Tijdens Corona sloten de sportscholen en kwamen we op nationaal niveau kilo’s aan. Prijzen voor fitnessbankjes en dumbellsets werden op Marktplaats voor astronomische prijzen verkocht. Meteen werd pijnlijk duidelijk dat we te afhankelijk zijn van de sportschool voor onze sportbehoefte. Dat willen we natuurlijk niet nog een keer meemaken. De hoop is gevestigd op het feit dat de virusgeest de komende jaren in de fles blijft, maar je weet natuurlijk maar nooit. Bovendien biedt een thuisgym bijkomende voordelen. Je hoeft artikelen maar één keer aan te schaffen in plaats van een duur fitnessabonnement, je hoeft niet in de rij te staan bij de fitnessapparaten en je hoeft in de winter niet de kou te trotseren om in de sportschool aan te komen.

Welke ruimte gebruik je?
Een absolute voorwaarde is natuurlijk dat je ruimte hebt om een thuis gym te realiseren. Heb je veel ruimte dan heb je vanzelfsprekend meer opties, maar is je ruimte beperkt dan is het belangrijk om workouts en fitnessbenodigdheden te kiezen die weinig ruimte innemen. Daarnaast wil je spullen kiezen die effectief zijn en daarnaast een verscheidenheid aan toepassingen bieden. Heb je wel genoeg ruimte bedenk dan dat het een ruimte moet zijn die je goed kunt ventileren en dat deze bij voorkeur in de buurt van de badkamer is zodat je meteen na je workout onder de douche kunt springen.

Wat heb je nodig voor cardio?
Cardio fitness is een belangrijk onderdeel van je workout aangezien het zorgt voor vetverbranding en veel gezondheidsvoordelen biedt. Cardio is een afkorting van cardiovasculaire training waarbij je het hart en de longen traint waardoor je conditie verbetert. Als je weinig ruimte hebt en je een klein budget hebt dan is een springtouw een goede start. Het klinkt misschien kinderachtig en mogelijk krijg je flash backs naar je kleuterschool maar een springtouw is een absolute conditie booster. Heb je een groter budget en meer ruimte dan is de cross-trainer een goede optie. Doordat je zowel je armen als je benen beweegt krijg je een full body workout. Omdat het apparaat gebruik maakt van elliptische bewegingen is het niet belastend voor je gewrichten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen waarbij je kniegewrichten constant je gewicht moeten opvangen wat op de lange termijn voor blessures kan zorgen.

Welke materialen heb je nodig voor krachttraining?
Krachttraining zorgt voor groei van spiermassa en heeft daarmee een positieve invloed op de stofwisseling. Als je een klein budget hebt is een barbell essentieel. Ze zijn niet zo duur en bieden een grote verscheidenheid aan oefeningen. Daarnaast is het handig om een eenvoudige bench aan te schaffen om je barbell nog veelzijdiger in te kunnen zetten. Heb je meer ruimte en meer budget dan is een kabelstation een goede optie. Ze zijn vrij prijzig en nemen veel ruimte in maar de mogelijkheden zijn eindeloos, zowel voor het bovenlichaam als het onderlichaam.
Een homegym bouwen hoeft niet duur te zijn. Met een aantal essentials kom je al een heel eind. En daarna kan je langzaam uitbreiden om er jouw ideale krachthonk van te maken.