Kamperen, je hebt het misschien wel eens gedaan. Voor sommige is kamperen de ultieme uitvlucht voor ons vluchtige leven. Gewapend met je tent en nog een aantal spullen de wilde natuur in. Het creëert een gevoel van ultieme vrijheid. Je kunt vrijwel overal je tent opzetten en gaan slapen. Het avontuur voelt alsof je teruggaat in de tijd. Maar waarom doen we het eigenlijk? En hoe is het ontstaan?

Wat bedoelen we eigenlijk met kamperen?

Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een caravan, tent, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal één of meerdere nachten. Bij kamperen neemt men genoegen met relatief weinig luxe, vaak met de bedoeling om van de natuur te genieten en tot rust te komen. Ook het informele, “vrije” karakter van deze vorm van overnachten, kan een belangrijke reden zijn om voor kamperen in plaats van voor een ander vakantieverblijf te kiezen.

De geschiedenis van kamperen

Kamperen is als recreatieve activiteit eind negentiende eeuw ontstaan in Engeland. Welgestelde lieden die fietstochten maakten overnachten soms in bij hotels opgeslagen tenten. In 1906 werd in Groot-Brittannië de eerste camping club opgericht. In Nederland moest men wachtten met kamperen tot in 1912 de Nederlandse Toeristen Kampeer Club werd opgericht. In Hoek van Holland werd in het jaar 1923 Recreatieoord Hoek van Holland geopend. Tot dan toe was kamperen vooral een elitaire ‘sport’. Daar kwam in de jaren dertig van de twintigste eeuw verandering in toen de activiteit ook populariteit verwierf onder de ‘gewone man’. De grote doorbraak kwam echter na de Tweede Wereldoorlog, dankzij meer vrije tijd, gestegen welvaart en een grotere mobiliteit.

Wat is typerend aan kamperen?

Typisch aan kamperen is natuurlijk de eenvoud. Met weinig middelen zoals alleen een tent en een slaapmat de natuur in. Kamperen kan een grote groep activiteiten omvatten, variërend van survivaltochten waarbij de deelnemers zeer weinig bagage bij zich hebben, tot het verblijven in accommodaties met elektriciteit, gas en stromend water. Uiteindelijk is er een grote kans dat je op een campingstoel eindigt rondom een kampvuur.