Als je de benen van ambitieuze wielrenners bekijkt, zie je meestal gladgeschoren ‘melkflessen’. Gaat het echt om de zo glad mogelijke benen te hebben om zo min mogelijk last van de wind te hebben of zijn er ook andere redenen. Waarom scheren wielrenners hun benen? Wij hebben voor de 6 redenen op een rijtje gezet waarom wielrenners hun benen echt scheren.

 

1. De professionals scheren hun benen ook….

Als de professionele wielrenners die je op de TV vol gas ziet gaan het doen dan moet het iets goeds doen, of niet?! Voor velen is het gewoon het nadoen van wat hun idolen doen. In dezelfde trant: “De anderen doen het ook.” Groepsdynamiek, per slot van rekening. Maar er zijn natuurlijk andere redenen.

 

2. De mythe van gladheid

scheren van wielrenners benen, een mythe of niet?De veel geciteerde verminderde windweerstand als gevolg van het verwijderen van beenhaar kan met moderne methoden en supergevoelige meetapparatuur worden aangetoond, maar het effect is niet echt doorslaggevend, met name bij amateurwielrenners. Of anders gezegd: Als je met je mond open fiets creëer je al veel meer luchtweerstand dan dat je geschoren benen opleveren.

 

3. Betere behandeling in geval van verwondingen

De belangrijkste reden om te scheren is om verwondingen beter te kunnen behandelen en te laten genezen. Als je valt, is de wond op een gladgeschoren been gemakkelijker schoon te maken en is er geen risico op infectie door vuil haar. Bovendien kunnen pleisters gemakkelijker en meestal zonder pijn van gladde benen worden verwijderd.

 

4. Massage na de etappe

De situatie hier is vergelijkbaar met die van de pleisters. Ambitieuze racefietsers nemen vaak massages om te regenereren, die gewoon aangenamer en minder pijnlijk zijn zonder beenhaar.

 

5. Zonnebrandcrème

Het argument dat het gemakkelijker is zonnebrandcrème aan te brengen op geschoren benen is waar, maar een “dikke vacht” is op zichzelf al bescherming tegen de zon. Laten we het zo zeggen: de snellere absorptie van zonnebrandcrème op geschoren benen is op zijn minst een aangenaam bijverschijnsel.

 

6. De looks met geschoren benen

Als je hard traint, wil je laten zien wat je in huis hebt en geschoren benen laten je spieren gewoon beter uitkomen. Wie dit motief afdoet als pure ijdelheid, ziet over het hoofd dat bijna elke sport zijn eigen rituelen en tradities heeft die, in tegenstelling tot het scheren van de benen, geen echte voordelen opleveren.

Over het algemeen kun je vaststellen dat het voor veel wielrenners een soort ritueel is geworden om hun benen te scheren. Maar dit ritueel heeft ook zeker voordelen. Zo kunnen de benen goed behandeld en verzorgd worden na een etappe of wedstrijd. Zonnebrand aanbrengen kan in een handomdraai. Waarschijnlijk besparen veel professionele wielrenners simpelweg veel tijd omdat ze gladde benen hebben.  We hopen dat je wat aan dit artikel hebt gehad, lees ook eens ons artikel over fietsbrillen op sterkte en of fietsen een liesbreuk kan veroorzaken.