Als je je afvraagt of fietsen met een gebroken elleboog mogelijk is, dan hoef je alleen maar naar het voorbeeld van de Belgische beroepswielrenner Jelle Vanendert te kijken om te weten dat het kan. In 2017 reed hij een aantal dagen in de Ronde van San Luis met een gebroken elleboog rond. Uiteindelijk moest hij door de pijn opgeven. Hij moest daarna 10 dagen een brace dragen voordat hij weer kon fietsen.

Verstandig is het dus niet om rond te rijden met  een gebroken elleboog. Je kunt er ook niet op gokken dat je net zo’n korte hersteltijd hebt als Vanendert. De ene breuk is de andere niet. Daarom kijken we eerst naar de elleboog zelf.

 

Wat is een olecranonfractuur?

Het ellebooggewricht bestaat uit drie botten, de humerus (bovenarmbeen), ellepijp (eerste van twee onderarmbeenderen aan pinkzijde) en radius (tweede van twee onderarmbeenderen aan duimkant) en wordt bij elkaar gehouden door ligamenten, spieren en pezen. Het buigt en strekt zich uit als een scharnier, maar het is ook belangrijk voor de rotatie van de onderarm.

Een olecranonfractuur is een breuk in het “puntige bot” van je elleboog die uitsteekt wanneer je je arm buigt, wat eigenlijk het einde van de ellepijp is. Dit type fractuur komt vaak voor en komt meestal geïsoleerd voor (er zijn geen andere verwondingen), maar kan ook deel uitmaken van een complexere elleboogblessure.

Symptomen van een olecranonfractuur kunnen zijn: pijn, gevoeligheid, zwelling en het onvermogen om de elleboog te strekken of pijn bij het strekken van de elleboog. Afhankelijk van de mate en het type fractuur, kan de behandeling het gebruik van een mitella of een operatie omvatten om de botten op hun plaats te houden terwijl ze genezen. In tegenstelling tot gebroken botten in andere delen van het lichaam, is pijn een grote zorg tijdens het herstel van een elleboogfractuur.

Het aanbrengen van ijs op het gebied en het nemen van de voorgeschreven medicatie kan de pijn tijdens jouw herstel helpen verlichten. Het wordt ook aanbevolen om jouw elleboog hoog te houden om zwelling te voorkomen.

 

Fysiotherapie bij het herstellen van een gebroken elleboog

Wanneer kun je weer fietsen na een gebroken elleboogEen cruciaal onderdeel van herstel is fysiotherapie en revalidatie van het ellebooggewricht en inderdaad de hele arm. Fysiotherapie-oefeningen en rekoefeningen helpen stijfheid te voorkomen, de spierkracht te vergroten, de flexibiliteit te verbeteren en het bewegingsbereik te herstellen. Je fysiotherapeut zal je laten zien hoe je de bloedsomloop kunt stimuleren, de genezing kunt verbeteren en pijn in het hele ellebooggebied kunt verminderen.

Daarom zullen patiënten die medische behandeling krijgen voor een elleboogfractuur waarschijnlijk worden aanbevolen om fysiotherapie te ondergaan als een belangrijk onderdeel van hun revalidatie. Het is belangrijk dat je de fysiotherapie-oefeningen blijft doen totdat jouw elleboog en arm volledig hersteld zijn.

 

Wanneer kun je weer fietsen na een gebroken elleboog?

Je kunt in ieder geval waarschijnlijk zo snel als mogelijk op de hometrainer of fietstrainer fietsen. Hierbij hoef je niet beide armen op het stuur te plaatsen, zodat je je elleboog kunt ontzien. Voor het fietsen op de weg dient je elleboog eerst te genezen. Op de hometrainer fietsen helpt in ieder geval bij het genezingsproces.

 

Hoe lang duurt het voor ik weer de weg op kan?

Zoals gezegd ligt dat aan de breuk. De BMC racer Marcus Burghardt kon na 8 weken weer meedoen aan wedstrijden. Voor de gemiddelde mens staat er zo’n 4 maanden voor, terwijl een volledige genezing een jaar kan duren. Je arts zal specifieke instructies geven voor een succesvol herstel van jouw elleboogfractuur. Elke patiënt herstelt in zijn eigen tempo, maar het is beter om de arts jouw breuk regelmatig te laten controleren.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:

 

 Image by Racool_studio on Freepik
Image by Freepik