Betrouwbaar, stabiel en stiller dan ooit te voren. Dat zijn de woorden die bij ons boven kwamen nadat we de Saris H3 direct drive fietstrainer hadden getest. De Saris h3 is niet de eerste generatie. Het doel van de fabrikant was om een direct drive fietstrainer te ontwikkelen met een geluidsniveau onder de 60 dB. En dat is gelukt. De H3 is 5x stiller dan de vorige generatie. In dit artikel vertellen wij je alles over deze direct drive fietstrainer. We noemen de belangrijkste eigenschappen en zetten ook de voordelen en nadelen van dit apparaat voor je op een rij. Het zal je vast niet verbazen dat ‘stil’ als eerste bij de voordelen wordt genoemd.

 

Wat is de Saris H3?

Voordat we wat dieper op de voor- en nadelen ingaan, vertellen wij eerst in een paar zinnen iets meer over de Saris H3. De Saris H3 is een direct drive spinningfiets uit de middenklasse. De prijs van het apparaat is gemiddeld zo’n € 850,00, maar als je de aanbiedingen in de gaten houdt, dan lukt het je vast om deze voor een goedkopere prijs aan te schaffen. Het vermogen is echter 2000 Watt en kan een helling tot 20% simuleren. Alleen al als je deze dingen tegen elkaar wegzet, dan valt de uitstekende prijskwaliteitsverhouding meteen op. Daarnaast zul je merken dat het vliegwiel een stuk zwaarder weegt dan zijn soortgenoten. Het voordeel daarvan is dat de beweging enorm vloeiend is tijdens het trainen.

 

Wat zijn de eigenschappen van de Saris H3?

Wat zijn de eigenschappen van de Saris H3Het is fijn als je kort en bondig een overzicht van de eigenschappen van het apparaat hebt. Daarom zetten we deze eerst voor je op een rijtje.

 • Stiller dan ooit: minder dan 60 dB door alle nieuwe aandrijfsystemen
 • Nauwkeurige training: +/- 2% vermogensnauwkeurigheid.
 • Snelspanner: 142 mm en 148 mm steekas
 • Maximale wattage: 2000 Watt
 • Maximale stijgingspercentage: 20%
 • Geschikt voor wielmaat: 27,5 tot 29 inch
 • Gecontroleerd en consistent: elektromagnetische weerstand zorgt elke keer voor een afgemeten training.
 • Direct Drive-ontwerp: breedste compatibiliteit van de fiets en elimineert wielslippen.
 • Geen externe sensoren vereist: meet snelheid, cadans en kracht.
 • Naadloze integratie: maakt verbinding met indoor fiets-apps met dubbele ANT + FE-C en Bluetooth FTMS-normen.
 • Zwift gecertificeerd

 

Voor- en nadelen van de Saris H3

Wij hebben diverse fietstrainers uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Van elke fietstrainer hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet. En zoals met elk product kent ook de Saris H3 direct drive fietstrainer een aantal nadelen. Ook die gaan we onder de loep nemen en beschrijven. Zo kun jij voor jezelf op een rij zetten wat jij meer of minder belangrijk vindt bij het maken van een keuze voor een fietstrainer.

 

Voordelen van de Saris H3

Als eerste gaan we alle pluspunten eens op een rij zetten. En dat zijn er heel wat hebben we ontdekt. Dit is dan ook niet voor niets een van de beste fietstrainers die momenteel verkrijgbaar is.

 

Stil, stiller, stilst

De fabrikant heeft zichzelf overtroffen. Het doel was om een stillere direct drive fietstrainer te maken dan de voorganger. Het liefst een fietstrainer die minder dan 60 dB geluid produceert. En dat is ze gelukt. De H3 fietstrainer is maar liefst 5x stiller dan de vorige generaties en daarmee de stilste fietstrainer die de Saris fabrieksdeur heeft verlaten. Zo kun jij prima een muziekje luisteren of een film of serie kijken terwijl je een training doet. Ook je huisgenoten of andere omstanders zullen geen geluidsoverlast hebben. Wel zo prettig. Voor jou en je omgeving.

 

Erg stabiel

Voordelen van de Saris H3 smart trainerHet gewicht van de fietstrainer is een voordeel en een nadeel tegelijk. We leggen het uit. Als je de doos opendoet en de fietstrainer eruit tilt, dan valt meteen op dat deze behoorlijk zwaar is. Het apparaat is niet eenvoudig te tillen, maar het handvat bovenop maakt het wel een stuk makkelijker. Het hoge gewicht heeft wel als voordeel dat het apparaat erg stabiel is. Het vliegwiel alleen is al 9 kg en zwaarder dan zijn soortgenoten. Ook dat heeft een voordeel. Hoe zwaarder het vliegwiel hoe vloeiender de beweging tijdens het trainen is. Maar dat hij zwaar is, is een gegeven die wij toch ook bij de nadelen willen noemen.

 

Inklapbaar en compact

Ingeklapt is het apparaat compact waardoor je deze makkelijk kunt opbergen. Vooral handig als je weinig ruimte hebt, of als je het apparaat wilt vervoeren om elders te trainen. Als je wilt gaan trainen is het enige wat je hoeft te doen de trainer op zijn plaats te zetten en de poten uit te klappen. Onder de uiteinden van deze poten zitten uitdraaibare pootjes waardoor het apparaat ook op een ongelijke vloer stabiel kan worden gezet. Een groot pluspunt!

 

Eenvoudige installatie

Eenmaal uit de doos dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk gebruik maken van de trainer en je eerste training daarop volgen. Een snelle en eenvoudige installatie is dan wel zo prettig. De body is geschikt voor een 8-11 speed Shimano of Sram cassette. Deze moet je overigens nog wel apart aanschaffen. Daarnaast zitten er verschillende adapters bij waarmee hij geschikt gemaakt kan worden voor steekassen en snelspanners. Bij andere merken komt het voor dat je deze adapters er nog apart bij moet kopen, maar dat is bij dit apparaat dus niet nodig.

 

Duurzaamheid

Opvallend is de duurzaamheid van de fietstrainer. De behuizing is gemaakt van gegoten aluminium uit de binnenlanden van Amerika. Dat maakt dat de fietstrainer niet alleen heel stabiel is, maar ook nog eens duurzaam. Je zult jarenlang plezier hebben van dit apparaat.

 

Prijskwaliteitsverhouding

De prijskwaliteitsverhouding; daarover kunnen wij zeggen dat deze uitstekend is. Er zijn maar weinig fietstrainers onder de € 1000,- verkrijgbaar met zulke goede specificaties. Als je goed op de aanbiedingen let, dan is de Saris H3 al voor minder dan € 700,- verkrijgbaar. Deze fietstrainer zit dan ook in de absolute top van de best presterende trainers.

 

Voorwielsteun meegeleverd

Standaard wordt een voorwielsteun meegeleverd die op een slimme manier is op te bergen in de trainer wanneer je deze niet gebruikt.

 

Nadelen van de Saris H3

Dan is het nu tijd om eens op de nadelen in te gaan.

 

Geen cassette meegeleverd

Het nadeel van deze fietstrainer is dat er geen cassette meegeleverd wordt. Deze zul je zelf nog moeten aanschaffen. De body is geschikt voor een 8-11 speed Shimano of Sram cassette.

 

Zwaar

We noemden het al bij de voordelen. Door het hoge gewicht is deze fietstrainer onwijs stevig en stabiel. Het nadeel is wel dat hij wat lastiger te tillen is. Maar ook daar is weer over nagedacht. Achterop de trainer zit een ergonomisch handvat waardoor je ‘m makkelijker kunt vastpakken. Maar al met al is en blijft het een zwaar apparaat.

 

Eindconclusie

De Saris H3 is echt een stille fietstrainer. Iets wat je gezinsleden ook wel zullen waarderen. Daarnaast is dit apparaat stevig, solide en duurzaam, wat garant staat voor jarenlang plezier. Het nadeel is echter het gewicht. De Saris H3 is behoorlijk zwaar. Wat dan wel een voordeel is, is dat het een redelijk compacte trainer is omdat je de steunen in kunt klappen. Bovendien is de Saris H3 voorzien van een ergonomisch handvat wat het tillen makkelijker maakt, ondanks zijn gewicht. De prijs in vergelijking met de specificaties is ook uitstekend. De Saris H3 is zeker het overwegen waard als je van plan bent om een zeer goede trainer te kopen.

 

 

Lees ook onze andere reviews door: