De beschikbaarheid van elektrische fietsen is meer dan ooit te danken aan de snelle vooruitgang van de technologie. Elke vorm van rijden en elke prijsklasse heeft mogelijkheden. Laten we eerst beginnen met het bekijken van de fundamentele technische lay-out van een display op de elektrische fiets. Waarna we de talloze soorten displays en hun toepassingen bespreken.

In theorie vervangt het display op een elektrische fiets traditionele weergavesystemen op fietsen zoals fietsmonitors. Het maakt de digitale weergave van rij-informatie mogelijk. Het e-bike display bestaat net als een fietsmonitor uit een behuizing en een scherm. De displays kunnen variëren in vorm, grootte en schermafmetingen, afhankelijk van het ontwerp. Met betrekking tot bijvoorbeeld resolutie of processorefficiëntie zijn de functies niet noodzakelijkerwijs hetzelfde.

Speciale kenmerken

Er kunnen andere speciale kenmerken zijn, afhankelijk van de fabrikant. De display functioneert als een aandrijfcomponent met een groter bereik en wordt meestal aangeboden door het productiebedrijf van de aandrijving. Elke fabrikant gebruikt een relatief vergelijkbare functie: bijna altijd zijn de handgrepen van een elektrische fiets uitgerust met displays.

Ze worden vaak vergezeld van een controller die op het stuur is gemonteerd, ook wel de afstandsbediening genoemd. Het kan de verschillende ondersteuningsniveaus wijzigen of de boostfunctie activeren voor een tijdelijke boost in kracht. Bovendien worden sommige modellen geleverd met een touchscreen dat zowel tegelijkertijd als display en bedieningspaneel dient.

 

Snelheidsmeter

Het display van een elektrische fiets heeft een snelheidsmeter die de huidige en typische snelheid registreert en aangeeft. Je kunt de werkelijke, gemiddelde en topversnellingen in kilometers per uur, bekijken door simpelweg op de I-knop (km) te tikken. Veel elektrische fietsen stellen gebruikers in staat om te vertragen zonder te stoppen door over te schakelen naar de wandelmodus. De bewegingssnelheden van de elektrische fiets worden door deze functie vertraagd. Dit maakt het eenvoudiger om de beweging te beheersen en door geschikt terrein te navigeren.

 

Batterij vermogen

Helemaal bovenaan het scherm wordt de batterijduur prominent weergegeven. Dit komt omdat het cruciaal is bij het schatten van de hoeveelheid lading die overblijft na het fietsen. Sommige e-bikes worden geleverd met batterijen met een lange levensduur waarmee je meer dan 80 kilometer kunt maken. Dit betekent dat je veel afstanden kunt afleggen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het opladen.

Berijders kunnen berekenen hoe ver ze hebben gereisd met behulp van hun resterende batterijvermogen.

Het verlies van batterijvermogen wordt aangegeven door de lijn die van links naar rechts vervaagt. Houd er rekening mee dat het batterijvermogen tijdens het rijden kan veranderen. Het is dus raadzaam om ongeveer 30 seconden stil te staan om te zien hoeveel vermogen er nog over is. Tijdens het rijden op je e-bike is het essentieel om de batterijstatus te controleren. Dan kun je bepalen wanneer de batterij moet worden opgeladen. Om de levensduur van de batterij te verlengen moet je het niveau niet onder de 20% laten dalen voor opladen.

 

Kilometerteller

 

De kilometerteller van de fiets geeft de afgelegde afstand in kilometers weer. Het is een cruciaal hulpmiddel voor het bewaken van jouw rijprestaties.

Met de display van de e-kilometerfiets kun je doelen stellen en ze op het scherm zien uitkomen. Met trip A- en trip B-functie op de kilometerteller kun je kortere routes maken. Bovendien is er een geïntegreerd tracking-opnamesysteem dat fungeert als een handige dagelijkse herinnering.

 

Pedaal ondersteuning

De trapondersteuning van een fiets helpt de gebruiker sneller te gaan. De motor zal een bepaalde hoeveelheid kracht op de pedalen produceren wanneer je het inschakelt en een ondersteuningsniveau kiest. Er zijn verschillende instellingen voor trapondersteuning beschikbaar op elektrische fietsen.

Sommige variëren van 0 tot 4, anderen weer niet. Gebruik de knop “+” of “-” om de trapondersteuning te activeren en te wijzigen. Niveau 0 betekent geen ondersteuning, niveau 1 is het minimale ondersteuningsniveau en niveau 5 is het maximale ondersteuningsniveau. Als je wilt sporten of de levensduur van je batterij wilt verlengen, zijn niveau 1 en 2 de beste opties.

Hogere ondersteuningsdrempels bieden het hoogste vermogen. Hierdoor kun je moeiteloos fietsen met snelheden tot ongeveer 25 kilometer per uur. Niveau 3 is geweldig voor het beklimmen van heuvels. Hogere niveaus van trapondersteuning verkorten de levensduur van de batterij. Tegelijkertijd geven ze  je de mogelijkheid om je hoeveelheid intensiteit te bepalen terwijl je met een verbazingwekkende snelheid rijdt.

 

Elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter op het display van de e-bike is essentieel om rijders echte feedback te geven over hun stroomverbruik. Hiermee kun je bijhouden hoeveel watt er op een bepaald moment verbruikt wordt.

 

Conclusie

Wanneer je wilt ontspannen na een stressvolle dag op het werk, is fietsen een goede optie. Als jouw elektrische fiets veel geavanceerde weergavefuncties biedt, zul je er meer plezier aan beleven. Display voor elektrische fietsen is essentieel. E-bike snelheidsmeters stellen je bijvoorbeeld in staat om je effectiviteit te monitoren en verstandige keuzes te maken tijdens het rijden.

 

Lees ook eens over: