De e-bike is populair. Een steeds groter deel van het aantal nieuwe fietsen dat wordt verkocht, is een e-bike. En lang niet alleen senioren rijden erop. Ook forenzen omarmen dit vervoermiddel, dat fietsen naar het werk opeens veel makkelijker en sneller maakt. Daarnaast wordt de trend ook steeds meer zichtbaar onder scholieren, die een e-bike verkiezen boven een brommer of scooter, ook omdat er op de fiets geen helm gedragen hoeft te worden, net zomin als dat er sprake is van een leeftijdsgrens of verplicht rijbewijs. Waar moet je rekening mee houden als je zo lang mogelijk wilt genieten van je e-bike?
Een dure aanschaf vereist wat zorg
Een e-bike is niet goedkoop in de aanschaf. Om lang plezier ervan te hebben, begint de zorgvuldigheid eigenlijk al voordat je hem koopt. Door goed op een rijtje te zetten wat je precies van je nieuwe fiets verwacht, is de kans een stuk groter dat je een exemplaar koopt dat goed bij je past. Hoe groot zijn de afstanden die je ermee af wilt gaan leggen? Hoe vaak en hoe makkelijk kun je de accu opladen? Fiets je er regelmatig mee door heuvelachtig gebied? Al deze vragen hebben invloed op de kracht van de motor die je nodig hebt en de inhoud van de accu die je kiest.
Heb je de e-bike eenmaal in je bezit, dan moet je deze net iets beter tegen vocht beschermen dan een reguliere fiets. Je kunt er gewoon mee door een bui fietsen, maar langdurig buiten laten staan is een minder goed idee. De fiets zit tenslotte vol elektronica, en al is deze redelijk waterproof, het is beter om wat vocht betreft het zekere voor het onzekere te nemen. Probeer hem thuis dus altijd droog te stallen. En haal de accu eraf, zeker als je hem voor wat langere tijd weg zet. De accu is namelijk het meest kwetsbare deel van de fiets.
De accu slijt het snelst
Zoals ook bij je mobiele telefoon de accu als eerste kuren gaat vertonen, je zal zien dat je telefoon steeds net iets korter op een volle accu kan draaien, gebeurt dat ook bij je e-bike. Daar kun je weinig aan doen. Bij moderne accu’s is het niet zo dat te vaak opladen je accu minder goed laat werken. Laadt hem dus gerust op na ieder gebruik. Voorkom vooral dat hij helemaal leegloopt, want dit kan de accu juist wel beschadigen.
Is je accu op het punt dat hij niet goed meer functioneert, dan zit er weinig anders op dan een nieuwe aanschaffen. Alhoewel: ook accu revisie wordt steeds populairder. Laat je een fiets accu reviseren, dan wordt de buitenkant van de accu bewaard, en alleen de binnenkant vernieuwd. Dit is goedkoper en duurzamer dan een geheel nieuwe accu aanschaffen. Daarnaast heb je vaak ook de mogelijkheid om je accu direct wat meer inhoud te geven, zodat je er nog langer mee rond kunt fietsen voortaan.