Drinken tijdens het wielrennen is belangrijk, of je nu wielerprof bent of voor je plezier fietst. Raakt je lichaam uitgedroogd, dan heeft dit namelijk direct effect op je welzijn en je prestaties. Ook je herstel verloopt moeizamer als je vochtbalans niet op orde is. Wat te drinken tijdens het wielrennen? Maar allereerst: waarom is het belangrijk om voldoende te drinken?

Het belang van voldoende vocht

Aangezien je lichaam voor een groot deel uit water bestaat, is het belangrijk om deze hoeveelheid op peil te houden. Al bij een paar procent vochtverlies kun je dat immers al merken. Niet alleen aan een droge mond, maar ook aan je prestaties.

Als je lichaamsgewicht met 4 procent afneemt, beïnvloedt dat de werking van je spieren. Bij een afname van 5 procent daalt je spiercapaciteit met maar liefst 30 procent.

Dit heeft alles te maken met het feit dat je bij een vochttekort minder zweet en je lichaam de warmte minder goed kan afvoeren. De doorbloeding van de huid neemt af en de kerntemperatuur van je lichaam stijgt.

Is er sprake van een verstoorde vochtbalans, dan gebruiken je spieren meer glycogeen. Je spijsvertering werkt bovendien niet optimaal. Het is dus van belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Het beste houd je dan ook je vochtbalans goed in de gaten.

Zo houd je je vochtbalans in het oog

De kleur van je urine zegt veel over hoeveelheid vocht in je lijf. Een vrijwel kleurloze tot lichtgele kleur geeft aan dat je vochtbalans goed is. Naarmate de kleur donkerder wordt, is er steeds meer sprake van een verstoorde vochtbalans. Bij een heldergele kleur is sprake van uitdroging.

Als je als wielrenner een slank postuur hebt, is het handig om je dagelijks te wegen. Dan heb je snel in de gaten of je lichaamsgewicht afneemt en daarmee de hoeveelheid vocht in je lijf.

Dagelijks drinken

Voordat je je afvraagt wanneer en wat je tijdens het wielrennen moet drinken, is het belangrijk om iedere dag voldoende water te nuttigen. Dan is het gemakkelijker om je vochtbalans tijdens een rit op peil te houden. Probeer daarom twee tot drie liter water per dag te drinken, ook op dagen dat je niet fietst.

Drinken tijdens het wielrennen

Tijdens het wielrennen is het belangrijk om niet te wachten tot je dorst krijgt, maar al bij de start twee tot drie grote slokken uit je bidon te nemen. Probeer daarna iedere tien tot vijftien minuten te drinken. De meeste wielrenners verliezen per uur zo’n 500 tot 1000 milliliter vocht. Je kunt bij jezelf nagaan of dat ook voor jou geldt door je voorafgaand en na een rit zonder drinken te wegen. Probeer het vocht tot 75 procent aan te vullen.

Wat je het beste kunt drinken tijdens het wielrennen hangt af van de lengte van je fietstocht. Tot een uur op de fiets kun je meestal volstaan met water. Vanaf een tot twee uur op de fiets is het prettig om de elektrolyten, die tijdens het zweten verloren gaan, aan te vullen. Een gezonde manier om dat te doen is middels kokoswater. Dit is vrij van toegevoegde suikers.

Vanaf drie uur op de fiets is het belangrijk om zowel je lichaam te hydrateren als de elektrolyten voorraad aan te vullen. Hiervoor kun je een combinatie van kokoswater en water drinken. Vergeet ook de eiwitshake niet aan het einde van de rit. Eiwitten zijn namelijk cruciaal voor het herstel van je spieren.

Hoe zit het met kramp?

Kramp is vaak niet het gevolg van uitdroging, maar heeft te maken met je magnesiumstatus. Het kan raadzaam zijn om een magnesiumsupplement te slikken. Belangrijk hierbij is de beste magnesiumtabletten herkennen, zodat ze ook echt wat voor je doen en je er daadwerkelijk profijt van hebt.

 

Lees ook onze andere reviews door: