Als je graag op de fiets zit, zijn slechte weersomstandigheden je waarschijnlijk een doorn in het oog. Het liefst voel je de frisse lucht om je heen en de vrijheid van het fietsen, maar niemand gaat voor z’n lol op de fiets als het regent of erg koud is. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om binnen te fietsen om in ieder geval in beweging te kunnen blijven. Dat kan op verschillende manieren, met een ouderwetse home trainer of een spinningbike, maar ook met een zogenaamde smart trainer. Die kun je aansluiten op een scherm en gebruikmaken van training apps die je indoorsport-ervaring een stuk interessanter kunnen maken. We bespreken de drie leukste indoortraining-apps voor de smart trainer. Besef dat deze wat vragen van je internetverbinding. Wil je je internetabonnement upgraden? Met een klik op de link kun je online abonnementen voor glasvezel vergelijken.

Zwift

Zwift is de meest bekende van alle apps in deze lijst. De app biedt een fantasierijke en realistische virtuele omgeving waarin je gewoon ‘vrij’ kunt fietsen of verschillende trainingsprogramma’s of losse workouts kunt volgen. Een uniek kenmerk van Zwift is de mogelijkheid om deel te nemen aan races. Deze zijn er op verschillende niveaus en zijn zeer populair. Dankzij het feit dat er op elk moment van de dag talloze renners op de routes rondrijden, bijvoorbeeld op het WK parcours in Yorkshire, fiets je dan ook nooit echt alleen. Zwift is een online community waarin je met andere fietsers kunt communiceren en elkaar kunt aanmoedigen door middel van een ‘thumbs up’. Na een update is het nu ook mogelijk om te sturen met je telefoon, die je aan het stuur van je smart trainer kunt bevestigen.

BigRingVR

Een alternatief is de app BigRingVR. Met behulp van echte beelden biedt BigRingVR meer dan 300 verschillende video’s van ritten uit onder andere de Tour, Giro en Vuelta, evenals verschillende klassiekers zoals de Amstel Gold Race en een lijst met diverse beklimmingen uit de Col Collective. Je kunt deze video’s gebruiken als training en de uitdaging aangaan met andere gebruikers. De resultaten worden weergegeven op het leaderboard, zowel in de app als op de website. BigRingVR biedt ook verschillende uitdagingen waarbij er een ‘algemeen klassement’ wordt opgemaakt op basis van meerdere trainingen. Wil je puur voor je eigen conditie trainen, dan heeft BigRingVR ook nog diverse workouts waarbij je blokkenschema’s kunt voltooien.

verschillende trainingsprogramma's of losse workouts kunt volgen

Rouvy

Rouvy, voorheen bekend als CycleOps, gaat zelfs nog een stap verder met hun beelden door gebruik te maken van augmented reality. Dit betekent dat jouw eigen virtuele karakter wordt geplaatst te midden van realistische videobeelden. Met de Career mode in de app kun je jouw eigen voortgang bijhouden en de Challenges zijn beschikbaar om je te meten met andere gebruikers. Om jezelf hierbij zo goed mogelijk te presenteren, kun je specifiek trainen met behulp van workouts en trainingsplannen. Als je werkt met TrainingPeaks, kun je deze koppelen aan Rouvy en de training van die dag uitvoeren via de app.

Alle drie deze apps kun je een korte periode gratis gebruiken als trial, maar daarna moet je er een abonnement op nemen. Daarom heb je er waarschijnlijk het meest aan in de winter, want in de periode dat het wel veelal goed fietsweer is, betaal je eigenlijk terwijl je er weinig gebruik van zult maken. Maar dat is een overweging die je vooral zelf moet maken. Meer tips voor interessante indoortraining-apps vind je hier.

 

 

Lees ook onze andere reviews door: