In 2020 bracht Wahoo de nieuwe Kickr op de markt, de 5e generatie alweer. Zo op het eerste oog zijn de verschillen met zijn voorganger miniem, maar niets bleek minder waar. Er zijn namelijk een aantal opmerkelijke verbeteringen doorgevoerd waardoor deze 5e versie een groot succes bleek te zijn. In dit artikel vertellen wij je wat je van de Wahoo Kickr V5 mag verwachten, welke verbeteringen zijn doorgevoerd, maar ook vertellen wij je wat wij de grootste minpunten van deze direct drive fietstrainer vinden.

 

 

Wat is de Wahoo Kickr V5

Wij hebben de nieuwste Wahoo Kickr V5 aan de uitgebreide test onderworpen. Voordat we uitgebreid op de voor- en nadelen ingaan vertellen wij je eerst in één alinea iets meer over de Wahoo Kickr V5. Ook zetten we puntsgewijs de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij. Zo zie je in één oogopslag de belangrijkste specificaties en zie je meteen of het voor jou een overweging waard is. Maar nu eerst in één zin de Kickr V5.

Wat als eerste opvalt is het maximaal vermogen van 2200 Watt waarmee je een helling van 20% kan simuleren. De nauwkeurigheid is maximaal 1%. Er zijn weinig fietstrainers die dat kunnen nazeggen. Je zou deze fietstrainer kunnen vergelijken met de Tacx Neo 2. De aanschafprijs is dan ook wat hoger dan andere fietstrainer. Je moet er zo’n kleine € 1000,- voor neerleggen, maar daar is de cassette dan wel weer bij inbegrepen, in tegenstelling tot de meeste andere fietstrainers. Een nieuwe feature is de Axis Action feet. Wat dat precies is vertellen wij je verderop in dit artikel.

 

Wat zijn de eigenschappen?

Wahoo Kicker V5 fietstrainer wat zijn de voordelen

 • Maximaal vermogen: 2200 Watt
 • Nauwkeurigheid: +/- 1%
 • Maximale helling: 20%
 • Inclusief cassette: SRAM/Shimano 11 Speed (11-26)
 • Vereiste cassette: 8/9/10 SRAM/Shimano
 • Achterwiel Maat: Road: 24’’, 650c, 700c. MTB: 24’’,26’’,650b,29’’
 • Connectie via Bluetooth, ANT+ en FE-C
 • Compatibel met iOS, Android en Windows.
 • Automatische kalibratie
 • Direct drive trainer met vliegwiel
 • Meest realistische fietservaring
 • Geschikt voor Zwift

 

Voor- en nadelen van de Wahoo Kickr V5

Wij hebben diverse fietstrainers uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Biedt de fietstrainer ook wat hij belooft in de product omschrijving? Wij hebben het voor je onderzocht. De pluspunten van deze specifieke fietstrainer zetten we hieronder voor je op een rij. Later in dit artikel laten wij je de minpunten van deze trainer zien. Wij beseffen dat wat voor de één een pluspunt is, voor een ander een minpunt kan zijn en vice versa. Neem al deze aspecten voor jezelf eens onder de loep en bepaal of deze fietstrainer voor jou een goede optie zou zijn. Wij kunnen je van advies voorzien, de overweging zul je echter zelf moeten maken.

 

De voordelen van de Wahoo Kickr V5

We beginnen met de punten die wij als zeer positief hebben ervaren bij de fietstrainer van Wahoo:

 

Vermogen, hellingspercentage en nauwkeurigheid

Oké, laten we eens beginnen met de technische specificaties van de Wahoo Kickr 5e generatie. Deze trainer is nauwkeuriger en realistischer dan ooit. Het maakt jouw indoor trainingen levensecht en zeer realistisch. De beste professionals kunnen zich naar hartenlust uitleven op dit apparaat. De elektromotor simuleert tot een maximaal vermogen van 2200 Watt en een hellingspercentage van 20%. Daarmee is de Kickr V5 een echte krachtpatser. Er zijn maar weinig direct drive fietstrainers die zich hieraan kunnen meten. De Tacx Neo 2 heeft ook een maximaal vermogen van 2200 Watt en de Saris H3 komt heel dicht in de buurt.

Ook de maximale nauwkeurigheid is het vermelden waard. De Wahoo Kickr is samen met de Tacx Neo 2 met 1% de nauwkeurigste fietstrainer die verkrijgbaar is. Door de jaren heeft de Kickr veel ontwikkelingen doorstaan waardoor dit apparaat steeds nauwkeuriger is geworden. Een nog nauwkeuriger apparaat zul je niet vinden.

 

Compatibel voor alle sportfietsen

De Wahoo Kickr fietstrainer is niet alleen te gebruiken door de wielrenner, maar ook door de mountainbiker. Ook als je gebruik maakt van een andere sportfiets zul je deze fietstrainer kunnen gebruiken voor je indoor trainingen. De Kickr kun je gebruiken met Quick-Release assen. Je krijgt adapters meegeleverd voor alle typen steekas.

 

Cassette meegeleverd

Vermogen en hellingspercentage van de wahoo kickr v5Bij de meeste fietstrainers heb je nog gedoe met cassettes die je nog apart moet aanschaffen. Bij deze fietstrainer heb je geen gedoe, de Kickr wordt namelijk standaard geleverd met een Shimano 11-speed cassette. Bovendien is de cassette al gemonteerd op de trainer zodat je dat ook niet meer zelf hoeft te doen. Wil je een andere cassette gebruiken? Dan zul je die eventjes moeten omwisselen.

 

Software

De Wahoo Kickr is compatibel met vrijwel alle apps die er momenteel zijn. Naast een Bluetooth-verbinding heeft de Kickr ook een Ant+verbinding. Via indicatoren op de trainer kun je zien welke verbinding actief is. Je kunt je trainer aan alle slimme apparaten koppelen.

 

Axis Action Feet

Daar komtie dan; de Axis Action Feet. Nieuw op deze 5e generatie fietstrainer. De Wahoo Kickr V5 is uitgerust met meebewegende pootjes die tot wel 5 graden zijdelings kunnen meebewegen. Bovendien is de stijfheid van het meebewegen aanpasbaar. Er zijn maar weinig andere fietstrainers die hiermee zijn uitgerust. Het is echt een aspect wat de 5e generatie uniek maakt van alle andere fietstrainers. Het voordeel van deze meewegende pootjes is dat je een nog realistisch gevoel ervaart tijdens een training. Dit komt doordat je mee deinst op het moment dat je aanzet.

 

Muisstil

Bij hoge snelheden hoor je een klein beetje geluid van het vliegwiel, maar dat is het dan ook wel. De Wahoo Kickr versie 5 is stiller dan zijn voorgangers en tevens een van de stilste trainers die wij getest hebben. Je kunt dus prima tv-kijken of een muziekje luisteren tijdens de rit om deze nóg aangenamer te laten verlopen.

 

Inklapbare pootjes

Net als de Elite Suito T is ook deze fietstrainer eenvoudig op te bergen na de training. Dit komt doordat je de pootjes kunt inklappen door ze naar binnen te vouwen. Dit kan heel eenvoudig: op de pootjes zit een knopje en wanneer je deze indrukt, kun je het pootje naar binnen vouwen. Middels een draaiknop aan de zijkant kun je de trainer nog compacter maken.

 

Klaar voor de toekomst

De Wahoo Kickr versie 5 heeft een extra poort gekregen om nog nieuw te lanceren accessoires op aan te sluiten die zorgen voor een verbeterde netwerk verbinding. Daarmee is deze fietstrainer al klaar voor de toekomst.

 

De nadelen van de Wahoo Kickr V5 fietstrainer

Natuurlijk zijn er niet alleen pluspunten te noemen, de fietstrainer kent ook een paar aspecten waar wij net wat minder gelukkig mee zijn. Ook die willen wij met je delen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Relatief groot

Wanneer de trainer is uitgeklapt, is deze vrij fors. De trainer is 54 cm lang, 71 cm breed en heeft een hoogte van 44 cm. Gelukkig kun je deze trainer inklappen wanneer je er geen gebruik van maakt en dus makkelijk opbergen. Ingeklapt is hij nog maar 23 cm breed.

 

De meegeleverde cassette

De standaard meegeleverde cassette is een 11-speed Shimano cassette. Wanneer je met een 10-speed fiets rijdt, zul je een andere cassette moeten aanschaffen. Dan zijn er weer extra kosten aan verbonden.

 

Geen voorwielsteun

Er wordt geen voorwielsteun meegeleverd.

 

Hoge aanschafprijs

De Wahoo Kickr v5 valt in een hogere prijsklasse en dat is niet voor iedereen weggelegd. Deze trainer is dan ook met name bedoeld voor de professionele fietser en de veeleisende amateur. Is je budget niet zo groot? Neem dan eens een kleine in het middensegment. Ook daar vind je fietstrainers met een uitstekende prijskwaliteitsverhouding.

 

Eindconclusie Wahoo Kickr V5.0

Inmiddels hebben we diverse direct drive fietstrainers getest en we kunnen met recht zeggen dat de Wahoo Kickr V5.0 toch wel een van de beste fietstrainers op de markt is. Met een maximaal vermogen van 2200 Watt kan de trainer hellingen tot wel 20% simuleren. En dat is fors. Daarnaast is de trainer extreem stil, stiller dan andere exemplaren, terwijl die ook al stil genoemd kunnen worden. De Kickr v5 voelt erg realistisch wat natuurlijk een must is voor een fietstraining. Hoewel de trainer van zichzelf niet klein is, is hij door de inklapbare pootjes en handvat eenvoudig kleiner te maken zodat je deze kunt opbergen.

De aanschafprijs van dit apparaat is echter wel hoog, maar als je de meest complete trainer zoekt is het dat bedrag zeker waard. Ben je een amateurwielrenner en wil je zo af en toe eens een indoor training volgen? Of ligt je budget een stuk lager? Lees dan eens onze andere reviews. Er zijn genoeg direct drive fietstrainers die minder geld kosten, maar wel een uitstekende prijskwaliteitsverhouding hebben.

Bestel de Wahoo Kickr V5 zonder tussenhandelaar op bol.com

De populairste Wahoo Kickr V5 accessoires: