Als het aankomt op batterijen dan geldt als algemene dat het beter is om de grootste en beste kwaliteit batterij te kopen die je kunt krijgen, omdat dit een gemakkelijker leven voor je batterij betekent (d.w.z. minder laadcycli) en ook meer bereik per lading.
De batterijcapaciteit wordt gemeten in Wattuur (Wh) en 400 Wh of 500 Wh worden snel standaardmaten.
Lichtgewicht batterijen
Misschien wil je echter voor klein gaan, bijvoorbeeld op een extreem lichtgewicht efficiënte e-bike, bij een vouwfiets of als je gewoon weet dat je alleen korte ritten gaat maken. Het Cytronex C1-systeem is een goed voorbeeld van een lichtgewicht, efficiënt systeem dat met zijn bescheiden batterij van 180 Wh een indrukwekkend bereik kan bereiken op lichtgewicht e-bikes.
Elektrische vouwfietsen gebruiken vaak kleinere batterijen om het totale gewicht laag te houden en ze draagbaar te houden. De nieuwe elektrische Brompton is eigenlijk één van de grotere batterijen die op een bereik van 300 Wh te vinden is en kan in een handomdraai netjes worden verwijderd.
Zware batterijen
Omgekeerd, als je op zoek bent naar maximale afstand met één keer opladen, zijn er dubbele batterijsystemen die betekenen dat je niet eens batterijen hoeft te verwisselen. Het eigen dubbele batterijsysteem van Bosch geeft een enorme capaciteit van 1000 Wh, genoeg om de hele dag op hoge vermogensinstellingen te rijden. Bovendien haalt het automatisch stroom uit beide batterijen in een gelijkmatig tempo, de optimale methode om uw batterijen een gemakkelijk leven te geven.
Focus is een e-bike-fabrikant uit Duitsland en gebruikt een eigen systeem met dubbel batterijsysteem dat 756 Wh geeft, gebruikt met het gerenommeerde Shimano-motorsysteem. BESV is erin geslaagd om 762 Wh in een enkele batterij te proppen, bijvoorbeeld op hun TRB1 Urban-model.
Hoeveel kilometer haal ik uit mijn accu?
Een zeer ruwe vuistregel is om de accu van elektrische fietsen te delen door 15 om een zeer ruwe schatting van het bereik te geven, bijvoorbeeld een schatting van ongeveer 80 km van een 500Wh-batterij.
Natuurlijk hangt het werkelijke bereik af van het geselecteerde vermogen, het gewicht van de rijder, het terrein en het weer en dit alles kan enorm variëren. De Range Assistant van Bosch is een handige gids voor het waarschijnlijke bereik, omdat je hiermee het effect van verschillende factoren op het bereik kunt inschatten, hoewel dit misschien een beetje aan de optimistische kant is.
Je kunt vele malen meer kilometers maken dan je zou verwachten. Cytronex heeft bijvoorbeeld rapporten van fitte wielrenners die hun systeem gebruiken en 80 km plus opladen op een batterij van 180 Wh – minder dan de helft van de capaciteit van veel standaardbatterijen.
Tips voor het uitbreiden van het batterijbereik zijn onder meer conservatief gebruik van de vermogensinstellingen en het gebruik van de versnellingen om de pedalen met een redelijk snelle cadans te laten draaien en om je snelheid te matigen.
Lithium-ion
Hoe lithium-ionbatterijen voor elektrische fietsen te onderhouden en op te slaan?
Batterijen hebben een optimale bedrijfstemperatuur – rond kamertemperatuur. Laad de accu dus bij zeer koud weer binnenshuis op en bewaar deze tot de laatste seconde binnen om de cellen warm te houden. Bewaar de batterij bij kouder weer binnenshuis en vermijd ze in direct zonlicht.
Laat een lithiumbatterij accu niet aangesloten nadat deze volledig is opgeladen. Als de conditie van de batterijen achteruit gaat, overweeg dan tijdig een fietsaccu revisie, waardoor de algehele capaciteit wordt vergroot.