Geboren uit noodzaak en geëvolueerd tot een essentieel accessoire, kan een goed ontworpen zonnebril meerdere rollen vervullen binnen zijn beperkte frame. Wanneer mensen een zonnebril kopen, ligt de focus vaak op de esthetiek van het paar en hoe goed het de gezichtsvorm van de drager flatteert. De eigenschappen van zonnebrillen zijn niet beperkt tot hoe ze eruitzien. Zoals hun naam al aangeeft, zijn ze onmisbaar in je garderobe om je ogen te beschermen tegen de zon en tegelijkertijd op de hoogte te blijven van de trends.

Zonnebrillen zijn een ingenieus accessoire dat mode en functie combineert, vooral wanneer ze zijn uitgerust met de verfijning van beschermende lagen en refractieve aanpassingen die de eigenschappen van een bestaande zonnebril kunnen versterken.

Zonnebril

De functionele voordelen van zonnebrillen, die teruggaan tot een ontwerp van de Inuit’s om verblinding door sneeuwblindheid te voorkomen, voor piloten die naar de horizon vliegen, zijn essentieel geweest voor onze cultuur en zijn nu geëvolueerd tot een symbool van stijl en persoonlijkheid.

Toen wetenschappers langzaamaan gingen begrijpen hoe gevaarlijk langdurige blootstelling aan UV-straling kan zijn, was de organische manier van handelen om zonnebrillen in het leven van iedereen op te nemen, wat in feite het begin was van een cultureel fenomeen dat geregeerd wordt door stijl en doel. 

UV-bescherming

Zonnebrillen, zoals de naam al aangeeft, zijn ontworpen om de ogen te beschermen tegen de zon. De stralen van de zon hebben ook schadelijke UV-straling die op den duur schadelijk is voor de ogen en de huid. Zonnestralen en UV-straling kunnen bij ongefilterde en langdurige blootstelling tot blindheid leiden. Daarom houdt een zonnebril de harde zonnestralen op afstand en houdt de ogen beschermd.

Verlaagd risico op maculaire degeneratie

Zoals gezegd kan ongecontroleerde blootstelling aan de zonnestralen leiden tot onomkeerbare oogproblemen die tot blindheid leiden. Maculaire degeneratie is één van die aandoeningen, omdat de langzame verslechtering van de macula in de loop van de tijd wordt ondersteund door UV-stralen die kunnen leiden tot wazig zicht en uiteindelijk tot blindheid.

Houdt huidkanker tegen

Bij de diagnose van huidkanker ligt vaak 10% van de resultaten rond de huid bij de ogen en oogleden. Daarom is het van vitaal belang dat een zonnebril wordt gedragen om dat gebied te beschermen tegen UV-straling.

Vermijd staar:

Als de belangrijkste oorzaak van blindheid, ontwikkelt staar zich als lagen over de ogen die langzaam leiden tot verlies van gezichtsvermogen. Een oorzaak hiervoor is langdurige blootstelling aan zonlicht. Daarom is het dragen van een goed uitgeruste zonnebril, zoals een Ray-Ban zonnebril belangrijk om de ogen gezond te houden.

Scherper gezichtsveld

In barre buitenomstandigheden waar zonlicht iemands zicht kan beperken en het zicht kan belemmeren, helpt een zonnebril extra zonlicht uit de ogen en schitteringen te filteren, terwijl de gezichtslijn helder en scherp blijft. Het is vooral belangrijk voor atleten die langere tijd in de zon doorbrengen, evenals voor surfers en snowboarders.