Een goede elektrische fiets hoeft niet duur te zijn, en in deze top vijf bespreken we de beste vijf fietsen die zowel kwalitatief als goedkoop zijn. Zo geniet jij binnenkort van je nieuwe e-bike en houd je voldoende geld over voor een lekkere lunch onderweg of iets anders.

De vijf goedkoopste e-bikes van 2024

Voordat we ingaan op de beste e-bikes van dit moment, eerst even een kort lijstje van alle punten waar we tijdens dit onderzoek op hebben gelet:

  • de kracht van de accu en hoe lang deze meegaat
  • de snelheid van het opladen
  • het frame en de stabiliteit
  • het gewicht van de fiets
  • de algehele kwaliteit, van lampen tot zitcomfort

Nummer 5: Beste e-bike voor verre afstanden – de Prophete (28” Premium) voor €1249

Deze elektrische fiets is iets duurder dan de overige vier, maar voor echte fietsliefhebbers is dat zeker de moeite waard. Je kunt namelijk een grote afstand afleggen met een opgeladen accu, net iets meer dan 70 km. Ideaal als je een budgetvriendelijke e-bike zoekt, waarmee je toch ver komt. Misschien wil je wel een stukje van de Amstel Gold Race rijden, om vervolgens heerlijk thuis uit te puffen en een bezoekje te brengen aan een meeslepende online gokkast omgeving. De Prophete fiets is vooral geschikt voor vlakke stukken, want met hellingen heeft hij soms wat moeite. Neem ook even de tijd om de accu op te laden, want dit kost ongeveer 5 uur. De fiets zelf weegt 27 kg, wat aan de zware kant is maar niet zo erg is vanwege de afneembare accu. De afwerking laat wat te wensen over, maar de actieradius maakt dit dubbel en dwars goed. Andere pluspunten zijn de sterke koplamp en de vrijwel geluidloze motor.

 

Nummer 4: Anyway Royal is de beste e-bike voor dagelijks gebruik – Anyway Royal voor €1099

Deze e-bike werd in 2020 gekozen als beste door de ANWB. Het grootste voordeel van deze fiets is dat hij lekker hard kan (25km) en een behoorlijk lange afstand kan afleggen, zo rond de 60 km. Hij is ongeveer even zwaar als het eerder genoemde model, met een gewicht van bijna 26 kg. De afwerking is trouwens een stuk beter dan de nummer vijf (inclusief een mooi display) en tijdens het fietsen maakt de Anyway Royal weinig geluid. De accu is trouwens afneembaar, waardoor opladen erg makkelijk is en deze heeft een apart sleuteltje. De kettingkast is gesloten, waardoor je jouw broek niet eerst in je sokken hoeft te stoppen om valpartijen te voorkomen.

 

Nummer 3: Beste elektrische vouwfiets van Bohlt – Bohlt (R140) voor €962,88

Deze opvouwbare elektrische fiets staat online te koop voor nog geen duizend euro en is vooral handig als je jouw e-bike regelmatig wil meenemen. Bijvoorbeeld in de trein naar je werk terwijl je nog even een gokje waagt bij het Nederlandse casino. Want met zo’n goedkope e-bike houd je natuurlijk geld over voor andere leuke dingen. Deze fiets weegt maar 16,5 kilo en is daarmee lichter dan de meeste modellen, inclusief een handige draaggreep. Het is een universeel model en de fiets heeft tevens een lage instap. Het enige nadeel is dat deze fiets vooral geschikt is voor kleinere afstanden, met een actieradius van 35 kilometer op een volle accu. De accu is niet afneembaar, maar door het compacte formaat is het niet lastig om de fiets op te laden.

 

Nummer 2: Zündapp e-bike met veel versnellingen – Zündapp (Z80S 28″) voor €1099

De Zündapp is een geweldige goedkope elektrische fiets, mede vanwege de vele gebruikstoepassingen. Voor een dagelijkse boodschap tot lange tochten door de natuur, want met 21 versnellingen wordt fietsen een fluitje van een cent. De motor is voorzien van oprij- en aanduwhulp, waardoor je ook makkelijk een helling op komt. Het gelzadel zorgt voor veel zitcomfort, en de zeer goede actieradius is maar liefst 115 km (in de voornaamste omstandigheden en op basis van je rijstijl). Op het LED-display heb je de keuze uit drie ondersteuningsniveaus en deze e-bike van Zündapp schakelt lekker soepel. Het enige nadeel is dat je los een fietsslot moet aanschaffen. Iets waar je maar beter wel in kunt investeren, want ook elektrische fietsen zijn behoorlijk populair bij dieven.

 

Nummer 1: Fongers Basic is de goedkoopste e-bike met de beste kwaliteit – Fongers Basic (N3 225W) voor €1199

De beste en goedkoopste e-bike van dit moment is de N3 Fongers Basic. Deze elektrische fiets is comfortabel, van hoogstaande kwaliteit, heeft een afneembare accu, een gesloten kettingkast, én is geschikt voor langere afstanden. De actieradius is maximaal 130 km (bij ideale omstandigheden) en het display geeft duidelijk aan hoeveel batterij je nog over hebt. Ook zonder ondersteuning fietst deze e-bike heel prettig, wat heerlijk is als je de fiets ook af en toe zonder wil gebruiken. De Fongers e-bike voelt tijdens het fietsen lekker stevig aan, wat het makkelijker maakt om veilig te fietsen. Kortom, een welverdiende eerste plaats.