in. Zo kunnen je pezen tussentijds herstellen en went je lijf aan regelmatige inspanning.
- Laat je fietspositie nakijken door een bikefitter. Deze fietspositiemeting zorgt ervoor dat je goed op je fiets komt te zitten, waardoor de kans op blessures verkleind wordt.
- Begin met krachttraining als de klachten weg zijn. Daarmee werk je aan het versterken van je spieren, pezen en botten en wordt de kans op een peesblessure kleiner. Bouw dit rustig op.
- Trap in een lichte versnelling met een hoog beenritme. Zo voorkom je zware belasting van spieren en pezen.
- Bezoek een sportarts of sportfysiotherapeut. Zij geven je gerichte adviezen, afgestemd op jouw lijf en klachten.
Wil je meer weten over fietsen met een peesontsteking aan de heup? Lees dan meer informatie over sporten met een peesblessure op Alles over Sport.
Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen: