De zomervakantie is van oudsher dé periode waarin veel mensen eropuit gaan. De invulling van deze vrije weken is overigens wel aan trends onderhevig. Waar men bijvoorbeeld in het verleden massaal naar Frankrijk of Spanje trok, is een vakantie in eigen land sinds de coronapandemie ongekend populair. Maar de prijzen van accommodaties zijn de afgelopen jaren wel flink gestegen en veel mensen hebben sowieso vanwege de hoge inflatie wat minder te besteden. Grote kans dus dat er veel mensen kiezen voor een dag op pad op hun e-bike. Hoe zorg je ervoor dat dit een leuke, ontspannen dag wordt?

Zorg ervoor dat je e-bike bij je past

Het aanbod e-bikes is de afgelopen jaren gigantisch toegenomen. Elektrische bakfietsen, mountainbikes, stadsfietsen en toerfietsen: de keuze is reuze vandaag de dag. Wil je een dag lekker op pad met je e-bike, dan is het vooral belangrijk dat de fiets past bij jou als fietser, en je specifieke wensen en eisen. Denk aan je favoriete zithouding, het type aandrijving en de grootte van de accu (en daarmee actieradius). Hoewel persoonlijke voorkeur zeker een rol speelt, kun je een ook naar de algemene beoordelingen van e-bikes kijken. Uit de jaarlijkse test van de Consumentenbond kwamen in 2023 diverse fietsen als beste e-bike uit de bus. Het betroffen onder meer de Cube Supreme Hybrid SLX 625, Dutch ID Phantom 75 625Wh en de Kalkhoff Image 5.B Excite+ Blx 625Wh.

Ga goed voorbereid op pad

Sommige zaken zijn altijd handig om bij je te hebben, op welke fiets dan ook tijdens een dagje weg. Denk aan schoenen en kleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen, bidons met voldoende water en wat snacks, kleding voor warm / koud weer of regen en een reparatiesetje voor je fiets en fietspomp. Met een e bike op pad vraagt echter enkele extra voorbereidingen. Plan bijvoorbeeld je route vooraf, zodat je zeker weet dat je accu lang genoeg meegaat om ondersteuning te bieden. Laad de accu vooraf geheel op, en neem zo nodig een reserveaccu mee.

Denk goed na over het vervoer van je e-bike

Hoewel je ongetwijfeld ook best een mooie toch kunt maken vanuit huis, is de kans groot dat je wil gaan fietsen in een andere regio. Je elektrische fiets kun je met behulp van een auto of trein op de plek van bestemming krijgen. Houd er hierbij vooral rekening mee dat een elektrische fiets behoorlijk zwaar kan zijn. Zorg dus voor hulp bij het op- en afladen van de fietsendrager achterop de auto, of in en uit de trein.

Veel fietsplezier!