Fietsen met een blaasontsteking kan bijzonder pijnlijk zijn. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dit komt omdat bij vrouwen de uitgang van de plasbuis dichter bij de anus ligt dan bij mannen. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen. Je spreekt van een blaasontsteking wanneer er een opeenhoping van slechte bacteriën is in de gebieden die betrokken zijn bij het plassen. De blaas, de nieren en de urethra zijn de meest voorkomende broedplaatsen voor infecties.

Er zijn zowel interne als externe oorzaken die tot een infectie kunnen leiden. Interne problemen kunnen ingewikkelder zijn en kunnen verschillende problemen omvatten, namelijk binnen het spijsverteringsstelsel. Voor fietsers is het vaak een externe invloed die leidt tot onze aanvallen van ongemak. Externe oorzaken verwijzen vaak naar bacteriën die de blaas binnenkomen via de urethra en zich van daaruit vermenigvuldigen.

 

Blaasontsteking en fietsen

Urineweginfecties komen vrij veel voor bij vrouwelijke fietsers. Een van de belangrijkste contactpunten is de billen op het zadel. Er is veel druk, hitte en wrijving die zich kunnen ophopen en irritatie kunnen veroorzaken. Veel vrouwelijke fietsers gebruiken zeemcrèmes om zadelpijn en schaafwonden te verhelpen, wat prima is. Maar als je dat koppelt aan bacteriën en de voorwaartse/achterwaartse druk op het zadel, kunnen bacteriën omhoog geduwd worden in de urethra, en zelfs verder.

 

Kun je fietsen met blaasontsteking?

De aanbeveling is om niet deel te nemen aan sportwedstrijden totdat je koortsvrij, goed gehydrateerd en vrij van urinewegsymptomen bent. Als het een ongecompliceerde blaasontsteking is en de behandeling is gestart wanneer de symptomen beginnen, zou er geen probleem moeten zijn met normale training.

 

Uitdroging

Je moet er wel bewust van zijn dat veel zweten kan leiden tot uitdroging en dit kan een blaasontsteking erger maken. Het is waarschijnlijk ook de moeite waard om te begrijpen wat jouw infectie in de eerste plaats heeft veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld regelmatig lange ritten maakt die meer dan twee uur duren en je geen vocht binnenkrijgt, dan kan jouw blaasontsteking in verband worden gebracht met voortdurende uitdroging en stress.

Als je gaat sporten, denk er dan eens over na hoe goed je je echt voelt en of je het je kunt veroorloven om ofwel een paar dagen vrij te nemen of een langzamere, meer herstellende vorm van beweging te kiezen die je niet extra zweterig maakt. Als je echter je normale regime wilt voortzetten, concentreer je dan op het hydrateren tijdens en na je sessie.

 

Preventie en behandeling van blaasontsteking

Het gebied het dichtst bij het zadel is een gebied dat al veel bacteriën bevat, maar de extra warmte en het zweet veroorzaakt door fietsen kan de bacteriekolonies vergroten als fietsers niet erg voorzichtig zijn. De wrijving veroorzaakt door het zadel kan deze bacteriën in de urethra en in de blaas laten doordringen. Er zijn echter speciaal gespleten zadels die de pijn helpen verminderen.

Lees ook eens over: 17 redenen waarom je kniepijn hebt tijdens het fietsen

Goede hygiëne

Wat helpt is verbeterde hygiëne tijdens de rit. Het is belangrijk om het gebied zo schoon mogelijk te houden door regelmatig te wassen voor en direct na het rijden. Dit in combinatie met regelmatig wisselen van ondergoed en het dragen van katoenen broeken zal helpen om de bacteriën in dit gebied te verminderen.

 

Hydratatie

Het spreekt voor zich dat het drinken van veel water helpt om je organen schoon te houden en je lichaamstemperatuur te reguleren. Het vergroot de kans om het ontstaan ​​van bacteriën te verkleinen.

 

Gebruik D mannose tabletten tegen blaasontsteking

Het slikken van D mannose tabletten is een uitstekende manier om blaasontsteking te voorkomen. Het bevat natuurlijke suiker en heeft voor zover bekend geen bijwerkingen. Ook diabetici kunnen het zonder gevaar innemen.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:

 

Image by jcomp on Freepik