Op werkdagen en in weekenden zien we ze in overvloed en in allerlei soorten en maten: wielrenners. In kleine groepjes, een pelotonnetje, of helemaal alleen. Topfitte mannen en vrouwen die op recordtempo langs je scheuren of mannen met een bierbuikje in een veel te strak wielrenpakje.

Maar hoe ze er ook uitzien. Geef ze eens ongelijk dat ze een paar uurtjes op de pendalen gaan staan. Er zitten namelijk hele mooie voordelen aan de wielrensport. Het allereerste is natuurlijk dat het mega gezond is om in beweging te zijn. Sporten is nu eenmaal gezond en fietsen kan iedereen in Nederland. Daarnaast is het laagdrempelig qua fysieke belasting. Veel sporters die een zware knieblessure of iets dergelijks hebben opgelopen gaan daarom graag op de pendalen staan omdat dit vaak mogelijk is zonder dat de belasting op het lichaam te groot wordt.

Het tweede voordeel is dat je lekker buiten bent. Je kan lekker de frisse lucht 2 à 3 uur doorademen. Frisse lucht is goed voor de gezondheid en voor de longen. Daarom is het goed om eens per week de fiets te pakken en lekker een rondje te doen. Het leuke van fietsen is ook dat je op plekken komt waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Met een gemiddeld fietst rondje trap je zo’n 50 tot 75 kilometer weg. Reken maar uit waar je helemaal naar toe kan fietsen.

Een nadeel van fietsen is dat je er wel één aan moet schaffen. Gelukkig kan je op marktplaats nog redelijk goedkoop een tweedehands wielrenfiets kopen. Maar reken maar wel op een paar honderd euro die je al gauw kwijt ben. En dan hebben we de helm, schoeisel, onderhoud etc. nog niet meegenomen.

Ook ben je wel een beetje weerafhankelijk. Zeker nu we weer richting de herfst en de winter gaan dan is het minder aanlokkelijk om buiten op de fiets te gaan zitten. Het is koud, nat en glad waardoor de kans op een valpartij ook groter wordt. Ook wordt het sneller donker waardoor je vaker beperkt wordt tot het weekend om een rondje te gaan.

Daarom zijn veel wielrenners in de winter in de sportschool terug te vinden waar ze een spinning klasje opzoeken. Op deze behoudt je de beweging en het sporten waardoor de conditie op peil blijft. Gelukkig zijn er in Nederland veel Spinning mogelijkheden en hoef je daar niet ver voor te reizen. Fiets je normaal lekker rond op de Utrechtse heuvelrug? Zoek dan eens op Spinning utrecht. Je ziet dan al snel de mogelijkheden bij jou in de buurt.