Waarschijnlijk weet je je het als wielergek nog te herinneren, Wout Poels die in 2020 in de Tour de France doorreed met een gebroken rib. Je zou dus kunnen stellen dat fietsen met gekneusde ribben geen enkel probleem zou moeten opleveren. Helaas gaat dat echter niet op. Je ribben zijn dunne botten, maar ze hebben een belangrijke taak om je longen, hart en borstholte te beschermen. Als je een trauma aan jouw borst ervaart, kunnen een of meer ribben gekneusd, gebarsten of gebroken zijn.

Een gekneusde rib kan enige tijd nodig hebben om te genezen, afhankelijk van de ernst. Het is belangrijk om jouw blessure te laten controleren door een arts om ernstiger letsel uit te sluiten en meer te weten te komen over behandelingsopties die jouw herstel kunnen helpen.

 

Wat zijn de symptomen?

Het belangrijkste symptoom van gekneusde ribben is pijn op de borst. Deze pijn kan erger worden als je inademt. Het kan ook pijn doen als je lacht, hoest of niest. Voorover buigen of in andere posities gaan kan ook scherpe pijn op de borst veroorzaken. Andere symptomen kunnen zijn:

  • Zwelling rond de gekneusde rib
  • Een blauwe plek die zichtbaar is op de huid
  • Spasmen of spiertrekkingen in jouw borstspieren

De symptomen van een gebroken rib zijn vergelijkbaar. Als een rib gebroken is, kun je een krakend geluid horen wanneer dit gebeurt, maar alleen beeldvormende tests kunnen de diagnose bevestigen.

 

Hoe het wordt gediagnosticeerd

Het diagnosticeren van een gekneusde rib begint met een beoordeling van jouw symptomen en een lichamelijk onderzoek. De arts zal ook naar jouw borst luisteren en kijken terwijl je ademt om te zien of een longfunctie mogelijk is aangetast. Een gekneusde of gebroken rib kan gepaard gaan met een blauwe plek op jouw huid.

 

Hoe gekneusde ribben te behandelen

Ribblessures zijn moeilijk te behandelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gebroken arm die in het gips kan worden gezet, kan een ribblessure niet worden ingepakt. Het inpakken van je ribbenkast wordt tegenwoordig zelden toegepast, omdat het je belemmert diep adem te halen. Je kunt wel een ribben brace proberen, maar doe deze niet te strak.

Rusten en jouw activiteiten beperken zijn de belangrijkste behandelingsopties voor gekneusde ribben. IJs kan een deel van jouw pijn en zwelling helpen verlichten.

Omdat gekneusde ribben pijn veroorzaken wanneer je inademt – waardoor je oppervlakkiger ademhaalt – kan jouw arts medicijnen voorschrijven om pijn te beheersen. Langdurige injecties met verdovende middelen in de buurt van de plek van de blauwe plek kunnen er ook voor zorgen dat de zenuwen daar tijdelijk geen pijnsignalen doorgeven aan jouw hersenen.

 

Kan je fietsen met gekneusde ribben?

Fietsen met gekneusde ribben is vaak mogelijk, toch verschilt dit vaak per persoon. De pijn kan bij de een ondragelijk zijn en bij de ander wel meevallen. Je kunt op een aantal dingen letten als je toch op de fiets wilt stappen met gekneusde ribben.

Heb je een hometrainer of fietstrainer thuis? Probeer daar dan eerst eens te oefenen. Je hebt op de hometrainer namelijk geen last van onverwachte bewegingen en je kunt je ademhaling controleren.

Stap je gelijk op de fiets? Plan dan je route van tevoren. Je wilt geen zware uitdaging krijgen met gekneusde ribben. Heuvels of fietsbruggen kunnen flink pijn doen.

Zorg ervoor dat je fiets goed afgesteld is. Als je te ver voorovergebogen zit op je fiets, dan kan er veel druk op je ribbenkast komen. Dit zorgt voor onnodige pijn.

Doe het de eerste paar weken rustig aan. Je lichaam moet herstellen, zorg dus voor rustige bewegingen als je fiets. Daarnaast is het ook van belang om in het begin niet te lange fietsritten in te plannen.

 

Ademhalingstherapie

Een arts kan ook ademhalingstherapie adviseren. Je leert ademhalingstechnieken die een deel van de pijn kunnen verminderen, terwijl je toch je longen met lucht kunt vullen.

buikademhaling toepassen helpt de middenrifademhaling om lucht naar de verste uithoeken van jouw longen te leiden en te voorkomen dat ingesloten lucht problemen veroorzaakt.

  • Stap 1: Ga rechtop in een stoel zitten en plaats een hand op je boven borst en de andere op je buik.
  • Stap 2: Adem langzaam in en concentreer je op het duwen van je buik in je hand. Probeer ervoor te zorgen dat je hand onbeweeglijk blijft.
  • Stap 3: Span je buikspieren aan terwijl je langzaam uitademt.

Je kunt deze oefening vijf tot tien keer herhalen, drie tot vier reeksen per dag.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:

 

 Image by Freepik