E-bikes hebben de traditionele benzinescooters vervangen die mensen gebruikten voor het dagelijkse woon-werkverkeer in de stad. E-bikes zijn beter dan traditionele scooters omdat ze groen vervoer en gezondheidsvoordelen bieden tegen lagere bedrijfskosten. Toch zijn er veel vragen die mensen hebben over de service en het onderhoud van de elektrische fiets. Enkele van de vragen zijn:

  • Moeten we de batterijen regelmatig vervangen?
  • Wat zijn de geschatte servicekosten voor een e-bike voor onderhoud?
  • Vereisen e-bikes veel onderhoud?
  • Hoeveel onderhoud heeft een e-bike nodig?

Nou, als jij ook zulke vragen hebt over e-bikes, lees dan zeker de hele blog door.

 

Service en onderhoud elektrische fietsen 2023: wat je moet weten

Om een antwoord in één zin te geven, kan je zeggen: Elektrische fietsen hebben niet veel onderhoud nodig. Er zijn enkele eenvoudige tips die je kunt volgen om de levensduur van jouw e-bike te verlengen.

 

Service & Onderhoud van elektrische fiets

Niemand wil onnodige ritjes naar de dealer en dat kun jij ook voorkomen met je e-bike. De eerste en meest basale tip is om je fiets schoon te houden. De beste praktijk zou zijn om het na elke rit schoon te maken met specifieke reinigingsmiddelen.

Gebruik geen hogedrukreinigers omdat deze het vet van de wielen kunnen verwijderen. Ook met hogedrukreinigers bestaat de kans dat het water in de kleine openingen van de carrosserie van de fiets komt, wat kan leiden tot roesten.

Het merendeel van de fietsen wordt geleverd met een extra laag beschermende verf die beschadigd kan raken bij blootstelling aan de hogedrukreiniger.

 

Ketting gesmeerd houden

Check voor de juiste bandenspanning altijd bij een e-bike merk of dealerHoud je ketting gesmeerd met kettingolie van goede kwaliteit. In de winter kun je wet lube doen en dry lube in het overzicht. Voor een droog smeermiddel is het beter om een lichte spray te gebruiken die een PTFE (teflon) laag achterlaat.

Nat smeermiddel kan ertoe leiden dat er meer stof aan de ketting blijft kleven. Zet je fiets daarom op een droge plek zonder blootstelling aan stofdeeltjes. Houd jouw banden altijd opgepompt, anders kan dit leiden tot ongelijkmatige slijtage van de banden. Ongelijke slijtage van banden zorgt voor extra weerstand waardoor de motor meer werk doet. Een juiste inflatie kan leiden tot minder wrijving en je helpen het gewenste bereik te krijgen.

Let op: Check voor de juiste bandenspanning altijd bij een e-bike merk of dealer.

 

Motor en batterij onderhoud

De meeste fietsmotoren zijn verzegeld en je kunt ze niet onderhouden; het is de beste beslissing om ze te vervangen in plaats van ze te repareren. Er zijn echter enkele tips die je kunt volgen om de levensduur van jouw e-bike-accu te verlengen.

Laat je e-bike accu nooit in de stralende zon liggen of in de kou als je hem niet gebruikt. De meerderheid van de batterijproblemen van e-bikes komt wanneer mensen niet om hun batterij geven. Ze laten het achteloos achterwege en verwachten dan dat het elke keer weer werkt.

Het merendeel van de accu’s van e-bikes wordt vervaardigd met behulp van lithiumcellen. Het wordt aangeraden om jouw batterijen altijd bij te vullen. Het maakt niet uit hoe lang je de e-bike gebruikt of welke afstand je aflegt. Maak er een gewoonte van om jouw batterijen regelmatig op te laden. Mocht je zien dat je accu-efficiëntie achteruit gaat, dan kun je hiervoor ook naar een goede e-bike winkel.

Moderne batterijpakketten worden geleverd met een BMS (Battery Management System) omdat sommige cellen na verloop van tijd uit balans raken. Maar we raden je aan een gerenommeerde ebike-winkel te bezoeken voor elk probleem met het batterijbeheersysteem.

 

Wat als de e-bike elektrische storingen heeft?

Mocht je last krijgen van elektrische storingen, neem dan direct contact op met je e-bike dealer. Het vaakst komt een storing met het display voor.

Probeer niets zelf te doen en verwijder geen elektrische onderdelen. Verwijder geen plastic afdekkingen, omdat je interne onderdelen kunt beschadigen die de garantievoorwaarden kunnen schenden

Mocht je besluiten om het zelf te doen, dan is het altijd goed om onderdelen te leggen in de volgorde waarin je ze had verwijderd. Door dit te doen, krijg je een idee over hoe je het weer in elkaar kunt zetten. Zorg er ook voor dat je al jouw elektrische connectoren controleert. Tijdens het rijden op ruig terrein kan er een elektrische connector los zitten, dus je hoeft deze alleen maar terug te plaatsen.

Je kunt ook controleren of al jouw verbindingen schoon en zonder enige corrosie zijn. Veel moderne e-bikes hebben diagnoses die de problemen in het e-bike systeem in beeld brengen. Net als een auto is een e-bike uitgerust om allerlei mankementen te vertonen.

Het is dan echter altijd het beste dat je jouw fiets naar een ervaren e-bike-reparateur brengt.

 

Lees ook eens over:

Image by Freepik