Wind door de haren, modder in je gezicht en misschien nog wat schrammen op je knieën: wat is er fijner dan op de mountainbike genieten van de buitenlucht? Er zijn een aantal spullen die je het beste altijd bij je kunt hebben als je gaat mountainbiken. Je bent vaker op afgelegen plekken die vaak ook slecht bereikbaar zijn. Neem dus de volgende spullen altijd mee als je op de mountainbike stapt.

 

Wat meenemen bij mountainbiken?

Als mountainbiker is het verstandig om de zaken goed op orde te hebben als je het bos in gaat. Daarom hebben we een lijst opgesteld met spullen die je zeker bij je moet hebben als je gaat mountainbiken. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als je midden in het bos bent.

 

Reservemateriaal

Zul je altijd zien: ben je net lekker onderweg, heb je een lekke band! Dit hoeft geen probleem te zijn, als je maar het juiste reservemateriaal bij je hebt. Neem dus een juiste maat binnenband mee, een pompje en een setje bandenlichters. Ook is het aan te raden een minitooltje mee te nemen, waar een aantal inbussen en een kettingpons aan zitten waarmee je noodzakelijke aanpassingen kan maken aan je fiets en ketting. Neem voor het maken van de ketting ook een kettingschakel mee. Reservemateriaal kan je meenemen in een achterzak van je wielershirt, in een zadeltasje dat je onder je zadel hangt, of in een rugtas. Kies in het laatste geval voor een lichte en strak op je lichaam aansluitende rugzak, zodat je geen last hebt van een slingerende rugzak als je snel door de bochten scheurt.

 

Eten en drinken

Fietsen kost energie, en dus is het belangrijk om voldoende eten en drinken mee te nemen. Vaak zijn een banaan of een stuk ontbijtkoek al goede bronnen van energie, maar als je het serieuzer wilt aanpakken dan kun je ook speciale sportvoeding aanschaffen. Hierin zitten meer koolhydraten, waardoor je op efficiënte wijze voldoende energie binnenkrijgt. Het drinken van sportdrank is aan te raden wanneer je meer dan 1,5 uur gaat fietsen: je verliest namelijk al snel mineralen en zouten wanneer je zweet. Om deze aan te vullen drink je het beste een isotone sportdrank, waarin voldoende aanvullende mineralen, zouten en koolhydraten zitten.

 

Elektronica

Het gebruik van een fietscomputer met navigatie is erg handig als je op een plek gaat fietsen waar je de weg niet kent. Ga je lang fietsen? Neem dan ook een powerbank en een usb-kabel mee, zodat je onderweg je navigatie of telefoon kan opladen. Natuurlijk is ook een telefoon meenemen erg verstandig. In het voor- en najaar zorgen oplaadbare lampjes ervoor dat je veilig thuiskomt. Meer tips over hoe elektronica je helpt om veilig te fietsen, lees je op de site van ExpressVPN. En wil je tot slot graag thuis laten zien wat je beleefd hebt? Neem dan een ‘action cam’ mee zodat je alles kan vastleggen.

 

 Overige spullen

Een zonnebril kan in de zomer fijn zijn om het felle zonlicht uit je ogen te weren. Let er wel op dat er in het bos veel afwisseling is tussen zon en schaduw: een bril met wat lichtere glazen én een UV-filter zorgt ervoor dat je in alle omstandigheden helder zicht houdt op alle wortels die voor je neus verschijnen. Het meenemen van zonnebrand is ook een aanrader op warme, zonnige dagen.

Voor noodgevallen is het goed om een klein EHBO-setje mee te nemen. Denk goed na wat van pas kan komen: een thermodeken, ontsmettingsmiddel, handschoenen, grotere pleisters en verband, bandages en drukverband zijn nuttig om mee te nemen op de fiets.

Op het gebied van kleding is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke veranderingen in het weer. Kleed je daarom met laagjes aan, zodat je dingen aan en uit kan trekken. Een mouwloos windjackje is klein op te vouwen, en is erg handig als het plotseling kouder wordt. Vergeet ook niet om lange handschoenen mee te nemen: wanneer bospaden overwoekerd zijn kunnen handschoenen met lange vingers je handen beschermen tegen vervelende schrammen of wondjes. Ook geven handschoenen extra grip.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid en fietsen:

 

 Image by stefamerpik on Freepik