Bij een racefiets denk je waarschijnlijk eerst aan een mountainbike of wielrenfiets. Maar je kunt ook racen op een kleiner model fiets: de BMX. BMX is een afkorting voor bicycle motocross. Het wordt ook vaak fietscross genoemd. Hieruit kun je al afleiden dat het dichter bij de motorsport staat dan bij wielrennen. Een BMX circuit heeft ook veel weg van een motorcrossbaan. Er wordt begonnen bij een starthek bovenaan een heuvel en vervolgens worden er een aantal rondes gefietst over een parcours dat is opgebouwd uit bochten, hellingen, heuvels en bulten. Zo gaat het BMX racen. Daarnaast is er ook het BMX stunten. Hier ken je de BMX fiets misschien het beste van en heb je dit ooit gezien bij kinderen in het park. Maar om op professioneel niveau te BMX racen voldoet zo’n kinder BMX fiets niet. Je hebt technisch hoogstaand materiaal nodig in de top van de BMX sport.

De juiste framegeometrie, juiste versnellingsverhouding, bandenkeuze en algehele fietsconfiguratie hebben een grote invloed op je race prestaties. Kies daarom de juiste BMX onderdelen voor je fiets en stel deze op maat af.

Behendigheid

Om te beginnen moet de geometrie van je frame goed afgesteld zijn. Zo kun je je lichaam beter in de juiste positie houden zodat je je BMX fiets perfect kunt controleren en goed kunt sturen. Want bij BMX cross is behendigheid erg belangrijk. De voorvork, stuurpen, het stuur en de handvaten moeten dus goed op elkaar en jouw lichaamsmaten afgesteld worden.

Snelheid

Voor het maken van snelheid zijn de trapassen belangrijk. De lengte van de trapas bepaalt hoe snel jouw kracht omgezet kan worden in snelheid via de tandwielen en ketting. Met de juiste maten en bijpassende pedalen vlieg je zo uit het starthek en kun je de snelheid goed vasthouden op de rest van de baan. Ook de banden zijn hierin een bepalende factor. Qua banden zijn er grote verschillen in maten, loopvlak patronen en rubbersamenstellingen. Deze beïnvloeden allemaal de balans en grip van je fiets in de bochten en de snelheid van de fiets in een rechte lijn.

Expert kennis

Er komt dus veel kijken bij het goed afstellen van een BMX fiets. Eigenlijk bouw je je BMX fiets per onderdeel geheel op maat op. Er zijn diverse basisgrafieken te vinden over welke maten frame, trapas en bandenformaat bij welke lichaamslengte en leeftijd horen. Maar uiteindelijk leer je door ervaring en goed advies van BMX experts pas echt wat bij jou, je racestijl en niveau past.

Fysiotherapie Haarlem