Elektrische fietsen zijn niet zo verschillend van gewone fietsen als het gaat om onderhoud, maar er zijn een paar extra dingen die je moet doen om ze naar behoren te laten functioneren. Goed onderhoud kan je geld besparen op de lange termijn, ook door de batterij in goede staat te houden en het daardoor vermijden van dure reparaties.

Kijk naar de batterij

Het belangrijkste verschil tussen de standaard fiets en e-bike in het onderhoud is het verzorgen van de batterij. De batterij moet worden verwijderd uit de elektrische fiets. De motor is gehuisvest in een verzegelde eenheid en hiermee knoeien kan er voor zorgen dat de garantie die je op je e-bike hebt zal komen te vervallen, dus kijk hier mee uit.

Echter, wanneer je bij de batterij afname van de capaciteit bemerkt, dan zou je kunnen overwegen om te kiezen voor accu revisie. De accu is één van de duurste onderdelen, dus moet het zorgvuldig behandeld worden.

De meeste e-bikes hebben lithium-ion batterijen, die onvermijdelijk verslechteren na verloop van tijd en hun vermogen verliezen, maar als je de accu goed verzorgt, dan zal deze langer meegaan.

Laat de accu niet uitlekken,  lithium-ion accu’s functioneren niet goed in een ontladen toestand, dit vermindert de verbruiksduur. Het is een goede gewoonte om de accu op te laden na elke rit, zelfs na korte ritjes.

Binnen opladen

Laad de accu het liefst binnen op, omdat e-bike batterijen niet optimaal te presteren in extreme warme of koude warmtegraden. Het opladen van de batterij buiten kan het laten blootstellen aan grote schommelingen in de temperatuur en dit geeft een onnodige belasting. Doe het daarom binnen waar de temperatuur meer consistent is.

Haal ook niet het maximale uit de trapondersteuning. Het is weliswaar verleidelijk om altijd ondersteund te worden, maar als het echt niet nodig is, wanneer je naar beneden gaat bijvoorbeeld, kun je de accu beter uitzetten. Je spaart de accu dan  zodat deze langer meegaat.

Laad het zelfs op ook wanneer je de fiets niet heel veel gebruikt. Als je niet van plan bent om te fietsen voor een langere periode (zoals tijdens de winter), zorg er dan voor dat je nog steeds de batterij één keer per maand op laadt. 

Als de batterij ondanks al deze zorg minder gaat werken, kun je kiezen voor fiets accu reviseren.

Reinigen van het frame en de ketting

Water en elektra gaan niet samen, dat is duidelijk. Maar soms is het gemakkelijk om de eenvoudige dingen over het hoofd te zien.

Als het mogelijk is, verwijder dan de batterij en de display van de fiets voordat je gaat schoonmaken. Alles wat  betrekking heeft op de batterijhouder, de motor en de blootgestelde elektrische aansluitingen dien je met een doek of tape af te dekken om te voorkomen dat het nat wordt.

Gebruik geen hogedrukreiniger om je e-bike te reinigen. Hoewel de behuizing waterbestendig is, kan stoom en hoge-drukwater nog steeds doordringen in de motor. Gebruik een specialist ontvetter op je ketting en tandwielen.

Wanneer je klaar bent, droog alles dan met een schone doek. Dit voorkomt dat het overtollige water druipt op de elektrische componenten die op het fietsframe zitten, waardoor deze gaan roesten.